Wysłany: 2009-12-27, 17:41 Krzywe barki
Mam taki problem, mam troche krzywe barki lewy jest wyzej od prawego co za tym idzie jak chce napisac lewy kaptur to wychodzi bez problemu a z prawym musze sie troche poszarpac. Mozecie polecic jakies cwiczenia korygujace?
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2009-12-27, 17:45
Z doświadczenia wiem, że po 14 roku życia korekcja wad postawy czy też innych mankamentów wymaga wielkiej cierpliwości, zaangażowania i nie zawsze przynosi skutki. Udaj się do lekarza ogólnego, możliwe, że owe skrzywienie jest powiązane z jakimś urazem doznanym w dzieciństwie; jeżeli tak skieruje cie "na odpowiednią drogę".
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
To pewnie dlatego tak masz, że w zbyt młodym wieku zacząłeś ćwiczyć na siłowni.
_________________ Tomasz Adamek: "Inni potrzebują psychologa, a mnie wystarczy Bóg. Jemu powierzam swoje kłopoty i nigdy się nie zawiodłem. Bez Niego byłbym nikim."
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2009-12-27, 17:52
szogun napisał/a:
To pewnie dlatego tak masz, że w zbyt młodym wieku zacząłeś ćwiczyć na siłowni.
Bez żadnych herezji na forum. Oczywiście istnieje takie prawdopodobieństwo lecz znikome które występuje w przypadkach "ekstremalnych" (błędy w technice, duże ciężary, brak odpowiednio rozpisanego treningu).
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Powiem Ci Killu że mam to samo i tak samo ułożone tzn. lewy bark jest wyżej a prawy niżej i własnie wybiorę się chyba do rodzinnego najpierw a później się zobaczy.
Wysłany: 2009-12-27, 18:16
Ok dzieki, pojde do lekarza w najblizszym czasie. Jesli chodzi o silownie to na poczatku moj plan wygladal mniejwiecej tak:
Wyciskanie na plaskiej 16,14,12,10
Pompki 3x20
Przysiad 4x15
Wyciskanie sprzed glowy 3x15
Uginanie przedramion ze sztangielkami 3x20
Francuz jednoracz 3x15
Wiem, ze rozpiska do dupy ale nie bylo tu czegos co moglo spowodowac moja wade. Przysiad i wyciskanie sprzed glowy robilem z naprawde malutkim ciezarem.
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-12-27, 21:59
Ja też mam podobny problem. Też mam nierówno łopatki. I to chyba przez to mam taką dziwną klatkę piersiową. Prawa strona jest lepsza, jak napinam klatę to prawy sutek "układa" się inaczej niż drugi (min. przez to nie wrzucam zdjęć na forum to niezbyt to wygląda )
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
Może być to spowodowane noszeniem plecaka na 1 stronie ciała np. na prawym barku. Słyszałem że tę wadę można wyleczyć kilkoma sposobami.
-noszeniem plecaka na 2 ramionach
-noszeniem plecaka na niższym barku do czasu wyrównania
-leżenie 15 min na płaskiej podłodze
Mam ten sam problem i zaczełem nosić plecak na 2 ramionach widać lekką poprawę. Mam jeszcze odstające łopatki ale z tym to muszę się wybrać do ortopedy bo ćwiczenia na łopatki nie pomagają.
_________________ Twardziel potrafi obronić siebie. Ale twardszy jest ten kto potrafi obronić innych.