Wysłany: 2011-04-10, 22:21 Lekkie cwiczenia po treningu.
Witam wszystkich :P Mam 15 lat i chciałbym trochę zwiększyc swoją siłę. Nie mówię o jakimś "hardcorowym pakowaniu" ale dobrze by było zostac po treningu i pocwiczyc trochę. Wiem że w moim wieku nie mogę się porywac na duże ciężary i zaawansowane cwiczenia, więc myślałem by używac np ekspandera w którego jestem posiadaniu, lub na małych ciężarach na atlasie który jest w skromnej siłowni w klubie (w tym atlasie jest taki a'la drążek do podciągania do siebie z góry oraz coś na triceps,reszta chyba nie działa) Wiem, że dobrze jest zwłaszcza w moim wieku robic cwiczenia na własnej masie, ale podciągne się 2-3 razy podchwytem więc chyba to mały sens, a zauważyłem że na tym atlasie mogę robic cwiczenie o tej samej mechanice tylko z mniejszym obciążeniem. W miarę Waszych możliwości proszę o przykłady cwiczeń, ilości serii i powtórzeń oraz rozkład tego w tygodniu (trenuje pon. wt. czw. pt.). Przepraszam za liczne powtórzenia, małą przejrzystosc tekstu :D Pozdrawiam użytkowników.
Podciąganie zawsze ma sens niezależnie od tego ile jesteśw stanie tych podciągnięć zrobić. Mógłby ktoś Tobie pomagać, trzymać za nogi i delikatnie podrzucać, albo postaw sobie stołek pod drążkiem i sobie nim pomagać. Wbrew pozorom ćwiczenia na wyciągach nie mają tej samej mechaniki co podciąganie, działa to trochę inaczej. Gdyby tak było to pewnie nikt nie ruszałby drążka bo lepiej sobie usiąść i ściągać ;)
Co do tych ćwiczeń PO treningu to myślę, że lepiej byłoby skoncentrować się na nich w dni pomiędzy treningami. Po treningu pewnie jesteś zmęczony, możliwości organizmu są mniejsze i nie jesteś w stanie zrobić tego na tyle dokładnie i sumiennie jak w dzień "normalny".
Mnie trener polecił codziennie robić tabatę, a jak jestem w klubie to wchodzić na linę 3 razy dziennie (nie wiem czy Twój klub też ją ma). Ponadto dał mi jeszcze inne ćwiczenia, ale nie wiem czy one poprawiają siłę.
JA po treningu bokserskim zawsze podciągałem sie na drażku jakies 3 serie. Nie żebym był jeszcze na siłach ale lubie drążek to zawsze na niego sie siły zbierały. Po treningu możesz robić brzuch jak masz jeszcze siłe.
_________________ He was the perfect warrior, cold and ruthless! He lived by has strength alone! Uninhibited by foolish emotion...
a ja słyszałem, że tabatę robi się raz na miesiąc i to między lekkim treningami, dzień przed jak i po
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"
Wysłany: 2011-04-12, 12:13
Telesik napisał/a:
JA po treningu bokserskim zawsze podciągałem sie na drażku jakies 3 serie. Nie żebym był jeszcze na siłach ale lubie drążek to zawsze na niego sie siły zbierały. Po treningu możesz robić brzuch jak masz jeszcze siłe.
Brzuch robie po większości treningów :P ABS II i przy okazji mam pytanie dla tych co go robili. 1 poziom już robiłem jakiś czas, nie był dla mnie już większym wyzwaniem to też próbowałem 2. Nie mogę podciągnąc kolan do klatki na drążku. Robie tak 3/4 ruchu i dalej nie moge. Nie jest to też zbytnio męczące. Mój kolega, także w moim wieku ma podobny problem. Co zrobic w takim wypadku ?
Nie mogę podciągnąc kolan do klatki na drążku. Robie tak 3/4 ruchu i dalej nie moge. Nie jest to też zbytnio męczące. Mój kolega, także w moim wieku ma podobny problem. Co zrobic w takim wypadku ?
Nie chodzi o to żeby kolana dotknęły klatki ale o prawidłowy ruch. Powoli podciągaj zgięte nogi blisko klatki i powoli opuszczasz. Na początku dla mnie problemem było się utrzymać na drążku a nie wykonać:P Ale tak od 7 poziomu zaczyna się zabawa:P i tam powinno być pokazane jak wyglądają ćwiczenia na tych rysuneczkach. Ważne jest żeby jak piszę powoli to robić powoli jak szybko to szybko itd.
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy