Vadron Pomógł: 2 razy Wiek: 20 Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 77 Skąd: ja jestem?
Wysłany: 2008-11-10, 13:54 Martwy ciąg
Witam, otóż chciałbym wstawić do mojego treningu pleców martwy ciąg..
Tylko problem polega na tym, iż oglądanie filmików z "youtube" mi zbytnio nie pomoże ponieważ na każdym filmiku widzę jak każdy robi inaczej mc.
Czy może, miałby ktoś jakiś dobry artykuł i filmik jak zrobić poprawnie martwy ciąg ?
P.S
Czytałem trochę na temat MC, wiem że się go robi jako ostatnie ćwiczenie na treningu pleców, ponieważ plecy muszą być dobrze rozgrzane, dla początkujących (np. takich jak ja) zaczynających robić to ćwiczenie nie poleca się dużych ciężarów ze względu na technikę i słabawe prostowniki grzbietu. W jakimś artykule pisało aby patrzyć się w górę i wybrać jakiś punkt na suficie i równocześnie całym ciałem ciągnąc ciężar do góry. Jak coś nie tak, proszę o poprawę :)
Pozdrawiam !
_________________ ".. co Cię nie zabije, to Cię wzmocni !"
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Pomógł: 13 razy Wiek: 20 Dołączył: 20 Gru 2007 Posty: 384 Skąd: Daleka Północ
Wysłany: 2008-11-10, 17:32
ja polecam martwy ciag na prostych nogach. uzywasz mniejszego ciezaru niz przy klasycznym MC, ale wchodzi dobrze na prostowniki przy cwiczeniu musisz pamietac zeby kregoslup w odcinku ledzwiowym byl prosty <jak sie wygniesz i podniesiesz ciezar, to mozesz sobie kregoslup uszkodzic>. najlepiej byloby gdybys mial pas, no ale jak nie masz, to tez mozna sobie radzic
jesli chodzi o klasyczny martwy ciag, to sprawa wyglada tak:
1. stajesz w rozkroku <mniej wiecej na szerokosc barkow> tak aby palce stop znajdowaly sie pod gryfem sztangi.
2. schylasz sie i lapiesz mocno sztange
3. przyjmujesz pozycje podobna do tego jakbys klocka na malysza robil , plecy w odcinku ledzwiowym proste, glowa troche zadarta do gory <jakbys mial ja jakos luzno, to w karku mogloby Ci cos strzelic>
4. w pierwszej fazie podnoszenia pracuja nogi. kiedy nogi nie sa jeszcze do konca wyprostowane zaczynaja pracowac mocno miesnie plecow. podnosisz ciezar do pelnego wyprostu plecow.
5. pamietaj, aby nie robic przeprostu, bo mozesz uszkodzic kregoslup
zacznij z malym ciezarem, zeby wyrobic sobie dobra technike i nie uszkodzic kregoslupa. nawet jesli bedzie to 40 czy 50 kg, to nie przejmuj sie. kazdy kiedys zaczynal zdrowie najwazniejsze, wiec nie ma co szarżowac z ciezarem powodzenia !
pozdro.!
_________________ Zawsze znajdzie się szerszy, co wielkość wielkich pieprzy...
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2008-11-10, 18:03
Teo napisał/a:
najlepiej byloby gdybys mial pas, no ale jak nie masz, to tez mozna sobie radzic pozdro.!
A ja dodam, żeby koniecznie zaopatrzył się w pas do ćwiczeń MC i "Wiosłowania" w opadzie. Przy niewielkim "Ciężarze" (tak jak napisał TEO) można sobie jakoś poradzić, ale w późniejszym etapie ćwiczeń jest on wymagany.
P.S Jestem wyczulony na tym punkcie, bo z kręgosłupem nie ma żartów .
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2008-11-10, 23:56
jakub126p napisał/a:
który staw?
staw kolanowy
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Pomógł: 13 razy Wiek: 20 Dołączył: 20 Gru 2007 Posty: 384 Skąd: Daleka Północ
Wysłany: 2008-11-11, 11:21
jakub126p napisał/a:
który staw?
sorry, zlego formulowania uzylem. w koncu w kregoslupie raczej nei ma stawu dla sprostowania chodzi mi o nienaturalne, za mocne wyginanie roznych czesci ciala np. gdy Twoj kregoslup jest do podlogi pod katem 100 stopni, zamiast naturalnego 90 stopni. troche zamotalem, ale wiecie ocb.
_________________ Zawsze znajdzie się szerszy, co wielkość wielkich pieprzy...