Siema. Prosiłem niektórych w Was już kiedyś o porady i bardzo mi pomogli co niektórzy więc wpisuję się po raz kolejny i mam nadzieje, że się nie zawiodę. :) Wracam po wakacyjnej przerwie do treningów SW jak i na siłownie. MT trenuję dwa razy w tygodniu. Ćwicząc na siłowni chcę poprawić na początek wytrzymałość, a potem zabrać się za budowanie siły (w taki sposób, aby nie stracić szybkości i dynamiki!!!). Problem tkwi w tym, że trenując w poniedziałek i czwartek MT pozostają mi do wyboru dwa dni, które mogę przeznaczyć na siłownie - wtorek i piątek. W piątek mogę swobodnie ćwiczyć na siłowni, ale we wtorek kończę późno lekcje i muszę radzić sobie jakoś w moim małym garażu mając do dyspozycji tylko drążek.
1) Ćwicząc pod wytrzymałość (2x w tyg u mnie) chcę trenować planem ACT, który wygląda tak:
-Brzuszki
-wskoki na podest
-wykroki z obciążeniem
-pompki
-Wyciskanie - barki
-Podciąganie sztangi do brody
-podciąganie na drążku
-Martwy Ciąg na prostych nogach
-podciąganie na drążku - biceps
-Pompki na poręczach
-Wspięcia na palcach
2-3 obwody
ilość powtórzeń ustalę po tym jak spróbuję tego planu.
Zastanawiam się , czy nie zmieniać co tydzień MC z wiosłowaniem sztangą. Co wy na to? Trening 5x5 będzie tutaj dobrym rozwiązaniem, czy może inaczej ustalić liczbę serii i powtórzeń? Priorytetem jest oczywiście MT.
trening u mnie:
-Power clean
-wskakiwanie na podest z obciążeniem
-drążek z obciążeniem
-pompki z obciążeniem
-podciąganie sztangi do brody
Ten plan pozostawia wiele do życzenia, ale sądzę, że to najlepsze rozwiązanie w mojej sytuacji. Ile w tym przypadku polecacie maksymalną ilość powtórzeń? Power clean, podciąganie sztangi do brody i inne tego typu ćwiczenia postaram się wykonywać na jakiś workach z piaskiem, czy czymś w tym stylu - coś wymyślę.
3) Reasumując plan całego tygodnia wyglądałby tak:
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2010-09-08, 18:21
Hmmm...Mi te dwa dni tylko odpoczynku to się za mało wydają. Możesz się zajechać. Chociaż ta niedziela mogła by być. Tylko bieganie mimo wszystko siły zabiera. No i zaopatrz się w dietę odpowiednią.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
Siemano. Nie chciałem robić syfu na forum i zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj. Po jakim czasie ciągłych treningów powinno się robić przerwę na regenerację? Chodzi o to, że jeśli np. trenuje pewnym planem dwa miesiące (mowa o połączeniu Kickboxingu z siłownią) to czy skończeniu treningu ACT powinienem sobie zrobić kilkudniową przerwę w treningach? Jeśli tak to mam odpocząć od wszystkiego, czy tylko od siłowni, biegania? Może zastąpić to innym treningiem regeneracyjnym np. basen? Z góry dzięki za odpowiedź!