Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Napisanie treningu
Autor Wiadomość
Radosław 

Wysłany: 2009-05-12, 23:13   

Wszyscy podają tutaj plany treningowe typu kulturystycznego,a może skusiłbyś się na coś takiego

http://www.sfd.pl/Moje_7_...MA-t370324.html

este 

Wysłany: 2009-05-13, 11:28   

jak dla mnie mało konkretów i niezbyt przekonywujące. Przykład futbolistów jest w ogóle nie trafiony, szybkości na boisku nie zyskasz na siłowni, nie każdy z nich chodzi na siłownię, i wykonują masę innych ćwiczeń aerobowych. Nie zauważyłem ćwiczeń które rozwijałyby mięśnie łydek, a one grają ważną rolę jeśli chodzi o wyskok.

Jeśli chodzi o używanie mięśni w walce to uważam, że najlepiej jest mieć rozwinięty każdy mięsień, dlatego nie wiem czemu ten plan wyklucza ćwiczenia izolowane.

Pozdro

Radosław 

Wysłany: 2009-05-13, 22:49   

http://www.sfd.pl/Trening...%82a-t422476.ht

Tu masz trening siłowy futbolistów.Nie rozumiem jak twoim zdaniem dobry futbolista może nie trenować siłowo.Po za tym mi się wydaję że futboliści nie trenują aerobowo,bo po co im trening np.biegów długodystansowych jak oni tylko jak dostaną piłkę to od razu sprint.

pozdro

Małyy 

Wysłany: 2009-05-14, 13:10   

Biegi dlugodystansowe poprawiaja wytrzymalosc, a dobry futbolista powinien trenowac wszystko.

Dranger

Wysłany: 2009-05-14, 13:30   

biegi daleko dystansowe zwiększają też kondycje, a czy dobry futbolista może zdychać po paru sprintach ??

Theron

Wysłany: 2009-05-14, 19:04   

este napisał/a:

Theron, te 45 minut to siedzisz z przymusu czy tak o? :>

Oczywiście, że nie z przymusu. Chcę chodzić na siłownie i chodze, tylko niestety mogę tylko te 45 minut :(

Radosław 

Wysłany: 2009-05-14, 22:57   

Dranger

Myślę że lepszym sposobem na trening aby nie wysiadać na kilku sprintach jest trenowanie właśnie sprintów np.kilka razy pobiegać na setke.

http://www.sportowiec.org...istow-szybkosc/

tutaj wyraźnie jest napisane że futboliści trenują tylko i wyłącznie anaerobowy czyli biegi długodystansowe nie wchodzą w gre.

este 

Wysłany: 2009-05-19, 01:22   

od kiedy to bieganie nie zalicza się do aerobów?? to jest jedno z podstawowych ćwiczeń aerobowych... nie ważne czy na krótkie, czy na długie dystanse, czy w interwałach czy jeszcze jak tam kto woli

Radoslaw nie możesz opierać całej swojej wiedzy na jednym adresie w internecie, ja założę stronę w której napiszę, że futboliści trenują trójbój, i co?

Przemi 
SHOT

Wysłany: 2009-05-21, 17:30   

Poniedziałek
Klatka piersiowa, triceps
Klatka piersiowa
- wyciskanie sztangi na ławce poziomej 4 x 12,10,8,6 powt.
- wyciskanie sztangielek na ławce skośnej 3 x 10 powt.
- rozpiętki na ławce skośnej 3 x 10 powt.
Triceps
- Wyciskanie francuskie siedząc 3 x 10 powt. - Wyciskanie francuskie leżąc 3 x10 powt. - Pompki na poręczach 2 x maks.

Wtorek
Dzień regeneracyjny

Środa
Grzbiet, Biceps
Grzbiet
- Podciąganie na drążku nachwytem do klatki 3 x maks
- Wiosłowanie sztangą w opadzie tułowia 4 x 10
- Wiosłowanie sztangielką w oparciu o ławkę 3 x 10
Biceps
- Unoszenie ramion sztangą podchwytem 3 x 10 powt. - Unoszenie ramion sztangielkami stojąc chwytem młotkowym 3 x 10
- Unoszenie ramion sztangielkami na ławce skośnej z supinacją nadgarstka 3 x 10

Czwartek
Dzien regeneracyjny

Piątek
Nogi, Barki
Barki
- Wyciskanie sztangi z klatki siedząc 4 x 10
- Unoszenie sztangielek bokiem w opadzie tułowia 3 x 10
- Unoszenie sztangielek bokiem stojąc 3 x 10
Nogi
- Przysiady ze sztanga trzymaną z przodu 4 x 10 powt.
- Przysiady wykroczne 3 x 10
- Prostowanie nóg w siadzie 3 x 10
- Wspięcia na palce 3 x 12
- Wspięcia na piętach 3 x maks.

Masz to mój plan, jak Ci pasuje to śmiało. Pierwsza seria 50% maks udźwigu, potem 60/70, a ostatnią praktycznie z maksymalnym obciążeniem 90/95%. Na tym planie możesz jechać jakieś 2 miechy potem radze zarzucić coś świeżego.

Radosław 

Wysłany: 2009-05-22, 11:39   

este

Trening aerobowy to wysiłek tlenowy.Charakteryzuje się tym że wysiłek jest mało intensywny ale za to dłuższy w czasie.Trening anaerobowy,to trening beztlenowy.Opiera się na intensywnym wysiłku w krótkim czasie np.sprinty.

Nie chcę cię obrażać ,ale jak nie rozumiesz takich podstawowych pojęć to nie powinieneś się udzielać w temat.Jak chcesz możesz mi poszukać jakiejś strony w której piszą o tym że futboliście trenują aerobowo,bo sam nie jestem tego do końca pewny ,gdyż nie trenuję tego sportu.

este 

Wysłany: 2009-05-22, 23:38   

nie chce i nic Ci szukać nie będę, jeśli wszystkie Twoje informacje czerpiesz ze stron w internecie to nie dziwię się, że brak tu logicznego myślenia. Fajnie, że umiesz podać definicje ale jeszcze trzeba to jakoś do kupy poskładać, skoro mówisz że nie jesteś do końca pewny to po jakiego grzyba podajesz to jako przykład?

a co aerobów to zwracam honor, chociaż również spotkałem się z uproszczoną definicją, oznaczającą ćwiczenia bez obciążeń, nie wgłębiam się w dokładną nomenklaturę

Radosław 

Wysłany: 2009-05-23, 22:50   

Proponuję zamknąć temat futbolistów bo nie o to w tym temacie chodzi.

Coś mi się obiło o uszy że w treningu siłowym pod sw, nie powinno trenować się w seriach,znaczy wchodzisz na siłke machasz bez przerwy ciężarami ile sił,a następnie gdy się zmęczysz kończysz trening.To by miało jakiś sens,ale ktoś bardziej znający się na rzeczy, a nie jakiś ,,znawca'' powinien potwierdzić bądź zaprzeczyć.

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2009-05-23, 23:41   

Nie uważam się za "znawcę" ale po cześć uczestniczyłem w dyskusji w tym temacie i mogę ocenić kilka spraw:
1. Radosław dziwisz się dlaczego podałem/podaliśmy rozpiski "typu kulturystycznego". Wszystko związane jest z prośbami forumowiczów w tym temacie: Pierwszy post przedstawił jasno sytuację, więc odpowiedź na niego była prosta: rozpiska FBW (którą twórca tematu uzyskał). Po pewnym czasie dołączoną nową prośbę: O poprawienie planu typu: Split Klasyczny- więc został podrasowany.
2. Zazwyczaj treningi na przysłowiowej "siłowni" ukierunkowane pod kątem "wzmocnienia" wyników w SW; są tak jak napisałeś: nie podzielne w seriach lecz obwodach (głównie zalicza się do nich trening ACT). Oczywiście nie polegają one na maksymalnym zmęczeniu mięśni poprzez ciągły wysiłek dla danej partii mięśni.
3. Każdy post napisany przez Was jest oparty na posiadanej solidnej wiedzy w dziedzinie BB; lecz inne poglądy na dane tematy przeszkadzają w "konwersacji".

"Ból przemija, chwała trwa wiecznie"
Alan Shearer

Odpowiedz do tematu