Mam 16 lat, wzrostu około 1.7 m i ważę 57 kg.
Chodzę na siłownie w poniedziałek, wtorek, środę, czwartek, piątek i nieraz w sobotę.
Wiem, że nie powinno się chodzić tyle na siłownie, ale ja i tak tylko jestyem po 45 minut.
Biorę na klat.ę tylko 60 kg.
Mógłby ktoś mi napisać plan treningowy?
Z góry dziękuję
Co z tego, ze bierzesz na kalte 60? Koledzy sie chwala, ze biora wiecej? To nie tylko zalezy od Twojej sily, wiec nie ma sie co martwic. CO z tego, ze jestes 45 minut jesli zdazysz spokojnie wykonac kilka cwiczen, ktore bedziesz katowal przez caly tydzien nie dajac miesniom odpczac...
Pomógł: 37 razy Wiek: 21 Dołączył: 18 Paź 2008 Posty: 603 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-05-05, 16:47
45min to wystarczająca ilość czasu na naprawdę intensywny trening 4 razy w tygodniu. Jeżeli chcesz ćwiczyć systematycznie i masz świadomość, że sam trening to połowa sukcesu, bo najważniejsza jest dieta i bez odpowiedniego jedzenia nie urośniesz - czytaj, uważasz, że znajdziesz tyle samozaparcia to odpisz w tym temacie.
Haha.... Ale to wiesz że zależy nie tylko jak bierzesz ale jak wyciskasz. Bo np. znam kilku gosci co sie chwalą że wyciskają 100 kg na klate a ręce uginają tylko 10 cm...
A żeby prawidłowo wykonać jedno powtórzenie to gryf powinien dotknąć klatki piersiowej
_________________ He was the perfect warrior, cold and ruthless! He lived by has strength alone! Uninhibited by foolish emotion...
Wysłany: 2009-05-05, 17:54
Telesik kiedys tak kolegom pokazalem jakie to sa lamy. Chwalili sie, ze podniosa 70-75 kg na klatke. Pewnego dnia zaprosilem trzech z nich na silowanie i nie podniesli nawet 50kg xD
Theron zainteresuj sie treningiem FBW na poczatek, jest dosyc latwy i sie nie nudzi :P Cwicz przez pierwsze 3-4 miechy na nim pozniej cos sobie juz wymyslisz. Patrzac na Twoja wage pewnie chcialbys nabrac troszku masy. Jak cos to popytaj o plan FBW dla poczatkujacych :P I nie pindol, za 60 kg bierzesz... nie wierze, ze przy tej wadze i minimalnym starzu na silowni masz sile aby poprawnie tyle wycisnac.
I nie pindol, za 60 kg bierzesz... nie wierze, ze przy tej wadze i minimalnym starzu na silowni masz sile aby poprawnie tyle wycisnac.
No z tym to właśnie jest różnie... Ja 2 lata temu jak jeszcze uczęszczałem na siłownie to brałem 50 kg 4x18
A jak sobie załatwiłem więcej obciążenia to miałem łącznie 75kg i to poprawnie wyciskałem jakieś 3 razy a potem sztange ze mnie zdejmowali XD
A dodam że w wieku 13 lat to mogłem ważyć jakieś 45-50 kg.
_________________ He was the perfect warrior, cold and ruthless! He lived by has strength alone! Uninhibited by foolish emotion...
Na siłownie zacząłem chodzić w grudniu, tylko nie wiem jakie i po ile serii mam wykonywać ćwiczenia. W styczniu wziąłem 60 na klatę i do dzisiaj mi stoi. Myślę, że to z powodu złego treningu, dlatego chciałbym o plan treningowy
Wysłany: 2009-05-06, 13:50
Lucjusz1992 napisał/a:
Przykład (podrasowany pod twój sprzęt):
-podciąganie na drążku 3s
-wyciskanie sztangi na ławce płaskiej 3s
-MC 2s
-wyciskanie na barki 3s
-prostowanie nóg z hantlem 3s
-uginanie sztangą stojąc 2s
-francuskie hantlem siedząc 2s
-wspięcia na palce z hantlami 2s
Co do powtórzeń to tak: 12-10. Pamiętaj! treningu ogóln. nie jest ważna ilość "żelaza" lecz prawidłowo wykonywane ćwiczenia. Staraj się zachować 1 dzień przerwy pomiędzy DT. Ćwicz MAX 3 razy w tygodniu (nie więcej bo się przetrenujesz, i będziesz żałował).
Po takim okresie treningowym zainteresuj się treningami mało intensywnymi, z średnią objętością. Polecam takie odmiany jak FBW, Push&Pull możesz również "zaszaleć" z treningiem ACT lub zwyczajnym splitem. Co do brzucha: ciekawie sprawdza się A6W oraz ABS II poziomowy (który polecam z własnego doświadczenia).
P.S Co do splitu i ACT, powinny być "lekkie". Nie szalej z super seriami, seriami łączonymi itp. (w ACT i tak się nie da ich zastosować) coraz częściej "użytkownicy siłowni" wykonują dane techniki, nie mając większego pojęcia o ŻADNYM planie ćwiczeń.
to bardzo dobrze , u zdrowego mężczyzny to normalne xD
a tak na poważnie to pewnie dlatego że jedziesz cały czas tym samym planem , mięśnie się przyzwyczajają i już nie reagują na te ćw co zawsze robisz ! Zmień plan a na pewno coś pójdzie ;]