maxiskill Pomógł: 1 raz Wiek: 19 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 25 Skąd: Polska (połd. wsch.)
Wysłany: 2009-07-25, 09:47 Ogólonorozwojówka
Witam! jestem tzw. noobem jak chodzi o siłownie, na poważnie zacząłem chodzić tydzień temu, ale do dziś nikt nie potrafi mi złożyć jakiejś porządnej ogólnorozwojówki,
Bardzo prosiłbym o jakieś porady :)
_________________ Si Deus pro nobis, quis contra nos?
Ustąp aby zwyciężyć, burza łamie drzewa,
a trzciną tylko kołysze.
Ja zaczynałem od razu od tradycyjnego split'u i z perspektywy czasu (to jest po pół roku) widzę że mi to na dobre wyszło. Moja rada: zaczynaj bez ogólnorozwojówki.
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
A czy musze robić ogólnorozwojówke jeżeli ćwiczyłem na siłowni przez 6 miesięcy 2 lata temu. Dodam do tego że ćwicze cały czas SW i jestem bardzo dobrze sprawny fizycznie.
_________________ He was the perfect warrior, cold and ruthless! He lived by has strength alone! Uninhibited by foolish emotion...
Konan Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Cze 2009 Posty: 170
Wysłany: 2009-07-29, 01:08
Cytat:
2 lata temu
Lol ty już w wieku 14 lat na siłownie zapierdalałeś??? Podziw xD
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2009-07-29, 06:57
Konan napisał/a:
podziwiam osoby które zaczęły ćwiczyć np. w wieku 14 lat
Sorry, ze to napisze, ale: Nie ma co tu podziwiać! Ciężkie ćwiczenia z obciążeniami wpływają strasznie negatywnie na młode/"miękkie"/nierozwinięte układy kostne. Zazwyczaj głupota wychodzi "na starość" w owym przypadku również negatywne skutki takich działań będą odczuwalne dopiero za kilka/naście/dziesiąt lat (choć i to jest zależne od organizmu oraz "szczęścia"). Więc, nie należ takich akcji zachwalać, bardziej pasowałoby tu przestrzeganie przed takimi zachowaniami.
Cytat:
A czy musze robić ogólnorozwojówke jeżeli ćwiczyłem na siłowni przez 6 miesięcy 2 lata temu
Tak, zastosuj owy system jako fazę wprowadzającą, do nowych treningów siłowo-wytrzymałościowych. Taki przykład: Zazwyczaj, już po przerwie 2 miesięcznej, każdy pasjonat kulturystyki powinien rozpocząć nowy makrocykl treningowy rozpoczynając właśnie od ogólnorozwojówki.
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
"Ból przemija, chwała trwa wiecznie"
Alan Shearer
maxiskill Pomógł: 1 raz Wiek: 19 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 25 Skąd: Polska (połd. wsch.)
Wysłany: 2009-07-29, 09:43
wszystko bardzo fajnie, ja też zaczynałem młodym wieku (około 7 lat przez kilka miechów) ale nigdy nie zamierzałem ćwiczyć wielkimi ciężarami, i do dziś nie zamierzam, wracając do siłki to potrzebuje jeszcze dwóch ćwiczeń na mięśnie pleców, i tyle samo na mięśnie brzucha :) co do wypowiedzi Lucjusza, fakt faktem ma racje...
a trzciną tylko kołysze.
A czy moge np w domu zrobić ten cykl ogulnorozwojowy np przysiady drążek pompki itp bo dostęp do profesionalnej siłowni będe miał dopiero odwrześnia i niechce tracić czasu. A co do tego że w gdy miałem 13-14 lat to ćwiczyłem tylko klatke biceps triceps nogi i czasami barki nie obciążałem za bardzo kręgosłupa... A zabawe z hantelkami to zaczełem w wieku 11 lat [6 kg]
_________________ He was the perfect warrior, cold and ruthless! He lived by has strength alone! Uninhibited by foolish emotion...
Wysłany: 2009-07-29, 13:42
jak masz jakąś sztangę i hantelki to coś nie coś chyba się da zrobić, no ale ja w tej sprawie specjalistą nie jestem, wszystko zależy od twojej wyobraźni :D
a trzciną tylko kołysze.
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2009-07-29, 23:10
Telesik napisał/a:
A czy moge np w domu zrobić ten cykl ogulnorozwojowy np przysiady drążek pompki itp.
Oczywiście, tylko musi on być przemyślany (czytaj odpowiadający regułą ogólnorozwojówki).
Cytat:
nie obciążałem za bardzo kręgosłupa...
A czy układ kostny składa się wyłącznie z kręgosłupa?
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Nie zaleca się treningu siłowego w tak młodym wieku.
Wystarczy popatrzeć na gwiazdy sportów siłowych byłego ZSRR, byli oni mistrzami przez 1-2 sezony następnie gdzieś znikali, ponieważ ich organizm był już wyeksploatowany. Zaczynali oni ciężkie trening w młodym wieku, dawało im to mistrzostwo ale koszt jego był wysoki.
ZSRR zawsze musiało być we wszystkim najlepsze więc nikt się tam nie przejmował zdrowiem zawodnika, miał on po prostu wygrać.