maciek12pl Pomógł: 1 raz Dołączył: 06 Maj 2009 Posty: 63
Wysłany: 2009-11-14, 16:10 PLAN DLA 14 Latka
Witam mam 14 lat 178 i waze kolo 66,6 66,3 i cwicze na silowni i boks. Wiem ze w moim wieku nie powinno sie cwiczyc no ale coz. Prosil bym jak byscie mogli ulozyc mi plan na silke.
A i czy jak cwicze na mase to strace szybkosc i czy sa jakies treningi na szybkosc
Z gory dziekuje i czekam na dobry plan!!
Ostatnio zmieniony przez maciek12pl 2009-11-14, 19:05, w całości zmieniany 1 raz
Toq Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Wrz 2009 Posty: 146 Skąd: się biorą dzieci?
Wysłany: 2009-11-14, 16:22
Planu Ci nie ułożę ale według mnie powinieneś dopisać co chcesz osiągnąć? Zależy Ci na masie, sile czy rzeźbie? Jak chcesz żeby Ci plan ułożyli to sprecyzuj wymagania. Kiedy masz siłkę, jakie masz warunki itp itd
Wysłany: 2009-11-14, 16:36
Zalezy mi na masie sorki ale zapomnialem o tym ehhe silke mam 7 dni w tyg
7 dni w tygodniu haha
Jak masz 7 dni w tygodniu siłkę to mięśnie nie mają czasu na regeneracje i odpoczynek.
Jak będziesz tak dalej ćwiczył nic nie osiągniesz i może dojść do przetrenowania.
14 lat to już możesz ćwiczyć ale nie za duże ciężary dawaj i nie obciążaj kręgosłupa.
Plan najlepiej samemu sobie zrobić wystarczy poszukać w Google i zobaczyć co ci najbardziej odpowiada itp. No i oczywiście jakaś dieta białko, węgle przed treningiem i po. Poszukaj w google masz wszystko
Wysłany: 2009-11-14, 19:03
ej ale nie chodzilo mi o to ze cwicze 7 razy w tyg tylko ze mam 7 dni silownie otwarta bo mam w strazy. A na silke chodze max 3 razy w tyg.
I mam jeszcze jedno wazne pytanie czy sa takie cwiczenia zebym byl szybszy jak sie bije oczywiscie nie na ulicy tylko jak sie sparuje na rekawice cwicze boks. A i jak bede trenowal na mase no czy strace troche szybkosci ??
I mam jeszcze jedno wazne pytanie czy sa takie cwiczenia zebym byl szybszy jak sie bije oczywiscie nie na ulicy tylko jak sie sparuje na rekawice cwicze boks
Szybkość ciosu to głównie technika.
maciek12pl napisał/a:
A i jak bede trenowal na mase no czy strace troche szybkosci ??
Tak, ale myśle ze w wieku 14 lat nieprzybieżesz zbytnio na masie.
_________________ "Trzeba być pierwszym, najlepszym albo innym od reszty"
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2009-11-14, 19:29
maciek12pl napisał/a:
A i jak bede trenowal na mase no czy strace troche szybkosci ??
Tylko od pewnego momenty, ale jak juz napisano w tym wieku za duzo na masie raczej nie zlapiesz (przesada jest nawet niewskazana), wiec narazie nie wpowinienes miec wiekszego problemu. No i nie przesadzaj z ciezarami.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-11-14, 19:57
maciek12pl napisał/a:
byl szybszy jak sie bije oczywiscie nie na ulicy tylko jak sie sparuje na rekawice cwicze boks.
Pracuj nad techniką, dobra jest też walka z cieniem. Kiedyś na VQ robiliśmy takie ćwiczenie, że podchodziło się do worka i przez 30s nawalało się na maksa. To też w pewnym stopniu poprawi ci szybkość.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
byl szybszy jak sie bije oczywiscie nie na ulicy tylko jak sie sparuje na rekawice cwicze boks.
Pracuj nad techniką, dobra jest też walka z cieniem. Kiedyś na VQ robiliśmy takie ćwiczenie, że podchodziło się do worka i przez 30s nawalało się na maksa. To też w pewnym stopniu poprawi ci szybkość.
Nawalanie na maksa we worek nic nieda.
Szybkość uderzenia w boksie nie pochodzi wcale z rąk, ale jej nośnikiem są najpierw od dołu nogi, biodra, skręt w pasie, dopiero bark i na końcu poruszone przez to wszystko ręce
Reasumując żeby mieć dobra szybkość w uderzaniu trzeba poprawić,ba nawet doprowadzić do perfekcji KOORDYNACJĘ RUCHOWĄ,
_________________ "Trzeba być pierwszym, najlepszym albo innym od reszty"
Wysłany: 2009-11-15, 08:17
Technika, grucha, technika. Na poprawe sily/szybkosci udezen jak bedziesz mial juz technike to mozesz stosowac cwiczenia dynamiczne nie bede ich wymienial bo nie powiniennes ich robic z tak malym doswiadczeniem i w tym wieku.
Mięśnie po siłowni muszą odpoczywać min. 3 dni więc bezsensowne jest robienie treningu tych samych mięśni codziennie. Walenie w worek na maksa najwyżej poprawi kondycję. Mi nie szkoda stawów na trening siłowy
_________________ Twardziel potrafi obronić siebie. Ale twardszy jest ten kto potrafi obronić innych.
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2009-12-31, 09:21
Autor już dawno zapomniał o temacie. Odkop. Zamykam.
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"