Jestem obecnie po oglnorozwojowce 2 miesiace robilem. Trenuje w domu i chcialbym przedstawic moj plan.
Poniedzialek
klatka:
Wyciskanie sztangielek na lawce poziomoej 3 *10,8,12
pompki na krzeslach 3/10,8,10 < moim zdaniem dosc dobre cwiczenie na miesnie klatki>
ropzietki ze sztanieglki w lezeniu na lwace poziomej 3 /10,10,8
Triceps
Wyciskanie francuskei siedzac 3/10
Prostowanie ramienia ze sztangielka w opadzie tulowia 3/12
pompki w podporze tylem 2/10
Sroda
PLecy
Podciaganie na drazka szerokim nachwytem 3 /max
podciaganie sztanieglki w opadzie 3/12,15,12
Biceps
uginanie ramion ze sztangielkami stojac podchwytem z suminacja 3/15,12,15
uginanie ramienia ze sztangielka w siadzie w podporze o kolano 4/15,12,12,10
Przydałby się skos górny do ćwiczenia górnych mięśni klatki piersiowych. Ja np. używam tylko pufy opartej o ścianę myślę że też mógłbyś takie coś zrobić. Myślę że lepsze ćwiczeniem na triceps niż odwrotne pompki jest pompki w wąskim rozstawie rąk.
_________________ Twardziel potrafi obronić siebie. Ale twardszy jest ten kto potrafi obronić innych.
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2010-01-14, 16:49
Plan jak widać, "domatora";]. Dodaj MC przy plecach (oczywiście pamiętaj o technice oraz małych ciężarach; sztangielki mogą zastąpić sztangę). Co do klatki rzeczywiście przydałby się skos górny (sprawę możesz załatwić podkładając coś stabilnego pod przód ławki). Co do tricepsa jednak pozostałbym przy opcji z "pompkami w podporze tyłem".
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Tak,chcialem zeby to plan byl dosc "Domatorowy" :P
czyli jest dosc dobry tak? A do tricepsow to robic tylko pompki z podporem z tylu? Czy francuskie tez trenowac? bo ostatnimi czasy gdy je robie to mi strzela lokiec <lewy> przy opuszczania za plecy hantli;/
dzieki za odpowiedzi
ps. Pompki z waskim rozstawem odpadaja:) w podporze tylem daja wedlug mnie lepsza efekty:P
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2010-01-14, 19:38
Czy poprawnie wykonujesz owe ćwiczenie technicznie? A jak wygląda sprawa z rozgrzewką (czy jest dość intensywna)?
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Hmm rozgrzewke mam 20 minutowa. Technicznie poprawnie wykonuje raczej bo probowalem roznych sposobow wykonywania francuzow i to samo ciagle. Moze wpplyw ma to ze bylem kiedy bramkarzem i po okolo roku mialem problemy z tym lokciem przez wygiecie go w druga strone :P
Mam ten sam problem z tym łokciem wręcz bolą mnie mięśnie przy łokciu przy tym ćwiczeniu po filmikach stwierdziłem że dobrze robię to technicznie i robię porządną rozgrzewkę 25-30 min. Pamiętaj że strzykanie w łokciach może być spowodowane brakiem witamin takich jak magnez i kilka innych.
_________________ Twardziel potrafi obronić siebie. Ale twardszy jest ten kto potrafi obronić innych.
Magnez to nie witamina ;) Niemniej jest on bardzo potrzebny do prawidlowego funkcjonowania organizmu, w tym kosci.
Mi tez podejrzanie strzela w niektorych miesniach, tzn. ogolnie to strzelaja mi niemal wszystkie stawy, ale nie widze w tym nic dziwnego, ale w niektorych jest to uciazliwe. Planuje pojsc z tym na jakies badania na wiosne, bo martwi mnie to, np. przy dluzszym biegu (ok. 30 min) odczuwam bol w lewym stawie barkowym, z prawym odziwo wszystko w porzadku.
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2010-01-15, 21:53
yhym napisał/a:
przy dluzszym biegu (ok. 30 min) odczuwam bol w lewym stawie barkowym
yhym, moze poprostu w nadmiarze eksploatujesz i przeciazasz stawy. Ja z tego powodu mialem na jakis czas zmniejszyc 'zuzycie' (i z racju juz mocno przewleklych klopotow), ale poszedlem do roboty i szczeze mowiac juz odczuwam skutki
Jesli zaczyna ci to przeszkadzac to przejdz sie do lekarza i sprawdz, bo regeneracje stawu (w kazdej formie) im wczesniej zaczniesz tym lepiej.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
No niewatpliwie tak zrobie, bo z przeziebienia to ja sie sam wylecze, ale stawy to delikatna sprawa, wole skonsultowac sie z fachowcem. Ale najpierw musze sprawdzic czy dalej mi to dokucza, bo w zwiazku z obfitym sniegiem nie biegalem okolo dwoch tygodni, a glupio by bylo pojsc jakby sie okazalo ze samo przeszlo