Pomógł: 2 razy Wiek: 19 Dołączył: 12 Gru 2008 Posty: 57 Skąd: ze wschodu
Wysłany: 2009-04-12, 22:42
Żeby nie tworzyć nowego tematu dopisuję się do mojego starszego.. a więc tak chciałbym abyście mi odpowiedzieli na kilka pytań. Jak już pisałem mam 16 lat, przy wzroście 175cm ważę 58-59kg. Ćwiczę ponad dwa miesiące z przerwami (różne się przydarzały okoliczności), teraz chcę poważnie przybrać na masie mięśniowej i tu moje pytanie, czy w tym wieku jest to w ogóle możliwe? Czy trenując na siłowni nie wiem nie zaburzę jakiegoś procesu naturalnego wzrostu mięśni, może to trochę dziwne, ale różne rzeczy czytałem i chce żeby ktoś mi to wyjaśnił, czy siłownia nie przeszkadza i jest bezpieczna i ogólnie ćwiczenia siłowe.. myślę że trafnie opisałem mój problem, czekam na Wasze odpowiedzi!
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2009-04-12, 23:55
Jeżeli twój trening będzie optymalny co do twoich możliwości, technika będzie przewyższać; chęć podnoszenia coraz to większego ciężaru, oraz takie ćwiczenia jak MC, Wyciskania na barki, Przysiady będą wykonywane na 120% jeżeli chodzi o technikę- Nie ma większych zastrzeżeń. Oczywiście są również odnogi od tych podstaw czyli: Stan zdrowia, Stan Psychiczny (również bardzo ważny element).
Jeżeli chodzi o zaburzenia biologiczne związane z "siłownia": Przykładając się do podstaw, oraz pracując "z głową"; z takiego postępowania mogą wyniknąć jedynie korzyści.
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Pomógł: 37 razy Wiek: 21 Dołączył: 18 Paź 2008 Posty: 603 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-04-13, 18:49
Nie dawaj za dużych ciężarów i uważaj z MC, ja bym go na początek opuścił, bo łatwo o kontuzję bez dobrej techniki przy tym ćwiczeniu, zresztą wali dosyć mocno więc w Twoim wieku bym na nie uważał. Na plecy rób przede wszystkim drążek, polecam też tzw. "dzień dobry" oraz wszelakiego rodzaju ćwiczenia z hantlami/gryfem na niewielkich obciążeniach, wiosłowania itp. Tak jak napisał Lucjusz z ćwiczeń płyną same korzyści, ważne żeby wiedzieć jak je wykonywać i nie szaleć z obciążeniem; siłownia nie tylko wpływa na przyrost mięśni, ale co ciekawe dzięki ćwiczeniom siłowym poprawia się aż do 30% pamięć. Pozdrawiam
Pomógł: 37 razy Wiek: 21 Dołączył: 18 Paź 2008 Posty: 603 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-04-14, 17:47
To jest prawda, gdzieś o tym czytałem, że polepsza się właśnie zdolność do zapamiętywania i ogólna koncentracja. Ja nigdy kłopotów z pamięcią nie miałem ale przyznam, że od pewnego czasu niektóre rzeczy wchodzą do głowy szybciej i czasem łatwiej mi się skupić =)
Wysłany: 2009-07-16, 14:28
Mam pytanie, czy podczas cyklu kreatyny można go przerwać na jakiś tydzień i nie ćwiczyć i po tym tygodniu ponownie powrócić do ćwiczeń oraz dawkowania kreatyną?? Pilnie potrzebuję info na ten temat, ponieważ prawdopodobnie wyjeżdżam na tydzień, a jestem w trakcie cyklu, tam gdzie jadę nie będzie możliwości trenowania na siłowni.
Wysłany: 2009-07-16, 15:11
Właśnie nie chciałbym go przerywać, ale nie będę miał możliwości trenowania, a tydzień to sporo czasu, a może i dłużej mnie nie będzie... myślałem może o pompkach jakichś, ale wątpię żeby to coś dało, szkoda tylko kreatyny, więc nie wiem czy cykl przerwać czy nie.