Pomógł: 2 razy Wiek: 19 Dołączył: 12 Gru 2008 Posty: 57 Skąd: ze wschodu
Wysłany: 2010-04-02, 10:42 Pomoc w ułożeniu treningu obwodowego
Cześć, chciałbym aby ktoś pomógł mi ułożyć, ustawić kolejność w treningu obwodowym. Poprzez trening chce rozwinąć siłę, wytrzymałość ogólną mięśniową i szybkość. Napiszę ćwiczenia, które chce wykonywać w tym obwodzie i chciałbym aby ktoś pomógł mi to ułożyć w odpowiedniej kolejności: brzuszki, podciąganie na drążku chwytem szerokim, wyciskanie sztangi na bary przód i tył w jednej serii, wznosy hantelek bokiem, wyciskanie sztangi na ławce poziomej, przysiady ze sztangą na barkach, wymachy hantlą w przód, skoki na podwyższenie, pompki. Czekam na propozycje, za wszelką pomoc będe wdzieczny
* brzuszki
* przysiady ze sztangą na barkach,
* podciąganie na drążku chwytem szerokim,
* Martwy ciąg na prostych nogach albo unoszenie tułowia na ławce [do wyboru]
* wyciskanie sztangi na bary przód
* wznosy hantelek bokiem,
* wyciskanie sztangi na ławce poziomej,
* Rozpiętki na skosie
* Uginanie ramion z sztangielkami [supinacja nadgarstka]
* Naprzemianstronne prostowanie przedramion w pionie ze sztangielkami
* Uginanie nadgarstków z sztagną [podchwyt]
* Wspięcia na palcach na maszynie [stojąc bądź siedząc] ew. na jakimś schodku z hantelką w ręku [do wyboru]
Ćwiczysz pon-śr-pią albo wt-czw-sob albo nie-wt-czw albo pia-nie-wt [co drugi dzień]; czas cyklu do 7-8tyg
1. Pierwszy i drugi tydzień: 1 obwód
2. Trzeci i czwarty tydzień: 2 obwody
3. Piąty i szósty tydzień: 3 obwody
4. Siódmy tydzień: 4 obwody
Ósmy tydzień: przerwa i następny cykl to zmiana planu
1. 10-12pw - 17-20pw
2. 12-15pw - 8-10pw
3. 17-20pw - 10-12pw
4. 8-10pw
oczywiście, możesz coś zmienić i możesz się nie zgodzić z tym co ci podałem, to ew. pomoc i sugestie do stworzenia innego planu
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"
Wysłany: 2010-04-02, 11:24
Dobra kolejność, dzięki:) jednak z tygodnia na tydzień nie będę zwiększał obwodów, bo 1 to za mało, a przygotowuję się pod zawody. Zrobię coś takiego:
* brzuszki
* przysiady ze sztangą na barkach,
* podciąganie na drążku chwytem szerokim,
* wyciskanie sztangi na bary przód i tył
* wznosy hantelek bokiem,
* wyciskanie sztangi na ławce poziomej,
* Uginanie ramion z sztangielkami
Martwy ciąg odpada, w tym okresie nie chcę przeciążać kręgosłupa, rozpiętki również odpadają nie mam zamiaru skupiać się bardziej na jakiejś partii, uginanie przedramion sztangielkami bez supinacji i ostatnie 3 ćwiczenia odrzucam dodam do tego na koniec serie pompek. Jeszcze jedno pytanie, worek bokserski robić przed tym treningiem czy po, bo muszę to połączyć? Zazwyczaj po treningu siłowym waliłem w worek i nie przeszkadzało mi zbytnio napięcie mięśni, a jeżeli zrobił bym go przed ćwiczeniami siłowymi, mogło by zabraknąć mi pary, bo bd robił te ćwiczenia jedno po drugim, każda stacja 1 minuta i wszystkiego 4-5 obwodów. Czekam na dalszy odzew!
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Wysłany: 2010-04-02, 11:30
Ćwiczenia te:
-Brzuszki na ławce Site-Up
-Przysiady z sztangą na barkach
-Wyciskanie sztangi leżąc
-Wyciskanie sztangi w siadzie
-Wznosy hantelek bokiem
-Drążek
-Uginanie ramion z sztangielkami
-Pompki na poręczach 10 powtórzeń
I proszę o odpowiedzi odnośnie połączenia tego z treningiem na worku , jak napisałem wyżej.