Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc w wyborze planu
Autor Wiadomość
Nicpoń. 

Wysłany: 2009-11-08, 21:52   Pomoc w wyborze planu

Witam, z racji tego, że jest to mój pierwszy post Witam Wszystkich forumowiczów ;-) .

Trenuje Muay Thai 3 razy w tyg. - wtorek/czwartek/sobota, wcześniej ćwiczyłem pół roku na siłowni, ale porzuciłem te treningi na rzecz MT. Teraz zamierzam połączyć trening siłowy z MT tu moje pytanie: który Waszym zdaniem trening będzie dla mnie lepszy. Oto 2 plany treningowe Lucjusza, po lekkiej modyfikacji z racji tego, że będę ćwiczył w "piwnicznej siłowni" ;-) .

Więc tak trening Push&Pull:
Push:
1.wyciskanie sztangi 4x12-6
2.wyciskanie hantli skos „+” 3x10-6
3.wyciskanie sztangi/hantli siedząc 3x10-6
4.wznosy hantelek bokiem 3x14-10
5.pompki na poręczach 4x12-10
6.wspięcia na palcach 3x15-10

Pull:
1.przysiad ze sztangą 4x12-6
2.uginanie nóg leżąc na brzuchu 3x10-12
3.wiosłowanie w opadzie 3x8-10
4.ściąganie wyciągu górnego do klatki (drążek postaram się jak najszybciej zakupić, wtedy będę się podciągał) 3x8-10
5.uginanie z suplimacją nadgarstka 2x12-10
6.uginanie z hantlami chwytem młotkowym 2 x12-10
7.zwijanie sztangi podchwytem 3x15-10 (tego ćwiczenia nie znam, czy to jest uginanie nadgarstków - ćwiczenie na mięśnie przedramion)?

Drugim wariantem jest trening GÓRA/DÓŁ:
Góra:
1.Wyciskanie sztangi płasko 3s. 10-8
2.Przenoszenie hantla (tutaj dałbym rozpiętki) 2s. 8
3.Wiosłowanie sztangą 3s. 10-8
4.Ściąganie wyciągu górnego do klatki (drążek postaram się jak najszybciej zakupić, wtedy będę się podciągał) 2s. 10-8
5.Wyciskanie hantli siedząc 3s. 10-6
6.Uginanie przedramion z sublimacją nadgarstka 3s 12-10
7.Pompki na poręczach 3s. 10

Dół:
1.Przysiad ze sztangą 3s. 10-6
2.Prostowanie nóg na maszynie 2s. 10
3.Uginanie nóg w leżeniu 2s. 10-8
4.Wspięcia na place 3s. 15-10

Z góry dzięki za pomoc ;-) .

[ Dodano: 2009-11-09, 11:10 ]
I jak Panowie, pomoże ktoś? ;-)

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2009-11-09, 18:05   

Z planem Góra/Dół mam złe wspomnienia dlatego też polecam Push&Pull.
Zwijanie sztangi, czyli inaczej uginanie nadgarstków: Czyli tak jak napisałeś; ćwiczenie na nadgarstki.

"Ból przemija, chwała trwa wiecznie"
Alan Shearer

Nicpoń. 

Wysłany: 2009-11-09, 18:27   

A te zamienniki ćwiczeń jakie zastosowałem mogą być?

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2009-11-09, 18:50   

Tak

Alan Shearer

Nicpoń. 

Wysłany: 2009-11-09, 20:24   

Ok, wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.

[ Dodano: 2009-12-01, 19:30 ]
Witam ponownie i znów mam parę pytań do znawców tematu.
Mianowicie ćwiczyłem planem Push&Pull i niestety u mnie się nie sprawdził. Po klatce nie mam już tyle siły dlatego w moim odczuciu "zaniedbuje" barki, ponieważ biorę dużo mniejszy ciężar i ogólnie ciężko mi się je robi po klatce. I tu nasuwa się moje pytanie, czy mogę ćwiczyć takim planem?
Dzień 1.

1.wyciskanie sztangi 4x12-6
2.wyciskanie hantli skos „+” 3x10-6
3.wiosłowanie w opadzie 3x8-10
4.ściąganie wyciągu górnego do klatki 3x8-10
5.pompki na poręczach 4x12-10
6.zwijanie sztangi podchwytem 3x15-10

Dzień 2.

1.wyciskanie sztangi/hantli siedząc 3x10-6
2.wznosy hantelek bokiem 3x14-10
3.przysiad ze sztangą 4x12-6
4.uginanie nóg leżąc na brzuchu 3x10-12
5.wspięcia na palcach 3x15-10
6.uginanie z suplimacją nadgarstka 2x12-10
7.uginanie z hantlami chwytem młotkowym 2 x12-10

Z góry dzięki za pomoc.
Pzdr.

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2009-12-01, 23:09   

Ale, co ten plan przedstawia? Obwodówkę, ogólnorozwojówkę (żadnego z tych rodzajów tutaj nie widzę). Co do planu to sporo do zmiany jeżeli ma on przypominać FBW. Rozbuduj swoją wypowiedź, o informacje dotyczące systemu jakim chcesz trenować.

Alan Shearer

Nicpoń. 

Wysłany: 2009-12-02, 08:23   

No więc jak widać przerobiłem "trochę" trening którym ćwiczyłem wcześniej, czyli push&pull. Domyślam się, że ten plan nie kwalifikuje się do żadnego systemu ćwiczeń, ale chciałem się dowiedzieć, czy mogę tak ćwiczyć. Ten plan ma na celu uzupełnienie treningów MT.

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2009-12-02, 22:34   

Nie widzę sensu stosowania takiego planu... dublowanie partii, ćwiczeń brak podstaw. Może spróbuj z treningiem ogólnorozwojowym np. intensywnym FBW lub też dynamicznym ACT spiszą się przy połączeniu z SW. Musisz szukać, aż w końcu znajdziesz najodpowiedniejszy system dla ciebie.

Alan Shearer

Telesik 
Kill Them All

Wysłany: 2009-12-03, 17:18   

A myślisz że mięśnie które pomagają ci podczas podciągnięć na drążku sie same wyrobią i zaczniesz sie podciągać bez niczego?

Nicpoń. 

Wysłany: 2009-12-03, 19:14   

Ja tu nie widze dublowania partii, a tak to sobie wymyśliłem, ponieważ jak wspomniałem wyżej mam problem z robieniem barków po klacie, dlatego taki pomysł. A Ciebie Telesik nie rozumiem?

Telesik 
Kill Them All

Wysłany: 2009-12-03, 20:20   

Pomyliłem tematy XD

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2009-12-03, 21:03   

Cytat:
Ja tu nie widze dublowania partii

Masz rację potraktowałem wyciskanie w obu dniach jako ćwiczenie na klatkę piersiową, nie doczytałem, że jednak w 2 chodzi o wyciskanie w siadzie. Mój błąd.
Jednak nie zmienia to faktu, że plan nie jest idealny. Połączenie takich partii jak Klatka + Plecy wymaga znacznej redukcji serii na jedną z tych partii oraz nie zamykania się w obrębie tylko tych dwóch mięśni (zazwyczaj takie połączanie wykorzystuje się w treningu Góra/Dół lecz wtedy plan Góra jest bardziej objętościowy oraz ogólnorozwojowy). Możesz wykorzystać plan z początku tematu który podrasowałeś czyli: Góra/Dół będzie on odpowiedniejszy lub jak pisałem wyżej intensywny FBW/dynamiczny ACT.
A co do barków w Push&Pull: Oczywistym jest, że wstępna faza zmęczenia na ową partię (angaż przy ćwiczeniach złożonych klatki piersiowej) koliduje z przyzwyczajeniem do dużych ciężarów wykorzystywanych np. w splicie. Jednak na tej zasadzie działa P&P: Wykorzystać pełny angaż mięśni i doprowadzić je do stanu zmęczenia oraz "załamania".

Alan Shearer

Nicpoń. 

Wysłany: 2009-12-03, 22:38   

Aha, czyli mówisz po jakimś czasie powinienem się "przyzwyczaić" do obciążenia barków i stopniowo zaczne zwiększać ciężar? W takim razie zostane przy Push&Pull, bo gdyby nie te barki to ten plan i treningi bardzo mi przypasowały ;-)

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2009-12-04, 16:43   

Wróżka, ze mnie słaba dlatego nie jestem w stanie odpowiedzieć ci na to pytanie.
Jednak, mogę cię zapewnić, że zwiększanie ciężaru przy partiach drugoplanowych w P&P idzie bardzo mozolnie. Taka sytuacja jednak nie sprawia, że nie rozwija się owy mięsień. Dzięki intensywności oraz poprzedzającym angażu przy ćwiczeniach klatki, barki zostają dostatecznie "wytrenowane", co powoduje ich rozwój.

Alan Shearer

the best boxer 

Wysłany: 2009-12-04, 21:35   

jednym z najlepszych metod treningowych stosowanych przez kulturystów jest wyciskanie sztangi jednorącz na ławce w opadzie tułowia. Lub pompki w poziomie na drażku.

*Śmieszny to może jesteś, ale dział dotyczący treningu na siłowni jest dostępny tylko dla poważnych ludzi... Jeszcze jeden wyskok i robimy Papa.

Odpowiedz do tematu