Wysłany: 2009-11-29, 09:06 Przerwa w treningu na siłowni
Witam.
Chciałbym zapytać czy około tygodniowa-dwutygodniowa przerwa w siłowni jest odpowiednia dla osoby ćwiczącej już około 7-8 miesięcy bez przerwy, czy może zastosować trening regeneracyjny w tym czasie. Jeśli to ma jakieś znaczenie to zaczynałem od FBW a poźniej Push&Pull / Split. SW mam 3 razy w tygodniu, siłka tak samo.
_________________ <Cyber Rekin> Co myślicie o moim nicku?
<Deepdelver> Jest świetny. Nazwę tak córkę.
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2009-11-29, 10:46
Jednak przy tak dużej intensywności (6 dni treningowych) należy zrobić przerwę min. tygodniową od siłowni (obstawiałbym tak na 10 dni). Dobrze by było gdybyś również postawił na lżejsze treningi SW przez ten okres, następnie zainteresuj się treningiem regeneracyjnym (split regeneracyjny, lub też lekki FBW) przez czas 2 tygodni. Po całym zakończonym makrocyklu (załóżmy, około 25 dni takiej regeneracji) możesz znów spokojnie wjechać na 110% intensywności.
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
J/w, sam taki problem jak Ty mialem, to z tydzień odpocząłem, później chyba 2 tyg. trening regeneracyjny, bardzo przyjemnie sie go ćwiczy. No a później już powrót do treningu na maxa.
Co do SW, ja nie zmniejszałem intenstywności, ale to po prostu był mój jedyny wysiłek przez ten tydzień w którym nie pakowałem, bo poza tym nie robiłem nic, siedziałem i sie obijałem
Dziękuje wszystkim za pomoc, zrobię tak jak radzi Lucjusz, tylko co do treningów SW intensywność zależy od trenera więc "zluzować" mogę tylko w małym zakresie w tym przypadku.
_________________ <Cyber Rekin> Co myślicie o moim nicku?
<Deepdelver> Jest świetny. Nazwę tak córkę.