Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2009-06-25, 15:48 Rozgrzewka/Streching
Rozgrzewka/Streching Opis:
Zadaniem typowej rozgrzewki przed treningowej oraz streching'u jest przygotowanie organizmu do wysiłku związanego z nim oraz zminimalizowanie możliwości nabycia kontuzji. Ich łączny czas wykonania zazwyczaj przyjmuje się w granicy 10-20 minut. W tym czasie nasz organizm powinien całkowicie przystosować się do ciężkiego wysiłku związanego np. z treningiem siłowym (oczywiście jest to schemat; każdy organizm reaguje inaczej).
Przykładowa rozpiska:
Schematów jest multum; przedstawię jedna z podstawowych tzw.: „Kierunek dół”. Zaliczyłbym ją do rozgrzewek uniwersalnych.
I. 5 minut szybkiego chodu/biegu.
II. Następne 8-10 minut rozgrzewki:
a) Krążenia głową (obszerne) + Krążenia w nadgarstkach
b) Naprzemienne krążenia ramion
c) Krążenia w łokciach
d) Skrętoskłony
e) Pompki szeroki rozstaw ramion
f) Krążenia kolan
g) Pompki wąski rozstaw ramion
h) Przysiady
i) Chwila biegu w miejscu
III. Streching około 5 minut.
Streching przed treningowy polepsza ukrwienie mięśni, wzmacnia ścięgna oraz powiększa zakres wykonywania danego ćwiczenia. Po treningu zaś idealnie rozluźnia „nas”, dzięki czemu możemy normalnie funkcjonować przez resztę dnia.
Opracował: Lucjusz Współtwórcy: 1.Killu 2.stilian
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
"Ból przemija, chwała trwa wiecznie"
Alan Shearer
Ostatnio zmieniony przez Lucjusz1992 2009-06-28, 18:45, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2010-04-29, 11:03
Mógłbyś jeszcze dopisać na temat jakie typy rozciągania stosować - na rozgrzewke dynamiczne a po treningu statyczne izometryczne.
Moja rozgrzewka wygląda mniej-więcej tak:
7-10 minut skakanka
krążenia itp.
rozciąganie dynamiczne (2s wymachy nóg w górę i 2s wymachów na boki)
rozciąganie górnej części tułowia 3-5 minut
1-2 minut na skakance
Chwilę czasu zajmuje ale jak się ciężko trenuje to warto. Jak chodzimy z kolegą na siłownie on już zrobił 4s na płaskiej a ja jeszcze się rozgrzewam. Dzięki temu można uniknąć kontuzji
A po treningu 5-10 minut rozciągania statycznego, polecam rozciąganie z pomocą bo daje lepsze efekty :)
Sory, że tak późno się obudziłem ale przeglądając tematy zauważyłem, że czegoś mi brakuje.