Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Rzeźba, masa - od czego zacząć?
Autor Wiadomość
Matenix 

Wysłany: 2009-11-25, 16:45   Rzeźba, masa - od czego zacząć?

Witam. Mam 15 lat i trenuję kyokushin 1,5 roku, a na siłownię chodzę regularnie od września, przy czym jechałem do tej pory ogólnorozwojówki (przed treningiem na siłowni robiłem pompki i ćwiczenia z hantelkami w domu). Po roku trenowania pomyślałem sobie, że nie wystarczy dobrze machać nogami i rękami - musi to mieć siłę, więc poszedłem na siłownię i tak do tego czasu tak jak już wspomniałem te ogólnorozwojówki robiłem, więc sądzę, że pomimo takiego wieku, jestem przygotowany. Jestem budowy szczupłej - 176 cm wzrostu i 60 kg wagi, jednak mięśnie mam widoczne, ale małe (to też mnie skłoniło do tego). Trenuję 3 razy w tyg. - poniedziałek, środa, piątek przy czym we wtorek i w czwartek karate.
Słyszałem, że trening na masę zmniejsza szybkość, ale z drugiej strony trenując na rzeźbę, trzeba mieć co rzeźbić i tu pojawia się mój problem. Po prostu nie wiem jaki trening na siłowni może mi - karatece pasować.

Z góry dziękuję za przeczytanie i wszelką pomoc w tej sprawie.

Killu 

Wysłany: 2009-11-25, 21:18   

Zaden trening nie bedzie Cie spowalnial chyba, ze narobisz tyle masy co swiatowa czolowka kulturystow :P Polecam Ci programy ACT, Crossfit o ktorych masz w przyklejonym temacie. Jak bys sie zdecydowal na ACT podesle Ci swoj aktualny plan. I dietanabol przedewszystkim jak chcesz masy nabrac.
Sprawdz PW

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2009-11-25, 22:08   

Killu jeżeli dobrze kojarzę twój obecny plan jest planem dynamicznym ;-) nie mającym większej styczności z typowym rozwojem mięśni (statyczno/izolowanych), a chyba właśnie o coś takiego chodziło autorowi. Nie chcę zbytnio powtarzać po Killu, ale tak jak napisał ACT, FBW (ogólnorozwojówki) na początek, po dwóch miesiącach, coś intensywniejszego np. Push&Pull/Split Klasyczny (jeżeli zależy ci na podstawowym rozwoju poszczególnych partii mięśniowych) lub CrossFit, Snorkel Training Circuit lub też dynamiczny ACT (jeżeli zależy ci na poprawie siły uderzenia, reakcji, dynamiki) który najprawdopodobniej wysłał ci Killu.

P.S Bez względu jakim treningiem będziesz ćwiczył progres w rozwoju twojego ciała będzie występował, lecz to DIETA odegra tu najważniejszą rolę.

"Ból przemija, chwała trwa wiecznie"
Alan Shearer

Killu 

Wysłany: 2009-11-26, 12:11   

Nie wiem czy nie bedzie w nim za trudnych cwiczen dla poczatkujacego jesli chodzi o silownie. A kolega chcial pewnie mase, rzezbe, sile statyczna i dynamiczna na raz hehe

1. Przysiad przedni 10 pow.
2. Przysiad + wyciskopodrzut 10 pow.
3. Wyciskanie na płaskiej 8 pow.
4. Push press 8 pow.
5. Wymachy kettelballem 10 pow.
6. Podciąganie na drązku nachwytem 10 pow.
7. Rzuty piłka lekarska 8 pow.
8. Skręty tułowia w obciążeniem 10 pow.

A tutaj moj plan. Takie male wyjasnienie dla Lucjusza - wyrzucilem rwanie bo nie radzilem sobie z nim technicznie i dalem kettelballa.

Matenix 

Wysłany: 2009-11-26, 18:17   

Raczej chodzi mi głównie o masę, bo suchy jestem. Rzeźbą się potem zajmę. A właśnie co ma rzeźba i masa, bo za bardzo tego nie rozumiem... jak się powiększy rozmiar mięśni, to te mięśnie juz są chyba same w sobie wyrzeźbione... chyba, że chodzi o zrzycenie sadła, czy coś.

Killu 

Wysłany: 2009-11-26, 18:34   

Masa to masa a rzezba to spalanie tluszczu i nadawanie miesnia ksztaltu.

Odpowiedz do tematu