Od września 2007 przez 4 lata trenowałem na siłowni, liczyła się dla mnie jak największa masa. Jednak od stycznia 2011 powoli zacząłem z tym kończyć, bo zapisałem się na Kick-boxing i nie wyrabiałem z kondycją. Teraz jest już dużo lepiej. W maju zacząłem biegać 4 x w tygodniu po godzinie przez 7 tygodni, do tego robiłem dietę redukcyjną. Spadło mi około 3 kg i brzuch trochę zgubiłem :) Potem zacząłem robić interwały rano po 20 minut, również 4 razy w tygodniu.
Wcześniej w marcu złapałem kontuzję barku i nie ćwiczyłem na siłowni przez miesiąc.
W kwietniu zacząłem ćwiczyć: Mój trening od tamtego czasu aż do dzisiaj składa się z podciągania na drążku (nachwytem, podchwytem, chwytem młotkowym), pompek, pompek między krzesłami, dodatkowo ćwiczę brzuch na drążku. Zero ćwiczeń na siłę statyczną, ciężary poszły w odstawkę. Wcześniej tylko doczepiałem sobie do pasa 10 kg i z tym się podciągałem, aby zwiększyć siłę. Teraz zacząłem robić te ćwiczenia obwodowo nie używając obciążeń.
Ogólnie moja kondycja po tym wszystkim co napisałem poszła na plus.
Jeśli chodzi o bieganie to raz w tygodniu robię interwały rano, ponieważ pracuję i rano wcześnie wstaję.
Co sądzicie o takim treningu?
Niby jak się pytam kolegi na treningu czy jest siła przy uderzeniu to mówi że bardzo czuć, ale nigdy nie mam 100% pewności czy mówi prawdę, czy tylko z grzeczności tak mówi :P
Moim zdaniem jest to bardzo dobry trening i jednocześnie chciałbym ci pogratulować że dajesz sobie z nim rady. Ja od dawno próbuje się zebrać do treningu ale jakoś mi to nie idzie, więc wielki szacun dla ciebie. Tak trzymaj.
dodaj wyprosty przedramion ze sztangielkami (lekkimi) np. 5 serii po 25 powtórzeń na każdą rękę - idealne ćwiczenie na poprawę siły ciosu na zwiększenie wytrzymałości ramion i barków, pozwala to na dłuższe utrzymanie rąk w gardzie (ręce nie opadają)
możesz też do futryny drzwi zamontować z każdej strony po gumowej linie i boksować po ich naciągnięciu, poziom ustalasz sam na podstawie naciągu i mocy gumowej liny.
coś na kondyche ;)
50 pompek 100 podskoków na palcach z rękami na karku 100 kroków w marszu na czworaka w miejscu (Uklęknij na czworaka, dupa do góry i rozpocznij marsz w miejscu naprzemiennie wyrzucając nogi do tyłu)
25 kroków dostawnych z przysiadem (3 kroki dostawne w lewo i przysiad, 3 w prawo i przysiad)
25 krokodylków (Połóż się na ziemi całkowicie rozluźniony na brzuchu w pozycji jak do pompki. Podnieś tułów na rękach jak w pompce, nogi przyciągnij do klatki piersiowej, wstań z ziemi i natychmiast wykonaj skok, odrywając nogi od podłoża i ręce wyrzucając w górę. Powróć do pozycji jak do pompki wyrzucając nogi do tyłu i kładąc się z powrotem na ziemi)