Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Silownia i MT
Autor Wiadomość
Almirall

Wysłany: 2012-01-22, 14:10   Silownia i MT

Cześć, od początku stycznia na nowo (tymrazem do innego klubu) uczęszczam na zajęcia Muay THai. Miałem przed sobą pewien dylemat właśnie dotyczący Muay Thai i siłowni, zastanawiałem się (a raczej wciąż się zastanawiam) co wybrać. Zależałoby mi na tym by nabrać masy mięśniowej i zrobić się nieco 'większym'. Postanowiłem, że mogę zawsze połączyć treningi wraz z siłownią, stąd moje pytanie czy takie połączenie pozwoliłoby mi nabrać tkanki mięśniowej a co za tym idzie masy? (miałbym wtedy bardzo intensywny tydzień: pn siłownia wt trening śr siłownia czw trening piątek siłownia+basen sobota trening).
Tak, wiem - dieta to podstawa, staram się jej trzymać. Jem 6 posiłków dziennie, zaczynając od płatków owsianych, orzechów włoskich, przez różnego rodzaju mięsko (filety, ryby), ryże (zazwyczaj zwykły, bo brązowy mi nie pochodzi), kończąc na jogurtach, twarogach, jajkach, czasem dorzucę jakieś owoce. Ogólnie nie mam raczej problemów z nabraniem masy, gdyż ważę 78kg przy 176cm wzrostu. Jak sądzicie, lepiej poświęcić się jednej rzeczy raz a konkretnie czy spokojnie można połączyć siłownię i MT?

Batman 

Wysłany: 2012-01-22, 14:22   

Spokojnie możesz łączyć, jeżeli nie będziesz dawać rady z takim planem, to na razie ogranicz to do dwóch w tygodniu treningów na siłowni.

SzyHa
MMA

Wysłany: 2012-01-22, 14:47   

mozesz to spokojnie łączyć,ale jakbyś mógl stosuj jakąs okreslona diete a nie jedz co popadnie.niedziele mam nadzieje zostawiasz na pelny odpoczynek?

Almirall

Wysłany: 2012-01-22, 14:53   

SzyHa napisał/a:
mozesz to spokojnie łączyć,ale jakbyś mógl stosuj jakąs okreslona diete a nie jedz co popadnie.niedziele mam nadzieje zostawiasz na pelny odpoczynek?

Z dietą wydaje mi się, że problemu nie mam, jem co 3 godziny, 6 posiłków pełnowartościowych jak już pisałem. Czytałem artykuły o diecie i wiem co powinienem i kiedy jeść. Aczkolwiek w sumie mam pytanie odnośnie surowych jajek, czy warto je jeść? Ciężko było mi je jeść na surowo, więc dodaję mleko, trochę kakao i miksuję, ale zastanawiam się czy to jest zdrowe, bo w sumie wcinam 5 jajek dziennie.
Tak, w niedzielę raczej odpoczywam, w tym dniu mogę postawić na regenerację.
Jeszcze będę musiał poczytać o treningach na siłownie, na początek act, fbw (ogólnorozwojówki?) a później hst?

Rafi93 
Kick Boxing/Judo

Wysłany: 2012-01-22, 16:10   

Na początek to radziłbym iśc na samą siłownię lub mt , bo tak od razu to bardzo ciężko ci będzie .

SzyHa
MMA

Wysłany: 2012-01-22, 16:23   

jak cie ciągnie do mt to nie czekaj tylko sie zapisuj :-D ja proponuje najpierw dzielić mt z ogólnorozwojówką,a potem zamienić ją na siłke,bedzie ci potem o wiele łatwiej

Azzaz931

Wysłany: 2012-01-22, 17:11   

Moim zdaniem kwestia łączenia zależy od tego jak sobie radzisz , napisałeś, że wracasz, tylko, nie na jakim byłeś poziomie.

Almirall

Wysłany: 2012-01-22, 17:36   

Azzaz931 napisał/a:
Moim zdaniem kwestia łączenia zależy od tego jak sobie radzisz , napisałeś, że wracasz, tylko, nie na jakim byłeś poziomie.

Jeżeli chodzi o MT to chodziłem przez niecałe pół roku do jednego z klubów, teraz na nowo zaczynam. Głównie chodzi mi o to czy ćwicząc MT będzie mi ciężej o nabieranie masy, którą stawiam jako priorytet, bo jak wiadomo treningi MT są dosyć ciężkie. I jak już czytałem w kilku artykułach niektórzy piszą, że co za dużo to niezdrowo, bo organizm musi się regenerować a codzienne wysiłki mogłyby doprowadzić do zupełnie innych efektów niż bym chciał.

Batman 

Wysłany: 2012-01-22, 19:41   

Mt nie będzie ci przeszkadzać w przybraniu masy, jeżeli będziesz ją nabierać.
Almirall napisał/a:
I jak już czytałem w kilku artykułach niektórzy piszą, że co za dużo to niezdrowo, bo organizm musi się regenerować a codzienne wysiłki mogłyby doprowadzić do zupełnie innych efektów niż bym chciał.
Jeżeli ktoś nie jest przyzwyczajony do ciężkiego, codziennego wysiłku fizycznego, to jest ciężko, ale stopniowo możesz się rozwijać, tzn nic na siłę, jeżeli będziesz czuł, że nie dajesz rady, jest za ciężko, to odpuść sobie któryś z treningów, albo trenuj raz w tygodniu słabiej.

SzyHa
MMA

Wysłany: 2012-01-23, 10:44   

żeby nie mieć takich przeciążeń,zrób przed siłownią ogólnorozwojówke,tak z 2 miechy.na siłowni bedzie ci lżej,bo bedziesz przyzwyczajony do wysilku

Nightmare 
BJJ/MMA/ZAPASY/MT

Wysłany: 2012-01-23, 17:13   

Co wy sie tak tej masy uczepiliscie...kazda budowa ciala niesie ze soba jakies atuty i je powinniscie rozwiajac w miare mozliwosci a widze ze co 2 dzieciak przychodzacy na forum chce sie napierdolic miechem jak jakis burnejka a potem zygaja na treningach kreatyniaze bo nie maja wydolnoci..na ulicy to ze ktos jest nabity miechem sie nie liczy jesli nie umie wykorzystac swoich atutów tak samo w walce sportowej..nie zeby bylo ze odradzam masowanie ale panowie wszystko z głową pamietajcie

to tak moze lekki offtopik ale przydalo by sie zeby ludzie uczyli sie na czyis bledach a nie na swoich

yoł

siedem 

Wysłany: 2012-01-23, 17:27   

mądre offtopy nie są grzechem ;-)
a ty same mądre słowa w tym poście piszesz :mrgreen:

Nightmare 
BJJ/MMA/ZAPASY/MT

Wysłany: 2012-01-23, 17:31   

Nie smiej sie ziomie staralem sie zeby to jakos merotorycznie bylo do zrozumienia xdd

siedem 

Wysłany: 2012-01-23, 17:37   

nie smieje zgadzam się w pełni

SzyHa
MMA

Wysłany: 2012-01-24, 18:06   

i dlatego lepiej przed taką siłownią robić tzw.ogólnorozwojówke,a jesli rownolegle z tym bedzie sie ćwiczylo mt to sukces gwarantowany :lol:

Odpowiedz do tematu