Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Siłownia, treningi poszczególne dni
Autor Wiadomość
km1441 

Wysłany: 2008-09-20, 18:15   Siłownia, treningi poszczególne dni

Nie umiałem tego lepiej ująć, w końcu mistrzem słowa nie jestem, książek nie piszę... no ale do rzeczy.

Zasadniczo, to mam dwa dni wolne w tygodniu. Chciałbym je poświęcić na siłownię (ew. ćwiczenia siłowe w domku). Bawiłem się już w ogólnorozwojówkę, podstawowe ćwiczenia na początek, teraz chce zabrać się za poszczególne partie mięśni. No i problemem jest to, że mam wolne tylko 2 dni w tyg.

Tutaj pojawia się moje pytanie:
Czy lepiej jest ćwiczyć np. plecy i barki dwa razy w tygodniu przez jakiś czas (np miesiąc) a potem przez kolejny ramiona i klatka, czy raz w tygodniu klatkę ramiona i raz w tygodniu plecy i barki?
(partie mięśni podałem przykładowo) Do tych ćwiczeń dorzucę oczywiście brzuch w dwa inne dni tygodnia zamierzam chodzić na treningi kravki.

FranzMaurer4444 
Kierownik

Wysłany: 2008-09-20, 18:43   

skoro masz tylko 2 dni to tak:
1 dzien: martwy ciąg,przysiad
2 dzien: podciąganie na drążku,wyciskanie na ławeczce.
brzuch to chyba sie napewno zajmiesz ,jak bedziesz chciał ;-]

km1441 

Wysłany: 2008-09-20, 18:47   

Nie chodzi mi jakie ćwiczenia, bo to nie problem. Chodzi mi o to w jaki sposób to ma być przeprowadzone na długim dystansie.
1 opcja
Oba dni robię jedną partię mięśni. Tak przez miesiąc i po miesiący zmiana na inną. Np. pierwszy miesiąc plecy i klata, drugi miesiąc barki i ramiona, trze ci miesiąc znowu plecy klatka (tak to są dwie partie plecy i klatka, nie czepiać się)
2 opcja
Jeden dzień w tygodniu jedna partia mięśni, 2 dzień inna partia. I tak ad mortem defecatum.

darko2008 

Wysłany: 2008-09-20, 18:57   

możesz ćwiczyć według programu fbw 5x5 standardowo jest on przewidziany na trzy dni ale jak będziesz go robił przez dwa to efekty też będą.( w czasie tego treningu ćwiczysz różne partie) zajrzyj tu http://www.mocnyblog.pl/2...ka-z-1950-roku/

_grucha 

Wysłany: 2008-09-20, 18:57   

ja jakiś czas temu stosowałem się do metody że każda partia raz w tygodniu. ale zmieniłem plan. teraz klatke trenuje 2 razy. raz to dlatego że efektów nie było. dwa to nie tylko dla tego 8-)
tak naprawde to zależy jakie masz priorytety. jak zależy ci na wyrzeźbieniu klatki to dajesz ją 2 razy w tygodniu. jeśli chcesz przybrać na masie czy sile to w 1 dzień klatke i coś tam a w 2 plecy i barki.

km1441 

Wysłany: 2008-09-20, 19:05   

Chodzi mi o rzeźbę, ale ogólnie całej górnej partii ciała (klatka, ładne motylki, ramiona, kaptury). Oprócz treningów typowo siłowych, to jeszcze dwa dni, przeznaczę na krótsze zabawy, np tylko serie pompek. Nic długiego. Czyli w sumie będą to 4 dni w tyg, 2 normalne - pełne i 2 powierzchowne, kilka serii pompek i brzuch (powodem brak czasu). Generalnie. Pójdę w opcję drugą, tzn raz w tyg jedno, raz w tyg drugie. _grucha w zasadzie pomogłeś lekko (dzięki za zrozumienie pytania!).

MasterKill 
Były moderator:P

Wysłany: 2008-09-20, 19:58   

2dni to za malo to juz lepiej pograj na komputerze :-P

KaMaSx 

Wysłany: 2008-09-20, 20:32   

zeby wyrobic sobie zestaw dyskotekowy to w sam raz ;-)

_grucha 

Wysłany: 2008-09-20, 20:35   

km1441 napisał/a:
klatka, ładne motylki, ramiona, kaptury

^do tego dąże obecnie^ tylko ja jade na masę a mimo to klatke trenuje 2 razy w tygodniu.

MasterKill napisał/a:
2dni to za malo to juz lepiej pograj na komputerze

te 2 dni to przerwa od grania w pozostałe 4 :mrgreen:

KaMaSx 

Wysłany: 2008-09-20, 20:37   

_grucha napisał/a:
te 2 dni to przerwa od grania w pozostałe 4

heee dokladnie :lol:

_grucha 

Wysłany: 2008-09-20, 20:44   

km1441 powiem ci jeszcze że ten plan 2 dniowy to sam se obczaisz, tylko poćwicz troche. całkiem nie dawno układałem swój 1 profesjonalny 8-) plan. zgodnie z wszystkimi zasadami, poradami itp. po ok miesiącu wyrzuciłem go i sam napisałem se plan. dostosowany do mnie. i jestem z niego zadowolony. :-D

km1441 

Wysłany: 2008-09-20, 21:31   

Oczywiście, że sobie ułożę. Już na 4 dni układałem i widać było postępy. Dostępne miałem tylko hantle (gryf skręcany, maksymalnie 15kg jeden) i dawałem sobie radę. Zacząłem od mniejszych ciężarów i widać, że biceps to biceps, a nie zalana tłuszczem witka. (nie wygląda imponująco, no bo jak może być imponujący po 2miesiącach ćwiczeń) ale efekty już było delikatnie widać. Teraz nie zamierzam przestawać, bo zrobiłem sobie przerwę 2 tygodniową.

FranzMaurer4444 
Kierownik

Wysłany: 2008-09-20, 22:49   

km1441 napisał/a:
Nie chodzi mi jakie ćwiczenia, bo to nie problem. Chodzi mi o to w jaki sposób to ma być przeprowadzone na długim dystansie.
1 opcja
Oba dni robię jedną partię mięśni. Tak przez miesiąc i po miesiący zmiana na inną. Np. pierwszy miesiąc plecy i klata, drugi miesiąc barki i ramiona, trze ci miesiąc znowu plecy klatka (tak to są dwie partie plecy i klatka, nie czepiać się)
2 opcja
Jeden dzień w tygodniu jedna partia mięśni, 2 dzień inna partia. I tak ad mortem defecatum.

skoro tak myslisz,to jest przejebane.nie można sie spodziewać efektów,gdy bedziesz przykładowo robił w styczniu tylko biceps,a w lutym plecy.trzeba robic wszystko równoczesnie.

km1441 

Wysłany: 2008-09-20, 23:41   

Też zadałem pytanie, bo tego nie wiedziałem. Poszczególne ćwiczenia to wszystko wiem, dietę też mogę sobie dobrać. Dzięki za pomoc.

FranzMaurer4444 
Kierownik

Wysłany: 2008-09-20, 23:48   

to jest oczywiste.

Odpowiedz do tematu