Toq Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Wrz 2009 Posty: 146 Skąd: się biorą dzieci?
Wysłany: 2010-10-18, 20:55 SW a Masa?
Mam 18 lat. 80-82 kg ok 189cm wzrostu
SW ćwiczę od września tamtego roku ( w tym była 3 miesięczna przerwa do września tego roku) Z Siłownią mam styczność od 2-3 klasy gimnazjum... Nigdy nie brałem żadnych odżywek nie stosowałem diety i miewałem duże przerwy... Chodziłem, że tak powiem rekreacyjnie...
Mój tydzień treningowy wygląda tak
Pon: Siłownia Klata+Biceps
Wto: SW
Śr: Siłownia Barki+Triceps
Czw: SW
Piątek: Plecy
Sob/Niedziela: Wolne.
Dużo czytałem o tym, że nie łączenie SW z treningiem na masę jest kiepskim pomysłem. Nie chcę w żadnym wypadku rezygnować z SW (a nawet najprawdopodobniej w najbliższym czasie dojdzie mi jeden trening w tygodni, nie wiem w którym dniu) jednakże jakoś chciałbym popracować nad ciałem... Moja muskulatura pozostawia wiele do życzenia i do tego dochodzi dość spora tkanka tłuszczowa... Nie jestem jakimś tam grubasem, miśkiem. Ale Oponka trochę zwisa. Moim planem jest przybrać możliwie jak najwięcej masy(tej mięśniowej of course) w tej końcówce jesieni, zimie i początku wiosny. I przy końcach wiosny ze względu na wakacje (większa aktywność fizyczna itp) Zgubić jak najwięcej tłuszczu...
Na razie niestety nie mam żadnej diety :P (Wpieprzam chaotycznie jak najwięcej białka)
Czy ma jakiś sens "Masowanie" gdy trenuje się sporty walki? Jeśli tak to doradźcie coś na ten temat... Jaka dieta, suplementy, odżywki itp? Z góry mówię, że chcę po prostu w miarę wyglądać... Wiem, że w tak krótkim czasie i przy SW nie będę jakoś mega wypakowany...
Proszę o pomoc i nie wypisywanie jakiś głupich postów...
Jak chcesz mieć masę i ćwiczyć sztuki walkę to ćwicz też szybkość a i najlepiej polecam BJJ tam ważna jest masa i siła.
djmati90 Pomógł: 4 razy Wiek: 21 Dołączył: 09 Sie 2007 Posty: 490 Skąd: Jelna/Kraków
Wysłany: 2010-10-19, 00:01
bjj najważniejsza jest technika. Polecam pierwsze turnieje UFC tam świetnie to widać. Sam też miałem okazję się o tym przekonać.
Co do masy to jest potrzebna ale nie może być celem samym w sobie. Najlepiej jak jest efektem treningu ogólnorozwojowego. Ja trzymam się wyznacznika wzrost w cm -100 ( u mnie to około 179-100= ok. 79 kg) strzeż się szybkiego nabierania msy bo może to być szkodliwe dla innych wazniejszych parametrów no chyba ,że masz profesionalnego trenera ktory Ci wszystko rozpisze co jak trenować i jak jeść by twoje nogi i rece rosły i biegały coraz szybciej
Wysłany: 2010-10-19, 00:10
Owszem technika swoją drogą :D Też sądzę, że jest najważniejsza... Mi jednak chodzi o przybranie masy mięśniowej po to żeby jakoś wyglądać... Z Twojego wyznacznika wynika, że mam niedowagę... Jednak jakoś tej niedowagi u siebie nie zauważyłem. Mam trochę za dużo tłuszczu w stosunku do masy mięśniowej... Moim zdaniem
Wysłany: 2010-10-19, 01:11
przedewszystkim masz się dobrze czuć ze swoją wagą. jeśli masz za dużo tluszczu to troche siłowni powinno odwrócić proporcję. Polecam trening ogólnorozwojowy na początek ;)
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2010-10-19, 17:22
W naszym leksykonie forumowym są programy treningowe (w tym na masę) w połączeniu z SW. Z masowaniem musisz uważać. Jak to Lucjusz napisał "masować, a masować to różnica " Dlatego powinieneś nie robić tego chaotycznie i za wszelką cenę. Spokojnie kilka kilo powinno wystarczyć. O swoją ogólną sprawność moim zdaniem nie musisz się martwić, trenujesz SW za pewne masz tam na rozgrzewce czy w trakcie zajęć różne ćwiczenia sprawnościowe i ogólnorozwojowe. Napisz też jaką SW trenujesz.
P.S Post może być trochę nie zrozumiały, ale nie mam dzisiaj najlepszego dnia także sorry
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
Wysłany: 2010-10-19, 21:09
Trenuję mma... Mógłbyś podać link do tych treningów... Szukałem coś (prowizorycznie) w wyszukiwarce ale nic odpowiedniego nie znalazłem...