Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Trening domowy
Autor Wiadomość
makain13

Wysłany: 2011-02-16, 16:57   Trening domowy

Witam
Na wstępie chce napisać że takich tematów było bardzo dużo. Wiem że są specjalnego fora które tylko specjalizują sie w tym. Ale ja bardzo lubię to forum więc zadam to pytanie tu:)
Więc do dzieła. Mam 15 lat moja masa ciałą wynosi 54kg mam wzrost około 167 cm
Moje pytanie brzmi tak ułożyłby mi ktoś plan ćwiczeń pod boks?
Posiadam sztange,ławczke ,2x sztangietki i obciązenie mam takie 2x10kg , 4x2kg, 8x1kg razem mogę np załadować na sztangę około 40 kg razem ze sztangą .Więc tak prosiłbym o plan np jakie ćwiczenie mam wykonywać w poniedziałek itp. I ile mam np na wyciskaniu sztangi założyć i ile na inncyh ćwiczeniach. 40kg podnosze po 10-12 razy więc taka jest gdzieś moja siła więc proszę no plan co w jaki dzien robic i z jakim obciążeniem.
Wiem ze takich tematu są ale one są dla ludzi o większej masie i dla starszych . Więc proszę mnie zrozumieć .Pozdrawiam i proszę o odpowiedz:)

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2011-02-16, 17:14   

dobra zacznijmy że masz 15lat i trenujesz boks więc po co chcesz dźwigać żelastwo? hantelkami to jeszcze rozumiem. Na Twoim miejscu skupił bym się na szybkości i dynamice(są tematy gdzie jest opisane co i jak). Twoje ciało rośnie i waga zwiększa się. Z wzrostem trenuj szybkość i dynamikę ciosu a zobaczysz efekty. Teraz zastanów się czy chcesz dobrze wyglądać i ćwiczyć na siłce czy skupić się na boksie a siłka była co najwyżej dodatkiem.? Niektórzy SW traktują jako dodatek a zależy im na wyglądzie stąd pytam się czego Ty oczekujesz. Nie wiem także w jakim stopniu zaawansowania jesteś czyli jak długo trenujesz boks i ile razy w tyg? jak mi na to odp to coś pomyślimy co dalej.

makain13

Wysłany: 2011-02-16, 17:23   

No dobra mi nie chodzi żeby wyglądać jak jakiś kulturysta ale chce być silniejszy.
Nie jestem jakiś tam otyły raczej szybki jestem bo trenuje ;biegam itp .Ale chce byc szybki i silny . Na mieśniach mi tak nie zależy nie chce wygladac jak np pudzian czy jakis inny kulturysta. Chce poprostu zwiększyć sile nie zmniejszając szybkości . A jak już pisze to jakie mi ćwiczenia polecacie na wzrost siły ciosu?

kosak 

Wysłany: 2011-02-16, 19:41   

makain13 napisał/a:
A jak już pisze to jakie mi ćwiczenia polecacie na wzrost siły ciosu?

Ćwiczenia poprawnej techniki wyprowadzania ciosów. TO technika jest najważniejsza, potem się trenuje cechy motoryczne. Chcesz być silniejszy to ćwicz z masą swojego ciała, nie baw się w machanie hantlami.

makain13

Wysłany: 2011-02-16, 19:50   

No dobra z masa własnego ciałami mówisz ćwiczyć . Tak robię poprawę odczułem . Jak w poprzednim temacie wspomniałem ćwiczę na 25 kg worku a może on za lekki a może za mięki bo troche go już roztłukłem i sie mieki zrobił wypchać go czy pomyśleć o nowym cięższym "?
Proszę o odpowiedzi dotyczące również tago treningu może coś ktoś wymyśli

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2011-02-16, 21:41   

25 to bardzo lekki. Ciężko Ci będzie go dociążyć. Niektórzy do środka wkładają tubę z piaskiem ale to niebezpieczne jeżeli nie ustawisz jej idealnie na środku i dobrze wypchasz resztę. Jak masz fundusze to pomyśl o nowy.

A co do ćwiczeń ja Ci odradzam używania żelastwa. Siłkę sobie odpuść. Tak jak kosak napisał pracuj na własnym ciężarze i pracuj głownie nad techniką. tematów na ten temat masz mnóstwo do wyboru do koloru.

Kary 

Wysłany: 2011-02-17, 14:43   

W tym wieku to najlepiej trening wykorzystując własny ciężar ciała a więc podstawy czyli pompki różnego rodzaju , podciąganie na drążku , przysiady , brzuchy itd. itp. ja zaczynałem od takich podstaw a później dopiero jakaś siłownia i zaczynając od treningów obwodowych małe ciężary stopniowo przechodziłem w bardziej zaawansowane rzeczy-wszystko należy robić w sposób przemyślany i nie za szybko brać się za ciężary bo po prostu nie będziesz prawidłowo się rozwijał i odbije się to na Twoim układzie kostnym-powodzenia !

makain13

Wysłany: 2011-02-17, 17:09   

yaol90 napisał/a:
25 to bardzo lekki. Ciężko Ci będzie go dociążyć. Niektórzy do środka wkładają tubę z piaskiem ale to niebezpieczne jeżeli nie ustawisz jej idealnie na środku i dobrze wypchasz resztę. Jak masz fundusze to pomyśl o nowy.

A co do ćwiczeń ja Ci odradzam używania żelastwa. Siłkę sobie odpuść. Tak jak kosak napisał pracuj na własnym ciężarze i pracuj głownie nad techniką. tematów na ten temat masz mnóstwo do wyboru do koloru.

To ile powinien ważyć worek ?? Odrazu poproszę o linki z allegro lub ze sklepów jaki mi polecacie . Fundusze no pomyślimy jak coś mi doradzicie

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2011-02-17, 19:31   

to zależy od indywidualnych potrzeb ja mam bardzo ciężki worek ok 60kg ale ćwiczę MT i nie lubię jak worek lata. do tego jest na tyle długi że mogę kombinacje uderzeń ręcznych i low kickow stosować. niektórzy ćwiczą na takich workach ale ja lubię ciężkie worki wszystko zależy pod jakim kątem chcesz ćwiczyć. Jak masz dużo miejsca i lekki worek to możesz ćwiczyć uderzenia+poruszanie się i uniki.

makain13

Wysłany: 2011-02-17, 20:56   

Ja mam taki ten worek troche d..y Kupiłem byle jaki taki jaki był w sklepie mięki jest bo go już roztłukłem jakimiś szmatami jest wypchany . Myśle nad nowym Jakim mi polecacie waga do 60 kg jak kolega do gury mi napisał mogę miec 2 przecież 60 kg i ten 25 kg . Czym go wypchać?? Trocinami może są już gotowe wypchane trocinami worki??
Też nie lubie jak worek lata a ten 25 kg bardzo lata więc musze siostrzE mówić żeby trzymała xD

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2011-02-18, 11:34   

typowo bokserko 60kg to z kolei za dużo przynajmniej moim zdaniem tak około 40 byłoby dobrze. Najlepiej kupić już wypchany worek bo samemu wypchać to kłopot.

makain13

Wysłany: 2011-02-18, 14:20   

A czym są takie worki wypychane ?? Są takie gotowe już wypchane trocinami???

Arturboks 

Wysłany: 2011-03-24, 13:55   d

mozesz klatke robic sztanga bez obciazenia dynamiczne czyli szybkie ruchy np po 10-15 razy drazek do prostyuh rak szerokim chwytem oraz pompki w twoim wieku to ci wystarczy oraz brzuszki

Odpowiedz do tematu