Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Trening mięśni pleców
Autor Wiadomość
_grucha 

Wysłany: 2008-09-06, 19:41   Trening mięśni pleców

Mógłby mi ktoś pomóc w ułożeniu treningu pleców? Po kilka ćwiczeń na poszczegulne partie. (chociaż po 2)
Tylko bez martwego ciągu bo nie chciał bym se kręgosłupa uszkodzić.
Znacie jakies ćwiczenia na te mięśnie pokazane na obrazku. Ja znam tylko podciąganie sie w szeroki uchwycie. Jak znacie jakies inne to napiszcie. thx.

http://www.imagic.pl/public/178972/ok.jpg

nie wiem czy wam ale u mnie sie obrazek nie wyświatlał :/
Ostatnio zmieniony przez _grucha 2008-09-06, 21:59, w całości zmieniany 1 raz  

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2008-09-06, 20:59   

Z góry odsyłam na stronę: http://www.kulturystyka.pl/atlas/ w niej znajdziesz wszystko czego ci potrzeba ;-) .

"Ból przemija, chwała trwa wiecznie"
Alan Shearer

Amadi 

Wysłany: 2008-09-06, 21:24   

Te mięśnie to najszersze grzbietu i głównie sie je ćwiczy na drążku, wyciągu oraz wszelkie podciągania sztangi lub sztangielek w opadzie tułowia.

Teo 
Inny niż WSZYSCY

Wysłany: 2008-09-06, 21:27   

powiem Ci tak: mozesz cwiczyc plecy pomijajac martwy ciag, ale po jakims czasie stwierdzisz, ze "czegos Ci brakuje" - i bedzie to martwy ciag :-D pamietaj, ze nie od razu musisz szarpac 200 kg, zacznij malymi kroczkami. sprobuj w ten sposob - zamiast brac sztange z podlogi, poloz ja na laweczce, nie bedziesz przez ta narazal odcinka ledzwiowego <ktory np. mnie zawsze napierda*al po MC>, a do tego ladnie rozwiniesz gorne partie prostownikow. ten "moj" sposob ma ta wade, ze nijak nie wplywa na rozwoj dolnych prostownikow <na te miesnie wykonuje delfinki>. zacznij od niewielkiego ciezaru <zalozmy 40-50 kg>, wyrobisz sobie technike i nabierzesz sily to zwiekszysz ;-)

proponowalbym Ci takie cwiczenia:
1. MC
2. Wioslowanie/podciaganie na drazku <jak masz sile to rob i jedno i drugie>
3. Sciaganie uchwytu wyciagu do klatki <rob jako ostatnie cwiczenie na "dopompowanie">
*4. Delfinki - to juz wedle uznania, mozesz wplesc je po MC - Twoja wola.

Nie wiem czy kaptury chcesz cwiczyc na sesji z plecami, czy z barkami <polecam z barkami>, ale tak czy inaczej na kaptury to wznosy barkow i polpodrzut.

pozdro.!

_grucha 

Wysłany: 2008-09-06, 22:00   

Amadi napisał/a:
Nie wiem czy kaptury chcesz cwiczyc na sesji z plecami, czy z barkami <polecam z barkami>, ale tak czy inaczej na kaptury to wznosy barkow i polpodrzut.

kaptur ćwicze razem z barkami. robie właśnie te 2 ćwiczenia :)
jak sie podciągam to większe zmęczenie odczuwam w rękach niż gdzieś w plecach. to normalka czy zła technika??

Teo 
Inny niż WSZYSCY

Wysłany: 2008-09-06, 23:54   

hmmm, moze sprobuj szerszego chwytu i nizszego opuszczania. jesli dopiero zaczynasz cwiczenia grzbietu, to nie lec na ilosc, ale poprawosc powtorzen w podciaganiu na drazku. jak nie mozesz jeszcze zalapac dobrej techniki, to wiosluj, bardzo ladnie wchodzi na motyle. sciaganie drazka wyciagu tez dobry myk.

DrunkenMaster 
Linke Gold Team

Wysłany: 2008-09-07, 12:02   

Szeroki uchwyt i nachwyt, głowa przed drążek i na pewno poczujesz w plecach.

-> poker online, 50$ na start bez depozytu, możliwość wypłaty po zagraniu określonej ilości rozdań,

-> na wszystkie pytania odpowiem na pw, w razie co służę pomocą

_grucha 

Wysłany: 2008-09-14, 15:00   

mógłby mi ktoś opisać ćwiczenie: delfinki?? bo szukałem po atlasach ale nie znalazłem niestety :-/

krzysiek564

Wysłany: 2008-09-17, 20:59   

Polecam Unoszenie Tułowia z opadu na prostownik:
http://www.kulturystyka.pl/atlas/plecy.asp#15
Tu masz o tym Ćwiczeniu, pozdro ;]

Doberman 

Wysłany: 2008-09-19, 14:05   

Jeśli chodzi o plecy to tak:
Podciąganie się na drążku - na szerokość pleców
Podciąganie sztangi w opadzie tułowia - na grubość pleców
przydało by się też coś na prostowniki czyli martwy ciąg, piszesz, że nie chcesz robić martwego gdyż obawiasz się uszkodzenia pleców. Słabe prostowniki grzbietu słabiej chronią kręgosłup.
Martwy ciąg wykonywany poprawnie technicznie z odpowiednim ciężarem nie szkodzi kręgosłupowi. Można również ćwiczyć prostowniki pochylając się do przodu ze sztangą tzw. "dzień dobry" tylko to już wyższa szkoła jazdy.
Ja teraz też nie robię martwego ciągu, ale nie dlatego, że go nie lubię itp. tylko wykonuję podrzucanie sztangi na klatkę (bez wyciskania nad głowę) i czuję po tym ćwiczeniu rewelacyjnie prostowniki jak i cały grzbiet. Wybrałem to ćwiczenie gdyż jest wykonywane w sposób dynamiczny, ale do MC oczywiście również wrócę w niedalekiej przyszłości ;-)

krys 

Wysłany: 2008-09-21, 12:33   

STRZALECZKA !! NIE ZAPOMINAJ JEDNAK ZEBY DOBRZE ROZPRACOWAC MIESIEN CZYLI GO ZBUDOWAC MUSISZ GO CWICZYC OD POCZATKU DO KONCA-MIANOWICIE PLECY NA DRAZKU POWINIENES CWICZYC ;zaczynajac od pelnego zwisu w dole lecisz w gore i ponownie do calkowitego wyprostowania ramion lecisz w dol!!!POZDRAWIAM krys :-)

KaMaSx 

Wysłany: 2008-09-21, 18:51   

nie krzycz

Odpowiedz do tematu