Wysłany: 2009-07-18, 14:33 Trening na mase i na rzeżbe jednocześnie ?
Witam. Chodzę na siłownie 3 razy w tygodniu i mam pytanie czy mogę np. dwa razy w tygodniu robić trening na masę i jeden raz w tygodniu na rzeżbę ? I jeszcze jakie będą tego efekty ?
_________________ Jakie założenie masz? -Proste, Walczyć i Wygrywać .
Kapap Krav Maga :)
Ostatnio zmieniony przez kondi39 2009-07-18, 21:22, w całości zmieniany 1 raz
Np. Klata+biceps na masę Plecy i triceps na masę,a nogi i barki na rzeźbę jak dla mnie trzeba wziąć się za coś na dobre tj. wybrać sobie masę albo rzeźbę i tak cały czas jechać.
Konan Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Cze 2009 Posty: 170
Wysłany: 2009-07-18, 19:48
Nie da rady robic sie na raz tego i tego. Robisz najpierw mase pozniej rzezbisz ;) Ale w tym wieku nie ma po co robic rzezby bo miesnie sa jeszcze za malo rozwiniete do tego. Sa to slowa bardziej doswiadczonej osoby z tego forum. Ja cwicze caly czas na mase i chwale sobie
Nie ma czegoś takiego jak siłowy trening na rzeźbę.
Na wolnych ciężarach możesz robić masę/siłę ale nie rzeźbę.
Rzeźba to: dieta + aeroby.
Druga sprawa nie da się robić, rzeźby i masy w jednym cyklu!
Żeby masa rosła trzeba wywołać dodatni bilans kaloryczny, a żeby się rzeźbić potrzebny jest ujemny.
Mój plan wygląda mniej więcej tak że robie wszystko jednego dnia czyli :
-klatka
-uda
-plecy
-barki
-łydki
-triceps
-biceps
-brzuch
Do każdej partii mięśni po dwa cwiczenia po 3 serie każde ćwiczenie. Chodzi mi o to czy można robić coś takiego że np,2 razy w tygodniu robie ten plan seriami na mase i jednego dnia na rzeźbe ? Ale z tego co czytam to chyba to nie za dobry pomysł, bo chodzi mi o to że teraz zaczne ćwiczyć na mase(siłę) ale chce też żeby te mięśnie jakoś wyglądały(bo chyba gdy robimy treningi na mase to rzeżba mięśni robi się dłużej) łapiecie ??
_________________ Jakie założenie masz? -Proste, Walczyć i Wygrywać .
do końca, na siłowni można stosować klasyczną masówkę i nie będzie to miało większego znaczenia. Nawet dobrze jest robić ćwiczenia w zakresie 8-6 pow ponieważ pobudza to anabolizm.
rzezba na silowni to w skrócie: male obciażenie i dużo powtórzeń[dokladnych],aby podkreślic definicje mięśni.
jednak przy okazji rzezbienia się,nie wolno zapominac zeby od czasu do czasu zrobic,dobry,ciężki trening na konkretnych ciężarach,dla pobudzenia wydzielania testosteronu[jak wiemy podczas odchudzania sie-tracenia na wadze-zmniejsza sie poziom testosteronu w organizmie]
co do diety ,to nalezy spozywac duzo białka.aeroby najlepiej zaraz po treningu silowym lub rano ,na czczo.wtedy najlepiej spala się tkanka tłuszczowa.
odżywki?:hmb,aminokwasy rozgałęzione oraz nie,termogeniki,l-karnityna[spore dawki]