Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Trening poprawny ?
Autor Wiadomość
Majkel

Wysłany: 2009-04-28, 20:03   Trening poprawny ?

Chodzę sobie na siłownię - są to dopiero moje początki.Chciałbym zapytać czy taki trening jest dobry?Czy nie przemęczam mięśni.

W poniedziałek ćwiczę klatkę piersiową i biceps

Klatka - prosta 4x10 skos 4x10 - Poniedziałek/Robię też hantlami klatę
Biceps - hantlami,młotki itp. - Na biceps nie narzekam

Barki - sztangą i hantlami 4x10 - Środa
Nóg nie robię ponieważ mam zamiar jeszcze urosnąć ;-)

Plecy 4x10
Triceps 4x10

Czasem mam takie przypadki,że nie mogę pójść w piątek(ponieważ trenuje krav mage) i idę w sobotę(robię klatkę) i np. w poniedziałek też robię klatkę,a czasem mam takie sytuację że robię w poniedziałek sam i we wtorek dostaję info od takiego mojego instruktora,żebym był na siłowni i też robimy klatę i wiem,że nie powinienem ale nie mogę odmówić przyjścia bo taka następna sytuacja moze sie nie przydarzyć. :D

Ćwiczę już od około 2 miesięcy po 3 tygodniach chodzenia na siłownię zacząłem brać białko i ww.Staram się jeść jak najwięcej białka :twarogi,jajecznice,jajka gotowane,płatki owsiane itp.

Narazie na rękach przyrosty są niesamowite!!!A klatka troszke mi takie "stożki",że tak to ujmę powstały a myślałem,że będą większe chodź trochę efekty,mój instruktor mówił,że trzeba czekać pół roku na efekty.

Mam do was takie pytania

1.Czy taki trening na początek jest dobry?
2.Co się dzieje gdy ćwiczy się np 2 dni po kolei klatkę?
3.Czy takie małe przyrosty jakie mam narazie na klacie to normalnę?
4.Mam też takiego znajomego co ma dość dużą klatkę piersiową ode mnie dużo większą a w wyciskaniu podniósł mniej niż ja co to znaczy??

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2009-04-29, 10:04   

Cytat:
1.Czy taki trening na początek jest dobry?

Jest BARDZO zły. Z owych informacji wynika jasno: Trenujesz jedna partię kilka razy na tydzień. Jeżeli są to początki siłowni (przedział do 4 miesięcy) zainteresuj sie treningiem FBW lub ACT, idealnie połączy to trening na siłowni oraz SW.

Cytat:
2.Co się dzieje gdy ćwiczy się np 2 dni po kolei klatkę?

Owa partia nie regeneruje się, co za tym idzie: dochodzi do przemęczenia/przetrenowania i innych negatywnych skutków. Pamiętaj! Mięśnie nie rosną podczas treningu tylko podczas regeneracji.

Cytat:
3.Czy takie małe przyrosty jakie mam narazie na klacie to normalnę?

Jest to winna rozpisanego treningu oraz zbyt częstego przemęczania owej partii w ciągu tygodnia.

Cytat:
4.Mam też takiego znajomego co ma dość dużą klatkę piersiową ode mnie dużo większą a w wyciskaniu podniósł mniej niż ja co to znaczy??

Wróżką nie jestem, ale prawdopodobnie: "Kolega", przykłada się bardziej technicznie do treningów, niż do wyciskanych największej ilości kilogramów.

Cytat:
Nóg nie robię ponieważ mam zamiar jeszcze urosnąć

"Zabobon". Problemy z wzrostem występują w sytuacjach ekstremalnych (nie poprawnie technicznie wykonywanie ćwiczeń, zbyt duża ilość kg na sztandze) oraz przy "zabawach" z SAA w młodym wieku. Poprzez takie rozumowanie nie powinno sie ćwiczyć klatki oraz mięśni naramiennych: Przecież będziesz miał krótkie ręce; nieproporcjonalne do np. długich nóg.

"Ból przemija, chwała trwa wiecznie"
Alan Shearer
Ostatnio zmieniony przez Lucjusz1992 2009-04-29, 10:06, w całości zmieniany 1 raz  

Majkel

Wysłany: 2009-04-29, 14:26   

Lucjusz1992 napisał/a:
Jest BARDZO zły. Z owych informacji wynika jasno: Trenujesz jedna partię kilka razy na tydzień.

No ale jeśli bym robił teraz raz w tygodniu klatkę to przyrosty byłyby lepsze??

np.klatka poniedziałek raz w tygodniu

poza tym czy ten trening byłby dobry?

http://forum-kulturystyka...atkujacych.html

Killu 

Wysłany: 2009-04-29, 14:42   

Ten plan jest wporzadku. Napisz jeszcze ile masz lat i jakie rozmiary. Sam kiedys cwiczylem na podobnym planie kiedy jeszcze nie trenowalem SW. Po 3 miesiacach przeszedlem na FBW. Pamietaj o dobrej rozgrzewce i uwazaj kiedy cwiczysz plecy, wszystkie cwiczenia wykonuj na 110% i nie tylko te na plecy ;) Zdrowo sie odzywiaj, polecam po kazdym treningu zjesc 2 banany.

Majkel

Wysłany: 2009-04-29, 21:08   

Lucjusz1992 napisał/a:
Jest BARDZO zły. Z owych informacji wynika jasno: Trenujesz jedna partię kilka razy na tydzień. Jeżeli są to początki siłowni (przedział do 4 miesięcy) zainteresuj sie treningiem FBW lub ACT, idealnie połączy to trening na siłowni oraz SW.

Nie jest tak...Nie ćwiczę cały czas jednej partii opisze wam mój trening jaki robię...

Poniedziałek Klatka i biceps

Klatka piersiowa:
- wyciskanie sztangi na ławce poziomej 4 serie 10,10,10.10
- wyciskanie sztangi na ławce skośnej 4 serie 10,10,10.10
i w następny poniedziałek:
- wyciskanie sztangi na ławce poziomej 4 serie 10,10,10.10
- rozpiętki na ławce skośnej 4 serie po 12.

Biceps :

- uginanie przedramion ze sztangą łamaną (podchwyt) 4 serie 10,10,10.10
- uginanie przedramion ze sztangielkami - supinacja 3 serie 12-14.
- młotki sztangielkami 3 serie 12

Środa Barki i (będę nogi,ale narazie same barki)

Barki:
- unoszenie sztangielek bowiem w górę 3 sewrie 12-14.
- nie wiem jak te ćwiczenie się nazywa ale siedząc sztangą do brody 4 serie 10.10.10.10
- i takie same ćwiczenie siedząc do tyłu głowy 4 serie 10,10,10,10
Kaptury:
- szrugsy ze sztagą 4 serie 14-16.
- szrugsy ze sztangielkami 3 serie 12,12,12

Piątek Plecy i triceps:
- unoszenie tułowia z opadu 3 serie max.
- na takim sprzęcie też robie nie wiem jak te ćwiczenie się nazywa szerokim nachwytem siedząc i ciągnać do siebie taki sprzęt do pleców 4 serie 10,10,10,10
- to samo co pierwsze tylko ciągnać sprzęt do klatki 4 serie 10,10,10,10

Tricepsy:
- francuskie wyciskanie sztangi zza głowy 4 serie 12,12,12,12

Taki wykonywałem cały czas trening,tyle teraz wiem że za często robiłem klatkę ale to tak z braku czasu i od dziś będę robił raz w tygodniu i chcę się zapytać czy powyższy trening będzie dobry na zwiększenie siły i wyrobienie mięśni?

-Za tydzień mam zamiar zmniejszyć ilość powtórzeń.

Killu napisał/a:
Zdrowo sie odzywiaj, polecam po kazdym treningu zjesc 2 banany.

Tak robię 2 banany po treningu i 40 minut później Carbo i Białko.

Cytat:
Owa partia nie regeneruje się, co za tym idzie: dochodzi do przemęczenia/przetrenowania i innych negatywnych skutków. Pamiętaj! Mięśnie nie rosną podczas treningu tylko podczas regeneracji.

Czyli nie rośnie?Ale w siłe idzie?

Spetz 
JJ/Sanda

Wysłany: 2009-04-29, 22:59   

Nie nie nie. Jak przepalisz mięśnie to jak chcesz zyskać siły. Jak już musisz ćwiczyć klatkę 2 razy to rób to w odstępie 3 dniowym, ustawiasz na priorytet i robisz inne ćwiczenia. Poza tym stosuj metodę progresji - nie cały czas na tym samym ciężarze po 10 powtórzeń, tylko np. 12,10,8,6 gdzie im mniej powtórzeń, tym więcej kg dokładasz. Jutro się temu dokładnie przyjrzę.

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2009-04-29, 23:08   

Cytat:
chcę się zapytać czy powyższy trening będzie dobry na zwiększenie siły i wyrobienie mięśni?

Najprędzej przysporzy ci on: Przetrenowania. Przykładowo; Na partie mięśni potocznie uważanych za "Duża" wykonuje się MAX: 12 serii (w owym planie zaś 16!). Triceps bardzo skromnie, oraz reszta partii kuleje. Jeżeli nie chcesz/możesz trenować według rozpiski FBW lub ACT najlepszym rozwiązaniem będzie trening podany w linku przez ciebie (ten 2 posty wyżej).

Cytat:
Czyli nie rośnie?Ale w siłe idzie?

Z własnych obserwacji, mogę z 100% pewnością przyznać takiemu zdaniu rację. Tylko, że spisuje się to w porównaniu częstego treningu (ekstremalnie) do treningu masowego. Jeżeli porównać efekty siłowe po częstym (ekstremalnym) treningu np. klatki, a treningiem czysto siłowym- te pierwsze są mizerne. Dochodzą jeszcze do tego defekty (głównie wizualne) związane z przetrenowaniem danej partii.

"Ból przemija, chwała trwa wiecznie"
Alan Shearer

Majkel

Wysłany: 2009-04-30, 15:43   

A czy mógłby mi któryś z was z mojego treningu zrobić taki "niekulawy" tzn. będę robił taką piramidkę,czyli 12,10,8,6.Spetz nie chcę ćwiczyć klatki 2 razy w tygodniu chcę raz,ale żeby wyglądała jakoś dobrze i by szło to w siłę.

Lucjusz1992 napisał/a:
Na partie mięśni potocznie uważanych za "Duża" wykonuje się MAX: 12 serii (w owym planie zaś 16!).

Mógłbyś mi jakoś napisać jak w dużych partiach rozłożyć serie?

Lucjusz1992 napisał/a:
Triceps bardzo skromnie

To zmienie dołożę jedno ćwiczenie.

Lucjusz1992 napisał/a:
oraz reszta partii kuleje

Tzn którę to postaram się je zmienić tzn ćwiczenia.

Klatka piersiowa:
- wyciskanie sztangi na ławce poziomej 3 serie 12,10,8.

- wyciskanie sztangielek na ławce skośnej głową do góry 3 serie 12,10,8.

- rozpiętki na ławce poziomej 3 serie po 12.

Tricepsy:
- francuskie wyciskanie sztangi zza głowy 4 serie 16,14,12,10.

- prostowanie przedramion w opadzie tułowia 3 serie po 12-14.

Plecy:
- podciąganie się na drążku szerokim chwytem 3 serie max. zamiast drążka i
zamiast - wiosłowanie sztangą w opadzie tułowia (nachwyt) 3 serie 14,12,10, http://www.menshealth.pl/...2f27c69085f.jpg
do klaty ściąganie i do pleców
- unoszenie tułowia z opadu 3 serie max.

Dobrze będzie tak na plecy czy przeciążone? może tą maszynę np. ściąganiem do klaty odłożyć i zrobić z 4 ćwiczeń 3?

Barki:
- wyciskanie sztangielek bowiem w górę 3 sewrie 12,10,8.
http://bigpaker.net/art/008a.jpg na siedząco sztangą do brody i do góry i do dołka i do góry 3 serie 12,10,8

czyli wychodzą 3 ćwiczenia.

Kaptury:
- szrugsy ze sztagą 4 serie 14-16.

Troche pozmieniałem ten trening http://forum-kulturystyka...atkujacych.html pod siebie. Nie przemęczę teraz nim mieśni?

Chodzi mi głównie o barki,plecy bo tam dołożyłem swoje ćwiczenia i nie wiem czy są one dobre.
Ostatnio zmieniony przez Majkel 2009-05-01, 20:47, w całości zmieniany 3 razy  

Hate91 
KickBoxing , MT

Wysłany: 2009-04-30, 17:30   

najlepiej jak poradzil ci Lucjusz obwodowy najlepiej ci wyjdzie a jak chcesz robic splitem to rób duza partia i mała w dniu po 2-3 ćwiczenia zalezy tez jaki jest twoj cel i to sie tyczy ilosci powtorzen

Majkel

Wysłany: 2009-04-30, 19:31   

Hate91 napisał/a:
jaki jest twoj cel

masa.

Cytat:
najlepiej jak poradzil ci Lucjusz obwodowy

Ale ja rozumiem o co chodzi tyle,że ja mam swój taki trening i może jakby zmienić w nim serie i powtórzenie,dołożyć jakieś ćwiczenia do kulawych to by mi tak na rękę było.

Spetz 
JJ/Sanda

Wysłany: 2009-05-02, 08:34   

Plan raczej dobry, do ćwiczeń tricepsów możesz dorzucić pompki na poręczach (w zależności od pochylenia bardziej dopompuje klatkę albo trice) i odwrotne pompki na sam koniec, bądź prostowanie ramion na wyciągu. Klatkę spróbuj czasami ćwiczyć trzymając nogi zgięte na ławeczce (pełna izolacja i ładnie wali w klatę, choć jest ciężej). Jeżeli chodzi o barki to proponuję dołożyć jakieś unoszenie ramion (na boki/do przodu) z hantlami, bo jest to dosyć ciężkie i mocno siłowe ćwiczenie. Odnośnie bicepsów, możesz np. ostatnie ćwiczenie zamienić na jakieś izolowane (uginanie w oparciu o kolano, modlitewnik), bo dobrze ono pompuje ramię. Ćwicz też nogi, bo są one ważne, a na pewno nie spowodują zaniku wzrostu. Acha i nie zapominaj o przedramieniu, to że pracuje ono w większości ćwiczeń, nie znaczy, że samo urośnie, ćwicz je przynajmniej raz na tydzień (chociaż można 2, nawet 3 razy). Na przedramię proponuję różnego rodzaju zginania nadgarstków siedząc/stojąc, sztangą/hantlami 3-4ćw po 3 serie. Jak będziesz czuł palące przedramię, to wtedy dobrze je ćwiczysz :-) Nie bój się przetrenowania ćwicząc każdą partię raz w tygodniu, ważne żebyś dał sobie wycisk, wtedy lepiej urośnie, a to czy masz dalej siłę ćwiczyć, sam będziesz najlepiej wiedział.
Do tego jak będziesz trzymał dietę to będzie cacy. Powodzenia.

este 

Wysłany: 2009-05-02, 12:04   

no właśnie a jak z dietą u Ciebie ? dieta to podstawa, ćwiczenia to tylko bodziec do wzrostu :-)

Majkel

Wysłany: 2009-05-02, 14:47   

este napisał/a:
no właśnie a jak z dietą u Ciebie ? dieta to podstawa

Skorzystałem z pomocy Lucjusza i staram się dobrze odżywiać.

1.Posiłek - różnie,jajecznica,płatki owsiane
2.Posiłek - jakaś kanapka podczas lekcji
3.Posiłek obiad -schabowy,ryba...
4.Posiłek serek wiejski+makaron+banan
5.Posiłek jakieś kanapki po treningu+carbo+białko
6.Na noc twaróg

Spetz napisał/a:
Nie bój się przetrenowania ćwicząc każdą partię raz w tygodniu, ważne żebyś dał sobie wycisk, wtedy lepiej urośnie

Ale jeśli robię na klatę

- wyciskanie sztangi na ławce poziomej 3 serie 12,10,8.

- wyciskanie sztangielek na ławce skośnej głową do góry 3 serie 12,10,8.

to nie będzie lepiej zrobić z tego 4 serie ?

Spetz napisał/a:
Ćwicz też nogi, bo są one ważne, a na pewno nie spowodują zaniku wzrostu.

Od tego tygodnia zacznę.

A co do przetrenowania to będę walił maks,zawsze to robiłem ale chyba za często :roll:

Spetz 
JJ/Sanda

Wysłany: 2009-05-02, 15:34   

Mogą być 4, naprawdę już sam będziesz wiedział najlepiej czy to za mało czy za dużo :) Co jakiś czas zmieniaj ćwiczenia, skośną w górę zamieniaj na skośną w dół, dodaj np. przenoszenie hantla itp. Ważne żeby co kilka tygodni je zmieniać, bo organizm też się przystosowuje do danego treningu i potrzebuje jakichś nowych bodźców żeby pobudzić wzrost. Przed i po treningu jedz też najlepiej ryż biały/brązowy jako dobre źródło ww.

Majkel

Wysłany: 2009-05-02, 17:06   

Spetz napisał/a:
skośną w górę zamieniaj na skośną w dół, dodaj np. przenoszenie hantla itp.

tak będę zmieniał będę przez 4 tygodnie robił

skos prosta i hantlami rozpietki

skos 4 serie 12 10 8 6
prosta 4 serie 12 10 8 6
rozpietki hantlami 3 serie po 12:)

a za następne 4 tygodnie

prosta,rozpietki,sztangielkami skos :)

Spetz napisał/a:
Przed i po treningu jedz też najlepiej ryż biały/brązowy jako dobre źródło ww.

Przed treningiem 2 h banan przed treningiem 10minut carbo,po treningu 2 banany 50minut po treningu carbo+białko

EDIT:Napiszę wam teraz swój trening,jaki mam zamiar robić na masę i chcę was zapytać czy będzie dobry.

Poniedziałek : Klatka piersiowa,bicepsy,przedramienia.

Klatka piersiowa:
- wyciskanie sztangi na ławce prostej 4 serie 12/10/8/6powt.
- wyciskanie sztangi na ławce skośnej: 4 serie 12/10/8/6powt.
- zwykłe pompki na pięściach 4 serie po 15 na dobicie

Bicepsy:
- uginanie przedramion ze sztangielkami - supinacja 4 serie 12-14
- uginanie przedramion ze sztangą łamaną (podchwyt) 3 serie 12,10,8.

Przedramienia:
- zginanie nadgarstków ze sztnagną trzymaną podchwytem 3 serie 20-30.

Wtorek : Regeneracja

Środa:Barki,nogi,przedramienia.

Barki:
- wyciskanie sztangi zza karku siedząc 4 serie 12/10/8/6powt.
- wyciskanie sztangi z brody siedząc 4 serie 12/10/8/6powt.
- stojąc w rozkroku, wznoszenie ramion ze sztangielkami bokiem w górę (do linii barków) 4 serie po 12powt.

Nogi:Jeszcze zapoznam się z różnym ćwiczeniami na suwnicy i napiszę.

Przedramienia:
- zginanie nadgarstków ze sztangną trzymaną podchwytem 3 serie 20-30.

Czwartek:Regeneracja

Piątek:Plecy,tricepsy,przedramienia.

Plecy:
-Ściąganie na maszynie do karku 3 serie 14,12,10powt.
- podciąganie się na drążku szerokim chwytem 3 serie max.
- unoszenie tułowia z opadu 3 serie max.(czyli u mnie 20powt.)

Tricepsy:
- francuskie wyciskanie sztangi zza głowy 4 serie 16,14,12,10.
- prostowanie przedramion w opadzie tułowia 3 serie po 12-14.(bądź coś innego)

Przedramienia:
- zginanie nadgarstków ze sztangną trzymaną podchwytem 3 serie 20-30.

Sobota i niedziela:Regeneracja

Bardzo proszę o kreatywne odpowiedzi :D

Pozdrawiam

Ps.Wdrążę do treningu różnego rodzaju pompki również.

Odpowiedz do tematu