Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2011-05-05, 18:49 Trening spartański
Jako, że lubię testować przeróżne plany treningowe (czasem z tym przesadzam i robię to zbyt często) zastanawiam się na przetestowaniem planu, którym trenował Gerard Butler przygotowując się do roli Leonidasa w "300".
Owy plan polega na wykonaniu następujących ćwiczeń, bez przerw między nimi.
- 25 podciągnięć na drążku
- 50 powtórzeń martwego ciągu ze sztangą ważącą,
-50 pompek,
-50 podskoków na podwyższenie o wysokości ok. 60 cm,
-50 scyzoryków z dotknięciem nogami sztangi,
-50 podrzutów jednorącz hantli o wadze 16 kg,
-25 podciągnięć na drążku
Wszystko to ma sumę 300 powtórzeń. Ja być może zacznę od sumy 100 powtórzeń, zobaczymy.
Z chęcią wypróbuję ten plan. Trenować będę 3-4 razy w tygodniu (w zależności jak będę się wyrabiał z innymi obowiązkami). Chciałbym dołożyć do tego jakiś trening brzucha.
A może ktoś ma swoje doświadczenia z tym planem? Wysłucham wszelkich sugestii.
Tutaj mamy ten trening na filmiku.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
A to o takiej wersji nie słyszałem ja tylko znalazłem trening "Spartacus Workout Blood and Sand" i zakładałem tu nawet temat taki czy ktoś to testował a ja kombinowałem z tym treningiem ostatecznie jednak zmieniłem nieco schemat pod trening typowy pod boks i oprocz tego dorzucam duzo aero (na to głównie stawiam) kombinuje z dietą bo spalam i idzię to póki co jak należy
_________________ www.karo-fhu.pl/sklep - Już działamy ! / Witaminy i Suplementy dla Sportowców informację na Priv , mail, gg!
Majkel Pomógł: 14 razy Wiek: 20 Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 509
Wysłany: 2011-05-06, 23:54
Bardzo intensywny plan.Ja wykonywałem kiedyś coś tego typu tylko 18-20 podciągnięć podchwytem,uginanie ramion z hantlami 15kg x 20pwt(na rękę),pompki na poręczach 25-30,pompki 25-30,MC(sztang 65kg) x 18-20pwt,hack przysiad(sztanga 65kg) 20-22pwt,brzuszki min.50pwt.
Więc ten plan dla zwykłego śmiertelnika nie jest osiągalny.Kto zrobi 25 podciągnięć i to dwa razy w jednym obwodzie ? Kto zrobi 50pompek po bardzo mocnym wstępnym zmęczeniu,kto zrobi 50pwt MC ? Bardzo mało osób,dlatego by wykonać taki obwód trzeba się dobrze przygotować,tzn stopniować wszystko np. zacząć od 10podciągnięć,15 pwt MC,20 pompek,20skoków,20scyzoryków,20 podrzutów,10podciągnięć.Jeśli ktoś wykona taką ilość to co tydzień dołożyć 2pwt z wyjątkiem podciągania gdzie dołożyć max 1pwt.Mimo wszystko osoba,która nie miała nigdy wcześniej kontaktu z takim treningiem nie wykona nawet takiej ilości powtórzeń lub wykona,ale niepoprawnie,do tego będzie miała mega mdłości lub wymioty po takim treningu.
michal_5_fcb napisał/a:
Trenować będę 3-4 razy w tygodniu
Tym planem ? Zajedziesz się w góra 1-2tygodnie,taki trening można wykonywać ale maksymalnie raz tygodniowo.
_________________ BABILON PŁONIE-CZAS ODEBRAĆ KORONE BESTIA NA TRONIE KRWIĄ SPLAMIONE DŁONIE TARCZĄ MOJ BÓG MÓJ POCZĄTEK I KONIEC
Wysłany: 2011-05-07, 19:26
Majkel napisał/a:
Tym planem ? Zajedziesz się w góra 1-2tygodnie,taki trening można wykonywać ale maksymalnie raz tygodniowo.
Nie wydaję mi się. Wiem, że wyjdzie 3 razy tygodniowo. Zresztą zobaczymy jak to się ułoży. Po prostu sprawdzam ten plan.
Majkel napisał/a:
by wykonać taki obwód trzeba się dobrze przygotować,tzn stopniować wszystko
No tak będę robił. Napisałem przecież, że zacznę od sumy 100 powtórzeń w obwodzie, może nawet mniej.
Majkel napisał/a:
Mimo wszystko osoba,która nie miała nigdy wcześniej kontaktu z takim treningiem nie wykona nawet takiej ilości powtórzeń lub wykona,ale niepoprawnie,do tego będzie miała mega mdłości lub wymioty po takim treningu.
To już nie mój problem. Wiem na co mnie stać i kiedy odpuścić sobie. Wiem kiedy coś jest dla mnie zbyt wyczerpujące czy niezdrowe. Nie jestem nowicjuszem w tych sprawach. Mam 2 letni staż na siłowni. Także jakby co to po prostu odpuszczę i tyle.
Pomógł: 6 razy Wiek: 18 Dołączył: 22 Mar 2011 Posty: 100 Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-05-07, 21:38
sam ćwiczę na siłowni tez około 2 lata i nie sądze żeby był to jakiś duży staż, zależy od częstotliwości treningów ale jednak po 2 latach wciąż jest się nowicjuszem a ten trening jednak stawia pewne wymagania pozdro
Wysłany: 2011-05-07, 22:06
kyokushin_man napisał/a:
i nie sądze żeby był to jakiś duży staż
Owszem nie jest. Jednak w połączeniu z innymi sportami, które trenuję, potrafi mi pomóc określić na co mogę sobie pozwolić i o to mi tu chodzi.
Trening owszem stawia wymagania, ale czemu by tych wymagań nie sprawdzić? Nie dam rady czy coś, trudno. Zrezygnuję. Chyba się rozumiemy?
Majkel Pomógł: 14 razy Wiek: 20 Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 509
Wysłany: 2011-05-07, 22:33
michal_5_fcb napisał/a:
Mam 2 letni staż na siłowni.
Siłownia ma tu niewiele wspólnego,jeśli nigdy nie trenowałeś w taki sposób to możesz mieć 20lat stażu,a to niczego nie zmieni.
michal_5_fcb napisał/a:
Nie wydaję mi się. Wiem, że wyjdzie 3 razy tygodniowo.
Niech każdy uczy się na własnych błędach,ale mimo wszystko życzę powodzenia.
_________________ BABILON PŁONIE-CZAS ODEBRAĆ KORONE BESTIA NA TRONIE KRWIĄ SPLAMIONE DŁONIE TARCZĄ MOJ BÓG MÓJ POCZĄTEK I KONIEC
Wysłany: 2011-05-07, 22:44
Majkel napisał/a:
życzę powodzenia.
A dziękować. Postaram się jakoś na koniec to zrelacjonować i zobaczymy czy będziesz miał rację Bo sam jestem ciekaw jak to wyjdzie.
Wysłany: 2011-06-10, 20:59
Mija już prawie miesiąc odkąd trenuje tym systemem. Szczerze mówiąc jest to, to czego szukałem. Trenowałem trzy razy w tygodniu. Trening znacząco wzmacnia wytrzymałość i ogólne "wyżyłowanie" ciała. Jeśli chodzi o dietę to trzymałem się standardowej. Dużo ryżu, kurczaków, owoców. Mimo wszystko następnym razem zapoda się do tego jakiś suplement bo były w trakcie takie kryzysy formy (na szczęście u mnie chwilowe). Plan polecam dla kogoś kto ma ograniczony sprzęt bądź chce wzmocnić ogólnie swój organizm. Sprawdzi się też jako plan po sezonie na siłowni w celu podtrzymania formy. Sam nieco zmodyfikowałem rozpiskę, którą przedstawię.
-podciąganie na drążku- 10 powtórzeń (obecnie 13/14)
-pompki- 40 powtórzeń
-martwy ciąg- 20 powtórzeń (z ciężarem nie szalałem)
-brzuszki- 50 powtórzeń
-szrugsy-20 powtórzeń (dałem to ćwiczenie ze względu na słabość tej partii mięśni)
-podrzut hantli jednorącz- 20 powtórzeń
-podciąganie na drążku- 10 powtórzeń
Jak wspomniałem w moim przypadku plan się sprawdził. Ważnym elementem jest odpowiednio ocenić swoje możliwości. Nie szarpać się z nie wiadomo jakim ciężarem. Robić dokładnie i technicznie. Jak już wspomniałem dodać jakieś suplementy bo może być ciężko. Poniekąd Majkel, miał trochę racji, ale człowiek uczy się na własnych błędach. Można się tym planem "zajechać", ale jeśli ktoś ma trochę rozwagi to na pewno pod szlifuje sylwetkę i poprawi wytrzymałość. W moim przypadku dużo poszło w rzeźbę sylwetki z czego jestem bardzo zadowolony.