Wysłany: 2009-03-07, 23:09 Treningi Kick-boxingu + rozwoj sily i masy
Witam wszystkich. Od jakiegos czasu cwicze kick-boxing. Chcialbym sie dowiedziec czy moj plan jest odpowiedni. W domu mam do dyspozycji lawke, sztange, hantelki 8 kg i drazek.
Wzrost: 178 cm
Waga: 77 kg
A to jest moj plan:
*poniedzialek:
-trening kick-boxingu na sali
*wtorek:
-pompki 10 serii po 20
-wyciskanie na klatke 16,14,12,10,8 odpowiednio od 21 kg do 41
-podciaganie sie na drazku 5 serii po 10
-wszelkiego rodzaje brzuszki w duzej ilosci
*sroda:
-trening kick-boxingu na sali
*czwartek:
-pompki 10 serii po 10
-przysiady ze sztanga 21 kg 10 serii po 15
-3 serie na biceps po 30 powtorzen hantle 8 kg, sztanga 21 kg, mlotki
-brzuszki w jak najwiekszej ilosci
*piatek
-trening na sali...
*sobota:
-pompki 10 serii po 20
-podciaganie sie na drazku 10 serii po 5
-brzuszki
-rozciaganie miesni nog
*niedziela:
-odpoczynek
I mam takie pytanie otoz przy treningach na sali nie cwicze ze duzo miesni to czy ten plan nie jest zbyt dlugi. Prosze o podpowiedzi co zmienic, co dodac, co odjac. Bede bardzo wdzieczny.
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2009-03-07, 23:58
Trening bardzo dziwny (żeby nie napisać, ZŁY). Nie wiem jak wygląda twój obecny "dzień" Kick-Boxing'u, ale na pewno jest dość intensywny. Więc, jeżeli chodzi o tydzień "treningowy" jest przeładowany. Twój obecny zestaw "sprzętowy" łapie się w granicach minimalnych (przydałoby się trochę więcej ciężaru do hantli, oraz mógłbyś zafundować sobie poręcze; bardzo proste w wykonaniu) więc można pomyśleć o czymś "ciekawszym". Najpierw zajmij się ogólnorozwojówką przez następny miesiąc/daw.
Przykład (podrasowany pod twój sprzęt):
-podciąganie na drążku 3s
-wyciskanie sztangi na ławce płaskiej 3s
-MC 2s
-wyciskanie na barki 3s
-prostowanie nóg z hantlem 3s
-uginanie sztangą stojąc 2s
-francuskie hantlem siedząc 2s
-wspięcia na palce z hantlami 2s
Co do powtórzeń to tak: 12-10. Pamiętaj! treningu ogóln. nie jest ważna ilość "żelaza" lecz prawidłowo wykonywane ćwiczenia. Staraj się zachować 1 dzień przerwy pomiędzy DT. Ćwicz MAX 3 razy w tygodniu (nie więcej bo się przetrenujesz, i będziesz żałował).
Po takim okresie treningowym zainteresuj się treningami mało intensywnymi, z średnią objętością. Polecam takie odmiany jak FBW, Push&Pull możesz również "zaszaleć" z treningiem ACT lub zwyczajnym splitem. Co do brzucha: ciekawie sprawdza się A6W oraz ABS II poziomowy (który polecam z własnego doświadczenia).
P.S Co do splitu i ACT, powinny być "lekkie". Nie szalej z super seriami, seriami łączonymi itp. (w ACT i tak się nie da ich zastosować) coraz częściej "użytkownicy siłowni" wykonują dane techniki, nie mając większego pojęcia o ŻADNYM planie ćwiczeń.
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Wysłany: 2009-03-08, 08:32
A moglbys mi na troche bardziej przystepny jezyk te cwiczenia? Np. o co chodzi z tymi sekundami itp. Byloby milo gdybys jakies filmiki na yt dal z tymi cwiczeniami co poleciles. Fajnie by bylo jakbys powiedzial co przydaloby sie dokupic ;P I dzieki za pomoc ;)
Wysłany: 2009-03-08, 10:17
Ok a omowi mi ktos wyciskanie na barki, prostowanie nog z hantlem, uginanie sztangi stojac, francuskie hantlem siedząc, wspięcia na palce z hantlami? Sory, ze tak dupe zatruwam ale nie znam takich profesjonalnych terminow :P Najlepszym rozwiazaniem byloby przekierowanie mnie na jakas strone gdzie sa opisane i pokazane te cwiczenia na przykladzie.
Pomógł: 3 razy Wiek: 19 Dołączył: 22 Kwi 2008 Posty: 681 Skąd: Polska wschodnia
Wysłany: 2009-03-08, 10:28
Polecam zajrzeć na sfd.pl i w atlas ćwiczeń . Sam zaraz tam nawet zajrze bo i mi się przyda jeszcze jakieś 3-5 kg .
_________________ Zwycięstwa nikt ci nie kupi...
Trening czyni mistrza
Nie Powiem Pomógł: 14 razy Wiek: 19 Dołączył: 30 Lip 2008 Posty: 375 Skąd: Białystok
Wysłany: 2009-03-08, 10:28
Jak wykonywać ćwiczenia znajdziesz tutaj i tu . Co do martwego ciągu myślę, że niech porobi odchylenia i tym podobne i za jakieś 2 miesiące wyruszy z tym ćwiczeniem. Jak długo ćwiczysz kick-boxing?
Wysłany: 2009-03-08, 11:03
Moje maxymalne obciazenie co mam w domu to 41 kg chyba ze sie upre i zdejme z hantli to wyjdzie dodatkowe 16 kg ;p Mysle, ze 41 bedzie odpowiednie zeby nim cwiczyc :)
Prostowniki?
Pomógł: 3 razy Wiek: 19 Dołączył: 22 Kwi 2008 Posty: 681 Skąd: Polska wschodnia
Wysłany: 2009-03-08, 11:30
Zależy czego prostowniki . Ja nawijam na ręce swoimi 12 kg hantlami i nie narzekam, bo jest co nimi robić. Jak dla mnie 30 kg jest odpowiednie do mc, może jestem zbyt ostrożny, ale bardzo cenię swój kręgosłup
_________________ Zwycięstwa nikt ci nie kupi...
Trening czyni mistrza
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2009-03-08, 13:07
He wprowadziliście forumowicza w pewien mały błąd. Owe "s" oznacza serię więc 2s oznacza 2 serie danego ćwiczenia. MC jak najbardziej może wykonywa, ale jeżeli zadba o prawidłowa technikę oraz obciążenie adekwatne do jego możliwości. Przerwy powinny trwać około 1:30 minuty.
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"