Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Wzrost
Autor Wiadomość
Jesus 

Wysłany: 2009-05-02, 22:11   Wzrost

Czy sa jakies cwiczenia stymulujace wzrost ? Szukalem juz troche o tym, ale nic konkretnego nie znalazlem niestety : /

hansil 

Wysłany: 2009-05-02, 23:01   

poszukaj w googlach wpisz pobudzanie hormonu wzrostu, znajdziesz coś na ten temat.

cytuję gościa z innego forum:
hmmm... jest naturalna metoda na pobudzenie wyrzutow hormonu wzrostu!
w dodatku bardzo prosta! Ciezki, naprawde morderczy trening silowy!
Od razu zaznaczam, ze byle jaki nie da nic.

Przyklad - trening ud, naprawde solidny, bez gadania - max zasuw, pod koniec treningu nagle mdlosci, sprint do wc i wymioty... Powod - wyrzut GH wlasnie - a wspomniane mdlosci to efekt uboczny gdy organizm go produkuje...

Doprowadzic do takiego stanu mozna uprawiajac rowniez inne dynamiczne dyscypliny, warunek - regolarnie katowac sie na maxa!
Oczywiscie nie caly czas! Max 4-6tyg ostrej pracy / 2-4 tyg lzejszej, bo jak sie przetrenujesz, to nie bedziesz w stanie osiagnac na treningach pulapu intensywnosci powodujacych to zjawisko.

sen, poza tym, ze opdpreza i czesto dostarcza fantastycznych wrazen, oczywiscie efekt poteguje! Regularne o stalych porach nocne 8h + godzinna drzemka po treningu jest na wage zlota jesli chcesz by twoj organizm produkowal ten hormon...

Pozdrawiam

Spetz 
JJ/Sanda

Wysłany: 2009-05-03, 07:40   

Ja gdzieś czytałem, że Jordan w młodości chyba się wieszał na drążku i to go rozciągało :mrgreen: Wg mnie to zależy od genów i natury nie oszukasz, takie ćwiczenia o ile pomogą, to pomogą na bardzo niedużą skalę.

Pimpek35 

Wysłany: 2009-05-03, 09:03   

Wieszanie sie na drazku pomaga przy wzroscie, to wiadome. Dodatkowo w ogole rozciaganie dobrze wplywa na wzrost. Te informacje, ze trening SILOWY konkretny pomaga pobudzic hormon wzrostu, to moze i tak, ale watpie aby w gore :)

I lepiej jako 1 odpowiedz, nie polecac nikomu google, bo wejdzie, zobaczy jakies tablety i od razu zamowi... Kazdy teraz chce rosnac i sie rzucaja na wszystko.

Bys uzupelnil profil to wiedzialbym ile masz lat i moglbym cos wiecej na ten temat napisac.
Moja matka raczej jest wysoka- 171 cm, a ojciec 178 (teraz juz jakies 177 pewnie), a mnie sie udalo 187 w wieku poki co 18 lat. Brat przyrodni ma chyba tyle samo co ja.
Duzo zalezy od rodzicow, dziadkow o dziwo takze- chociaz obydwoje mi tez nie siegaja do ramion.

Najwazniejsze to sporo spac, nie klasc sie o 1 w nocy po uwczesnym sprawdzeniu fotka.pl czy nasza-klasa.pl, zrobisz to rano.
Dobrze jesc, odpoczywac, nie obciazac kregoslupa cwiczeniami na silowni... itp.

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2009-05-03, 10:33   

Pimpek35 słusznie zauważył: Brak jakichkolwiek informacji o TOBIE sprawia, że musimy wróżyć jak ci pomóc. Zakładając, że mieścisz się w przedziale wiekowym 12-16 lat, spokojnie możesz wspomóc swój organizm w "boju" o cm. Jako, że nasz kręgosłup składa się min. z elastycznej tkanki chrzęstnej która poprzez nacisk/ucisk skurczy się, a rozciąganie "rozszerzy" (dlatego po obudzeniu jesteśmy parę milimetrów wyżsi niż przed snem). Istnieją preparaty/urządzenia pozwalające sztucznie wyciągnąć kręgosłup, lecz efekty są takie same jak przy ćwiczeniu podanym przez Panów wyżej; Zwisie na drążku.
Prawidłowa postawa (biodra wypchnięte ku przodowi, łopatki ściągnięte) również (wizualnie) pozwoli na uzyskanie wyższego wzrostu.
Intensywność/Czas ćwiczeń "na kręgosłup" zacznij od bardzo niskiego poziomu, stopniowo zwiększając czas ich wykonywania.

"Ból przemija, chwała trwa wiecznie"
Alan Shearer

Jesus 

Wysłany: 2009-05-03, 12:37   

Mam 17 lat, 165 cm i nie rosne od minimum 1,5 roku.

Co do zwisania na drazku to czytalem, ze musialbym na prawde strasznie dlugo wisiec codziennie : / Troche to nie wykonalne : /

Zuku94 
Koszykarz

Wysłany: 2009-05-03, 14:09   

A czy twoi rodzice są podobnego wzrostu?

Mój tata ma 187 cm, mama 170, siostra 174, wujek ma ponad 190 cm wzrostu. Ja sam mam 15 lat i 184 cm. Zwiększanie się mojego wzrostu zacząłem zauważać kiedy intensywnie trenowałem kosza. Wiesz, dożo skakania itp.
W moim przypadku okres dojrzewania + "wysokie" geny + ćwiczenia = wzrost

Może zapytaj o poradę jakiegoś specjalistę, lekarza...

Pimpek35 

Wysłany: 2009-05-03, 15:30   

Gdzies przeczytalem kiedys, ze to czy jeszcze urosniesz mozna sprawdzic mierzac obwod nadgarstka (czy jakos w podobny sposob), lecz nie bede pisal wiecej. Nie chce nikogo wprowadzic w blad. natomiast osoby chude mierzac taki nadgarstek moga myslec, ze urosna sporo, a nawet ejszcze wiecej :) Chyba, ze zmienia sie on niezaleznie od masy ciala.

Jesus, moze zacznij od rozciagania, powinno troche pomoc. Mężczyzna rosnie do 21 roku zycia, lecz to sprawa indywidualna. Jesli ktos z rodziny jest calkiem wysoki to masz szanse na to, ze urosniesz jeszcze.
Zuku to ogromny bedzie :)
Nie ma sie co lamac. Ktos musi byc tym nizszym niz inni zeby wykazac sie innymi predyspozycjami. To nie jest tak, ze jestes jakis "gorszy" czy slabszy.
Ja zawsze trace pewnosc siebie jak widze kogos wiekszego niz ja :(
Poszukam troche informacji na ten temat i zamieszcze, jesli bedzie to cos konkretnego.

EDIT:

"Nie ma sposobu na szybsze rośnięcie. Biorąc hormony, bardzo się ryzykuje. Chyba rządzą mną stereotypy. Zakładając jednak, że kiedyś na biologii Pani profesor mówiła prawdę, to hormony raczej ciężko kontrolować. Więc nie wiadomo co dokładnie urośnie. Oczywiście może być tak, że podskoczysz parę cm, ale nigdy nie będzie wiadomo, czy bez hormonów nie było by tego samego efektu. "

"Pij mleko --> bedziesz Wielki -nic dodac nic ujac ... podobno plywajac duzo na basenie zwlaszcza kraulem mozna sie troche wyciagnac tak mawiaja ale niewiem czy to prawda !! Powodzenia"

Co do mleka to raczej odpuscic bo teraz dziwne rzeczy robia z tymi przetworami mlecznymi. Fakt, faktem basen, plywanie dobrze robi na kregoslup, wiec jakies znaczenie przy wzroscie na pewno ma.

To temat zalozony przeze mnie o żelkach :)
http://forum.fight-club.p...zart-vt2314.htm
Moze sie przyda :D

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2009-05-03, 22:51   

Jesli chodzi o ten nadgarstek to wiem, ze jest ciagly rozwoj kostny dopuki jest w nadgarstku (bodaj lewym) pewna chrzastka, ktora znika zwykle po okresie dojzewania (choc czasem pozniej). Ale trzeba tez wspomniec, iz sa osoby u ktorych rozwoj ukladu kostnego jest troche opuzniony (i nie jest to wcale tak rzadkospotykana rzecz).
Co do tego mierzenia obwodu to nie zaprzeczam i nie potwierdzam bo pierwszy raz o tym slysze.

Odpowiedz do tematu