Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
zależność
Autor Wiadomość
Rędi 

Wysłany: 2011-04-03, 20:46   zależność

Witam :)
Mam 17 lat cwicze niby od roku ale pierwsze 6 miesiecy to bylo zwyczajne opieprzanie sie czyli brzuszki i pompeczki. Teraz juz od mniej wiecej pol roku cwicze na hardkora cwicza regularnie trening dzielony. Mam 193 waga 91 kg(zero tłuszczu). Generalnie rzecz biorać od dluzszego czasu jestem ciekawy czy istnieja jakies fachowe tabele okreslajace(zaleznosci) ile w kazdym cwiczeniu w moim wieku,masie,wzroscie powinno sie brac ciezarow aby byc ,,dobrym". Naprzyklad na klate biore jakies 85kg i czy to jest malo ? Pozdro

Łyda 
Muay Thai

Wysłany: 2011-04-03, 22:51   

Słyszałem, że powinno się podnosić 150% wagi swojego ciała. Ale jak można to niby zmierzyć? Przecież ktoś, kto ciągle siedzi na siłowni i osoba o takich samych "parametrach" nie ćwicząca będą podnosili różne ciężary. Ja ważę 80kg 184cm, podnoszę 84kg, ale zaczynałem od 2 odważników 5 kilogramowych xD

Jeśli chcesz, znajdziesz sposób.
Jeśli nie, znajdziesz powód.

Mati_Talker 

Wysłany: 2011-04-03, 22:59   

Cóż, to już raczej zależy od indywidualnych cech. Ktoś może być masywny, a i tak może podnosić mniej niż osoba o wiele chudsza.

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2011-04-04, 11:21   

Łyda napisał/a:
Słyszałem, że powinno się podnosić 150% wagi swojego ciała. Ale jak można to niby zmierzyć? Przecież ktoś, kto ciągle siedzi na siłowni i osoba o takich samych "parametrach" nie ćwicząca będą podnosili różne ciężary. Ja ważę 80kg 184cm, podnoszę 84kg, ale zaczynałem od 2 odważników 5 kilogramowych xD

np podciąganie się do karku, podciąganie się do klatki [oba warianty szeroko i nachwytem]
podciąganie się nachwytem, ale z nogami wyprostowanymi powyżej głowy itp...

michal_5_fcb 
FC Barcelona

Wysłany: 2011-04-04, 12:23   

Mati_Talker napisał/a:
Cóż, to już raczej zależy od indywidualnych cech. Ktoś może być masywny, a i tak może podnosić mniej niż osoba o wiele chudsza.

Tu się zgadzam. Ogólnie rzecz biorąc to ja takiej "fachowej tabeli" jeszcze nigdy nie widziałem. Była by ona równie bezsensowna jak pisanie w planie treningowym jaki ciężar założyć. To kwestia indywidualna. Jeden przy tych samych parametrach podniesie wiecej inny mniej..
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"

kyokushin_man 

Wysłany: 2011-04-04, 22:09   

michal_5_fcb napisał/a:

Tu się zgadzam. Ogólnie rzecz biorąc to ja takiej "fachowej tabeli" jeszcze nigdy nie widziałem. Była by ona równie bezsensowna jak pisanie w planie treningowym jaki ciężar założyć. To kwestia indywidualna. Jeden przy tych samych parametrach podniesie wiecej inny mniej..

Inna sprawa jest że rozrózniamy trening na mase i siłe, oba cechują sie inna liczba powtorzeń, wielkoscia obciazen itp, wiec masa wcale nie ma zbyt wiele wspolnego z siłą

Rędi 

Wysłany: 2011-04-05, 10:41   

To szkoda bo chcialbym postawic sobie jakis cel ktory jak osiagne bede wiedzial ze jest sie czym chwalic ;) Generalnie niektorzy biore mniejsze ciezary a sa zajebiscie skoksowani a niektorzy wieksze a wcale na takich nie wygladaja szkoda ;/

michal_5_fcb 
FC Barcelona

Wysłany: 2011-04-05, 20:45   

Rędi napisał/a:
To szkoda bo chcialbym postawic sobie jakis cel

To nie jest problem. Po prostu postaw go (ten cel) sobie i go realizuj. To czy będziesz się nim mógł pochwalić czy nie to powinno cię interesować. Ważne, że sam przed sobą będziesz mógł powiedzieć, że wykonałeś kawał dobrej roboty.
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"

Odpowiedz do tematu