Witam :)
Mam 17 lat cwicze niby od roku ale pierwsze 6 miesiecy to bylo zwyczajne opieprzanie sie czyli brzuszki i pompeczki. Teraz juz od mniej wiecej pol roku cwicze na hardkora cwicza regularnie trening dzielony. Mam 193 waga 91 kg(zero tłuszczu). Generalnie rzecz biorać od dluzszego czasu jestem ciekawy czy istnieja jakies fachowe tabele okreslajace(zaleznosci) ile w kazdym cwiczeniu w moim wieku,masie,wzroscie powinno sie brac ciezarow aby byc ,,dobrym". Naprzyklad na klate biore jakies 85kg i czy to jest malo ? Pozdro
Pomógł: 2 razy Wiek: 21 Dołączył: 23 Lut 2011 Posty: 122 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-04-03, 22:51
Słyszałem, że powinno się podnosić 150% wagi swojego ciała. Ale jak można to niby zmierzyć? Przecież ktoś, kto ciągle siedzi na siłowni i osoba o takich samych "parametrach" nie ćwicząca będą podnosili różne ciężary. Ja ważę 80kg 184cm, podnoszę 84kg, ale zaczynałem od 2 odważników 5 kilogramowych xD
_________________ Honor to stroma wyspa bez brzegów, nie możesz na nią wrócić, gdy już raz ją opuściłeś
Jeśli chcesz, znajdziesz sposób.
Jeśli nie, znajdziesz powód.
Słyszałem, że powinno się podnosić 150% wagi swojego ciała. Ale jak można to niby zmierzyć? Przecież ktoś, kto ciągle siedzi na siłowni i osoba o takich samych "parametrach" nie ćwicząca będą podnosili różne ciężary. Ja ważę 80kg 184cm, podnoszę 84kg, ale zaczynałem od 2 odważników 5 kilogramowych xD
np podciąganie się do karku, podciąganie się do klatki [oba warianty szeroko i nachwytem]
podciąganie się nachwytem, ale z nogami wyprostowanymi powyżej głowy itp...
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2011-04-04, 12:23
Mati_Talker napisał/a:
Cóż, to już raczej zależy od indywidualnych cech. Ktoś może być masywny, a i tak może podnosić mniej niż osoba o wiele chudsza.
Tu się zgadzam. Ogólnie rzecz biorąc to ja takiej "fachowej tabeli" jeszcze nigdy nie widziałem. Była by ona równie bezsensowna jak pisanie w planie treningowym jaki ciężar założyć. To kwestia indywidualna. Jeden przy tych samych parametrach podniesie wiecej inny mniej..
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
Pomógł: 6 razy Wiek: 18 Dołączył: 22 Mar 2011 Posty: 100 Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-04-04, 22:09
michal_5_fcb napisał/a:
Tu się zgadzam. Ogólnie rzecz biorąc to ja takiej "fachowej tabeli" jeszcze nigdy nie widziałem. Była by ona równie bezsensowna jak pisanie w planie treningowym jaki ciężar założyć. To kwestia indywidualna. Jeden przy tych samych parametrach podniesie wiecej inny mniej..
Inna sprawa jest że rozrózniamy trening na mase i siłe, oba cechują sie inna liczba powtorzeń, wielkoscia obciazen itp, wiec masa wcale nie ma zbyt wiele wspolnego z siłą
To szkoda bo chcialbym postawic sobie jakis cel ktory jak osiagne bede wiedzial ze jest sie czym chwalic ;) Generalnie niektorzy biore mniejsze ciezary a sa zajebiscie skoksowani a niektorzy wieksze a wcale na takich nie wygladaja szkoda ;/
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2011-04-05, 20:45
Rędi napisał/a:
To szkoda bo chcialbym postawic sobie jakis cel
To nie jest problem. Po prostu postaw go (ten cel) sobie i go realizuj. To czy będziesz się nim mógł pochwalić czy nie to powinno cię interesować. Ważne, że sam przed sobą będziesz mógł powiedzieć, że wykonałeś kawał dobrej roboty.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"