Wysłany: 2009-07-16, 08:13 BCAA
Siema. Rozwazam kupno jakiegos BCAA, z tego co slyszalem nie ma problemu zeby brac to w wieku 15 lat. Jakie produkty mozecie mi polecic, przez ile czasu brac i jak brac?
Pomógł: 37 razy Wiek: 21 Dołączył: 18 Paź 2008 Posty: 603 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-07-16, 10:03
BCAA jest przydatne by zachować masę mięśniową w okresie redukcyjnym. Stosowanie go w innych celach jak dla mnie jest bezużyteczne. Z samych BCAA dobre jest Olimpu (dostępne też w blistrach), Dymatize itp.
Wysłany: 2009-07-16, 10:47
Jak masz dietę to nie potrzebujesz niczego więcej na początek (ewentualnie jakiś gainer, by uzupełnić braki). Po paru miesiącach ćwiczeń można zarzucić kreatynę, a im dłużej tym bardziej zaawansowane stacki. No ale podstawą jest odpowiednie odżywianie, a bodźcem, który zbuduje mięśnie ćwiczenia na siłowni.
Wysłany: 2009-07-16, 12:50
Diety nie mam jako takiej, ze mam napisane co mam na dany posilek tylko staram sie jesc tak zeby to przypominalo diete. Na nastepne wakacje zarzuce sobie jakas kreatyne.
Wysłany: 2009-07-16, 12:57
No ja działam też na tej zasadzie, ale dobrze znać ogólny bilans kaloryczny oraz B/T/W , w sensie, żeby wiedzieć, czy dostarczamy ich odpowiednią ilość w ciągu dnia, które zaowocują np. wzrostem masy. Z czasem się przyzwyczaisz i będziesz wiedział na oko, jaką wartość ma dany produkt. To dobrze, że wyrabiasz sobie już podstawy odnośnie odżywiania, w momencie przejścia na "właściwą" dietę nie będziesz miał z tym większych problemów. Póki co unikaj "syfu", a samym przyrostem masy tak się nie przejmuj, to jeszcze nie wiek, w którym odnotowuje się najlepsze postępy
Wysłany: 2009-07-16, 15:34
A jest jakis wzor na to ile mam szamasc tego i tego na kg masy ciala? Widzialem takie cos ale nie bardzo mi wiadomo czego ile. Zalezy mi na suchej masie, bo bylem gruby a teraz jako tako sie wyrzezbilem i nawet jest zarys kratek na brzuchu :) I dzieki za budujace slowa.
Wysłany: 2009-07-16, 15:56
Z 2g białka, 5/6g węgli, i do 1g tłuszczu na 1kg masy ciała. Węglami można manewrować i lekko zwiększyć, w zależności od tendencji do nabierania masy (chodzi o to, czy nie zalewa).
Wysłany: 2009-07-16, 20:59
To też na redukcję, by nie popalić mięśni
Jeżeli potrzebujesz jakiś dobry zestaw aminek, to polecam Purple Wraath - cena może wydawać się wysoka, ale jeżeli popatrzeć na ilość porcji, oraz to, że stosuje się go tylko w DT, to starcza go na naprawdę wiele miesięcy.
Naprawdę dobra rzecz.
Wysłany: 2009-07-16, 21:12
Ja bym dozbierał i kupił gainera, ewentualnie możesz kupić samo białko, a WW nadrabiać ryżem
Jeżeli chcesz nabrać masy, to nie kupuj żadnych aminokwasów, bo one mają znaczenie dla regeneracji organizmu i utrzymania mięśni w formie
BCAA jest przydatne by zachować masę mięśniową w okresie redukcyjnym.
mam pytanie jeśli wyjeżdżam na obóz na dwa tygodnie i nie będe miał żadnego sprzętu to żebym że tak powiem nie stracił na mięśniach (jeśli w dwa tyogdnie to możlwie bo nie wiem nawet:P) to powinienem pić gajnera ?
_________________ Jakie założenie masz? -Proste, Walczyć i Wygrywać .
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2009-07-17, 07:14
kondi39 napisał/a:
mam pytanie jeśli wyjeżdżam na obóz na dwa tygodnie i nie będe miał żadnego sprzętu to żebym że tak powiem nie stracił na mięśniach to powinienem pić gajnera ?
Przez dwa tygodni nie spowodujesz olbrzymiego spustoszenia w organizmie , lecz jak wiadomo na "obozach" o prawidłowych posiłkach ciężko mówić. Szczególnie jeśli chodzi o ich ilość. Dlatego owy Gainer stosuj jako zamiennik któregoś z posiłków będącego niedostępnym podczas obozu. Mógłbyś również zainwestować w małą ilość białka kazeinowego (spożywanego "przed snem"), dzięki czemu nie dopuścisz do katabolizmu nocnego.
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"