Proponuje najpierw troche poćwiczyć, zagłębić się w temat i dopiero wtedy brać się za odżywki :)
Ale jak już zapytałeś... przede wszystkim określenie "sztuczne" jest nie na miejscu. Takiej samej jakości białko masz w większości produktów mlecznych, które pewnie jesz na co dzień. Białko służy do uzupełnienia braków w diecie, co pomaga w budowaniu masy.
Killu, cały mój poprzedni post był do użytkownika Michał1563 w ramach sprostowania :) W czasie jak ja go pisałem, to dodałeś posta, ale też bym odnośnie twojego posta co nieco skrobnął
Killu napisał/a:
Jak nie masz diety to bialko jest strata kasy. Nie ma chyba zlych stron, mimo tego, ze mieso jest lepsze jako zrodlo bialka bo naturalne.
Przede wszystkim, jak nie masz diety, to białkiem się ratujesz Bo logicznie, dietą uzupełniasz całe zapotrzebowanie na białko, więc właśnie w wypadku dobrej diety białko jest stratą kasy. Mięso jest lepsze jako źródło białka to oczywiste, bo jest pochodzenia zwierzęcego, więc nie ma go co porównywać z białkiem do rozpuszczania. Jest jeszcze jedna dobra strona białka o którym mowa. Nie zawsze jesteśmy w stanie "wcisnąć" jakiś posiłek z białkiem, a wypicie nie sprawia problemu.
Majkel Pomógł: 14 razy Wiek: 20 Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 509
Wysłany: 2009-10-20, 18:07
stilian napisał/a:
Przede wszystkim, jak nie masz diety, to białkiem się ratujesz
I tu jest pies pogrzebany,bez diety niewiele bądź nic osiągniesz samym białkiem,jadłem kiedyś samo białko bez diety i niewiele poszło chyba z 0,25kg czyli tyle co nic
stilian napisał/a:
więc właśnie w wypadku dobrej diety białko jest stratą kasy.
Nawet z bardzo dobrą dietą jest potrzebne białko,ponieważ trudno je utrzymać na odpowiednim poziomie.
stilian napisał/a:
przede wszystkim określenie "sztuczne" jest nie na miejscu
Ja bym to ujął inaczej określenie ani naturalne,ani sztuczne nie jest na miejscu ponieważ te białko było,wiele razy przerabiane i mogą również różne powikłania żołądkowe wystąpić - nie u każdego oczywiście.
Michał1563 napisał/a:
bo słyszałem ze jak bym chciał później skończyć z białkiem to muszę dalej ćwiczyć bo w przeciwnym razie stracę to co wyćwiczyłem
Po treningu 2 banany,białko szybko przyswajalne i nic nie stracisz.
_________________ BABILON PŁONIE-CZAS ODEBRAĆ KORONE BESTIA NA TRONIE KRWIĄ SPLAMIONE DŁONIE TARCZĄ MOJ BÓG MÓJ POCZĄTEK I KONIEC
I tu jest pies pogrzebany,bez diety niewiele bądź nic osiągniesz samym białkiem,jadłem kiedyś samo białko bez diety i niewiele poszło chyba z 0,25kg czyli tyle co nic
Miałem na myśli brak diety, ale trzymanie się pewnych norm. Bo wg. mnie jasne jest, że jak się bierze odżywki to sie nie żre fast foodów, nie pije alko, nie je byle czego na noc itd. I nie oszukujmy się - ilu z twoich znajomych którzy ćwiczą i suplementują się ma diete? Wszyscy o niej piszą, że potrzebna itd. a ilu ją tak na prawdę ma? Ja sam nie mam i jakoś mi przykro z tego powodu nie jest, bo nie jestem kulturystą, a odżywki i i tak pomagają.
Cytat:
Nawet z bardzo dobrą dietą jest potrzebne białko,ponieważ trudno je utrzymać na odpowiednim poziomie.
wg. mnie nie jest, nawet zaprzeczyłeś sobie troche w tej odpowiedzi Bo bardzo dobra dieta to na ogół utrzymanie wszystkiego na odpowiednim poziomie. A skoro wszystko jest na odpowiednim poziomie, to po co zwiększać ten poziom bardziej skoro i tak to nic nie da
Wysłany: 2009-10-20, 18:34
stilian napisał/a:
wg. mnie nie jest, nawet zaprzeczyłeś sobie troche w tej odpowiedzi Bo bardzo dobra dieta to na ogół utrzymanie wszystkiego na odpowiednim poziomie. A skoro wszystko jest na odpowiednim poziomie, to po co zwiększać ten poziom bardziej skoro i tak to nic nie da
Hmm tu wystarczy przytoczyć wypowiedź Arnolda i rozwiane zostaną wątpliwości :
Cytat:
Jest zaledwie kilku kulturystów z niesłuchanie wydajnym metabolizmem, którym udało się rozwinąć wspaniałą sylwetkę bez odżywek. Faktem jest jednak, że można czynić szybkie zyski pomagając sobie odżywkami. Każdy mistrz na świecie stosuje odżywki, aby przyspieszyć rozwój mięśniowy.
stilian napisał/a:
ćwiczą i suplementują się ma diete?
No niestety jest takich wielu,czasem nawet sam się do nich zaliczam,ale ja wypije 2 szklanki białka na ruski rok,żeby nie leżało ;) Poza tym,pomagają ale naprawdę dla osób,którym ciężko przybrać na masię mało białko pomoże bez diety.
_________________ BABILON PŁONIE-CZAS ODEBRAĆ KORONE BESTIA NA TRONIE KRWIĄ SPLAMIONE DŁONIE TARCZĄ MOJ BÓG MÓJ POCZĄTEK I KONIEC
Hmm tu wystarczy przytoczyć wypowiedź Arnolda i rozwiane zostaną wątpliwości :
Cytat:
Jest zaledwie kilku kulturystów z niesłuchanie wydajnym metabolizmem, którym udało się rozwinąć wspaniałą sylwetkę bez odżywek. Faktem jest jednak, że można czynić szybkie zyski pomagając sobie odżywkami. Każdy mistrz na świecie stosuje odżywki, aby przyspieszyć rozwój mięśniowy.
Białko to tylko jedno z wielu odżywek. Więc zbyt precyzyjna odpowiedź to to nie jest A na tych wszystkich mistrzów w kulturystyce to de facto niektóre odżywki w ogóle nie działają po tych wszystkich strzałach w dupe
Wysłany: 2009-10-20, 18:53
stilian napisał/a:
działają po tych wszystkich strzałach w dupe
Owszem,ale niektórzy kulturyści w ogóle nie tykają sterydów,poza tym Arnold był kulturystą starej daty to na pewno nie był tak nafaszerowany jak dziś Ronnie Coleman,nie mówię że nie był,ale na pewno nie tak jak dzisiejsi kulturyści.
Tak naprawdę zawodowi kulturyści mają bardzo dużą ilość spożywanych suplementów dziennie,sądzę że zwykły człowiek nigdy nie będzie jadł tyle odżywek dziennie co zawodowy kulturysta,więc dieta jest dość ważna jeśli chce się zdobyć,ładną sylwetkę,masę itp. Ja osobiście też nie mam diety,ponieważ aż tak wytrwały nie jestem A odżywek typu Ww,białko staram się unikać ponieważ wiem,że bez diety na mnie nie zadziałają - po prostu wolę kasę zaoszczędzić na coś innego.
Pomógł: 37 razy Wiek: 21 Dołączył: 18 Paź 2008 Posty: 603 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-10-20, 21:09
Ludzie kiedy zrozumiecie, że 'odżywka' białko czy węglowodany to nic nienaturalnego? Poza tym nie ma czegoś takiego jak efekty po białku czy gainerze, bo to podstawa budulcowa naszego organizmu zawsze warta uzupełnienia braków, a jak ktoś pyta się czy może robić cykl na białku, to seryjnie - Boże widzisz, a nie grzmisz. Trochę logiki.
_________________ Use makes mastery.
Wysłany: 2009-10-20, 21:21
Spetz napisał/a:
Ludzie kiedy zrozumiecie, że 'odżywka' białko czy węglowodany to nic nienaturalnego?
Zależy w jakim sensie to ani nie jest naturalne,ani nienaturalne,to było przerabiane miliony razy,dodawali jakieś zapachy,nadawali smak...Więc w pełni naturalne to to na pewno nie jest.
Pomógł: 37 razy Wiek: 21 Dołączył: 18 Paź 2008 Posty: 603 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-10-20, 21:32
Nienaturalne to są niestety produkty ze sklepów, ze zwierząt faszerowanych hormonami oraz zieleniny z pestycydami
W innym temacie podawałem też przykład z cukrem pozyskiwanym np. z buraków. Na to jakoś nikt nie patrzy krzywym okiem.
Co do białka itp. chodzi o skład i jego wartościowość dla organizmu. Logiczne jest, że jeśli diety brak to 1-2 porcje białka dziennie nic nie dadzą, bo i tak będzie brakować np 100g białka w dziennym rozrachunku.