Wysłany: 2010-10-24, 00:40 Jak przekonać do odżywek?
Był już temat "Jak przekonać rodziców do sztuk walki". Mam coś podobnego tylko w sprawie odżywek. Moja mama nie mając pojęcia co to jest powiedziała, że do 21 roku życia nie będę tego brał. Próbowałem jej wytłumaczyć, że to są białka, aminokwasy itp. czyli nic szkodliwego dla organizmu, lecz ona uparcie twierdzi, że to coś złego(jakbym miał zacząć brać sterydy). Co zrobić w takiej sytuacji? Jak ją do odżywek przekonać?
Wpędziłem się kiedyś z matką na ten temat w taką dyskusję, że trzask drzwiami poszedł i "mój własny wybór"... Myślała, że się nie zdecyduję. Tłumaczyłem jej, że jej suplementy diety i inne magnezy, żelaza rozpuszczalne czy w tabletach nie są w cale lepsze od tego i żeby sobie poczytała w necie na ten temat zamiast robić sobie wstyd. Usiadła później popatrzała i ok.
A co to ma do tematu o.O'? Temat ma na celu przekonania rodziców, a nie kiedy powinienem brać...
Zrobiłem prezentację multimedialną (zajęło mi to 30 minut), w której spróbowałem nieskomplikowanie i szybko wyjaśnić o co biega. Napisałem tam co to są mniej więcej odżywki, czym się różnią od sterydów, czy są szkodliwe itp. Być może będzie tam kilka błędów, ale mama wydaje się przekonana,a to chyba najważniejsze. Jakie inne sposoby polecacie?
A co to ma do tematu o.O'? Temat ma na celu przekonania rodziców, a nie kiedy powinienem brać...
A to ma do tematu, że może akurat tutaj mama ma rację i trzeba tobie najpierw wbić do głowy czysty trening, a dopiero potem mamę do odzywek przekonać ;P
_________________ I am addicted. I've collected footsteps before dawn. Seen places i never knew existed. Run to the moon and back. Obeyed the voice in my head. Let music carry me when I couldn't. Raced against yesterday. Let the world be my witness. I am addicted.
to zależy jakie odżywki chcesz brać, bo jeśli tak jak napisałeś białka i aminki to jeśli dopiero zaczynasz zabawę z siłownią możesz je sobie śmiało odpuścić bo wystarczy Ci to co dostarczysz z pokarmem (o ile oczywiście masz ułożoną dobrą dietę).
A na mamę powinieneś sam znaleźć jakiś sposób, w końcu znasz ją lepiej. Możesz zawsze spróbować zaprowadzić ją do sklepu z odżywkami i niech pogada sobie ze sprzedawcą.