Vadron Pomógł: 2 razy Wiek: 20 Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 77 Skąd: ja jestem?
Wysłany: 2008-04-10, 17:08 Kolega czy frajer ktoremu zalezy na kasie..
Witam, nazywam sie Karol..
Mam 17 lat, mam około 182 wzrostu i ważę około 81 kg...
Zastanawiam się czy warto by mi było coś kupić, a konkretniej mówiąc miałem na myśli kreatyne, przyszło mi to na myśli z tego powodu iż kumpel mieszkający obok mnie handluje odżywkami z firmy "Olimp" i posiada kreatyne.. Mój staż to 2 miesiące w miarę poważnych ćwiczeń, kolega uważa iż powinienem kupić kreatyne.. ale zastanawiam się czy mówi to od siebe, czy przemawia za niego "kieszeń" [bo dzięki mnie zarobi coś.. gdy kupie takową kreatyne].
Cóż byście mi doradzli ?
Dziękuję za wszystkie rady, Pozdrawiam !
_________________ ".. co Cię nie zabije, to Cię wzmocni !"
narazie zawczesnie na kreatyne, mozesz o niej pomyslec za jakies 4 miechy a kumpel pewnie chce zarobic no chyba ze ma niskie ceny tej krety, to wtedy sobie kup i wpakuj do szafy, a za jakis czas to wszamiesz
Wysłany: 2008-04-14, 16:24
Stwierdziłem iż nie kupie od niego nic...
Dopiero we wakacje kupie jakąś kreatyne (chyba że naturalne przyrosty będą mnie w miarę zadowalające..)
PoZdr.!
Mad Max Pomógł: 17 razy Wiek: 24 Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 423 Skąd: Z wiatrem
Wysłany: 2008-04-14, 21:48
Masz 16 lat ludzi!!! we się na początek zastanów po jaką ci to cholerę? jedz trenuj i rośnij, jeszcze nie potrzebujesz wspomagaczy, gainer carbo i białko to wszystko póki co, wiem że chcesz szybko ale tak się nie da, pracuj to będą i przyrosty, bez odżywek i tym bardziej koksów, uwierz że szkoda zdrowia
_________________ Chwała temu kto mnie zabije. Śmierć temu kto mnie obrazi.
no dokladnie pamietam swoje poczatki, byla dietka i bialeczko i wszystko ladnie szlo do przodu, ale jak sie zobaczylo te rozne suplementy w gazetach too.... sami wiecie
moto2004 Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Kwi 2008 Posty: 11
Wysłany: 2008-04-29, 21:39
Kreatynę zależy jaką, jabłczan ( tcm ) czy mono. Pewnie to drugie, powiem Ci, że jeszcze za wcześnie na takie coś, ponieważ na początku masz i tak spore przyrosty, im więcej mięśnia tym trudniej jest wychodować coraz więcej. Ja polecam żebyś wzioł mono po 5 ciu miesiącach treningu, jeżeli masz problem z odpowiednią dietą ( potrzebujesz 2g białka na kilogram ciała ) możesz zakupić biało ( polecam biogenix prolongatum 750gx4 200 zł ) bądź coś co doda również energi w postaci węglowodanów gainer ( mass xxl TREC ). Pamiętaj, że dobrze jest brać witaminy podczas treningu, obojętnie jakie nawet centrum ( polecam olimp vitamin ), jeżeli masz problem z nadmiernym apetytem ( nadwaga ) 1 na 2 dni, jeżeli nie to bierz normalnie.
Pozdrawiam, moTo2o04.
Wysłany: 2008-05-04, 18:21
Dziekuje za wszystkie wasze opinie... powiem uczciwie iż jak narazie jestem zadowolony ze swoich przyrostow bez zadnych "wspomagaczy". Lecz dużo osob mi mowilo ze dobrze bym zrobil gdybym kupil kreatyne, z tad mi przysla ta mysl.
Czy w ogóle cos mi polecacie jako dodatki ?
W czerwcu bede miec 17 lat. Mam 183 wzrostu i waze 80 kg.
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2008-05-05, 22:07
Moim zdaniem masz na razie idealną wagę. Z taką masą możesz mieć naprawdę dobre efekty na siłowni. Tylko ciężka praca, i wytrwałość w tym co robisz dadzą najlepsze efekty. Ja zrozumiałem to dopiero niedawno i naprawdę prawidłowe nastawienie psychiczne często lepiej daje kopa niż odżywki. Wszystko z czasem.
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Pomógł: 3 razy Wiek: 18 Dołączył: 22 Kwi 2008 Posty: 681 Skąd: Polska wschodnia
Wysłany: 2008-05-06, 13:26
Dokładnie jeb*ać suple z dobrym nastawieniem psychicznym można dojść bardzo wysoko z resztą przy twojej wadze kreatyna itp. jest zupełnie zbędna - takie jest moje zdanie
_________________ Zwycięstwa nikt ci nie kupi...
Trening czyni mistrza
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Sie 2007 Posty: 1001 Skąd: ty mieszkasz??:P
Wysłany: 2008-05-06, 14:23
pierwsza odzywke powinno sie wziasc najpredzej po 5miesiacach cwiczen
_________________ " Bulterier wymięka kondycyjnie przy pitbullu, a ja jestem jak pitbull i lecę z frajerami do końca bo nie wiem co to litość. "
Wysłany: 2008-05-06, 22:32
No powiem szczerze ze na efekty nie narzekam...
Idzie mi bardzo dobrze jeżeli chodzi o efekty ćwiczeń, po tym okresie czasu już jako ostatnia serie na klate biorę 60kg - 6 razy..
A mój kolega z suple i takim samym stażem jak ja.. (tylko że bez przerw) bierze 70 kg jako ostatnia serie 6 razy.
Więc chyba zastosuję się do rad powyżej i na razie nie będę brać żadnych dodatków.
A mam jeszcze jedno pytanie, zadam je tutaj aby nie zakładać nowych tematów.
Otóż chciałbym spalić trochę tłuszczu głownie mówiąc z brzucha.. Tylko że nie wiem za bardzo jak to zrobić powiem szczerze.. Bo same brzuszki to chyba nic nie dadzą, myślałem o a6w (ale aż wstyd sie przyznać nie mogę zrobić pierwszego dnia a gdzie tam reszta).
Macie coś na myśli co mógłbym z tym zrobić ?
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2008-05-07, 21:47
Ja ćwiczę następująco:
Pierwszy Dzień Ćwiczeń:
ławka Site Up - 4x20
wznosy nóg na poręczach
Trzeci Dzień Ćwiczeń:
w zwisie na drążku, wznosy nóg do góry - 4x20
leżąc na ławce rzymskiej, wznosy tułowia - 4x20
Na efekty nie narzekam, lecz troszkę to trwało zanim sobie porządnie wyrobiłem brzuch. Ale jak zapewne wiesz wszystko z czasem.
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Pomógł: 8 razy Wiek: 21 Dołączył: 08 Maj 2008 Posty: 121 Skąd: Lublin
Wysłany: 2008-05-08, 22:41
Jeśli mogę dorzucić swoje trzy grosze, po dwóch miesiącach powinieneś nadal mieć spore naturalne przyrosty masowe, oczywiście pod warunkiem, że ćwiczysz, odżywiasz się i śpisz właściwie. Później jednak nadchodzi taki czas, gdy trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy będziesz się w to angażował już tak konkretnie, czy po prostu ćwiczył sobie rekreacyjnie dla "zdrowia". Jeśli jesteś zdolny do poświęceń takich jak ścisłe przestrzeganie diety, wykonywanie morderczych treningów, zrezygnowanie z alkoholu, papierosów i narkotyków ( a może i tak nie pijesz, nie palisz i nie bierzesz, wtedy tylko pogratulowac :D), wtedy, po tych sześciu czy siedmiu miesiącach owocnego treningu, przychodzi odpowiedni czas na suplementację. Osobiście uważam, że odżywki są przereklamowane i szkoda na nie pieniędzy, co zaś do suplementów, praktycznie mnożą efekty pod warunkiem, że są dobrze dobrane i stosowane ;) Musisz oczywiście dysponować odpowiednią wiedzą o suplach i ogólnie o kulturystyce, btw firma olimp cieszy się taką średnią reputacją, jest w miarę tania, ale radziłbym sięgnąć po coś z półki amerykańskiej ;) Suplementację radziłbym zacząć od Monohydratu rzecz jasna, z dobrą dietą i wiadrami mineralnej zamiast piwska możesz zrobić na nim nawet 5 kg mięśnia i duuuży rozwój siły w pierwsze dwa tygodnie. Kretkę bierze się cyklicznie, tak więc po miesiącu stosowania trzeba zrobić przerwę, a żeby efekt utrwalił się polecam BCAA jakiejś przyzwoitej amerykańskiej firmy. Dalej już masz całe spektrum możliwości, od silniejszych kreatyn z tlenkiem azotu, aż po różne zmyślne środki Bóg raczy wiedzieć jakie.
Ogólnie zejdzie Ci na to qpa kasy, a wystarczy jeden mały kryzys i większa przerwa w treningu, a wrócisz do starych złych nałogów i będziesz miał nawet problem z motywacją do wznowienia treningów. Wkrótce powrócisz do pierwotnych rozmiarów tzw suchara a po masie i wynikach siłowych nie zostanie śladu. Tak więc jeśli ma do tego dojść, to lepiej już w ogóle niczego nie brać a za kasę kupować maniurom jakieś drogie prezenty ^^ Pozdrawiam!