Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolega czy frajer ktoremu zalezy na kasie..
Autor Wiadomość
Vadron 

Wysłany: 2008-04-10, 17:08   Kolega czy frajer ktoremu zalezy na kasie..

Witam, nazywam sie Karol..
Mam 17 lat, mam około 182 wzrostu i ważę około 81 kg...

Zastanawiam się czy warto by mi było coś kupić, a konkretniej mówiąc miałem na myśli kreatyne, przyszło mi to na myśli z tego powodu iż kumpel mieszkający obok mnie handluje odżywkami z firmy "Olimp" i posiada kreatyne.. Mój staż to 2 miesiące w miarę poważnych ćwiczeń, kolega uważa iż powinienem kupić kreatyne.. ale zastanawiam się czy mówi to od siebe, czy przemawia za niego "kieszeń" [bo dzięki mnie zarobi coś.. gdy kupie takową kreatyne].

Cóż byście mi doradzli ?

Dziękuję za wszystkie rady, Pozdrawiam !

KaMaSx 

Wysłany: 2008-04-10, 17:48   

narazie zawczesnie na kreatyne, mozesz o niej pomyslec za jakies 4 miechy :-) a kumpel pewnie chce zarobic :-| no chyba ze ma niskie ceny tej krety, to wtedy sobie kup i wpakuj do szafy, a za jakis czas to wszamiesz :lol: :-P

Vadron 

Wysłany: 2008-04-14, 16:24   

Stwierdziłem iż nie kupie od niego nic...

Dopiero we wakacje kupie jakąś kreatyne (chyba że naturalne przyrosty będą mnie w miarę zadowalające..)

PoZdr.!

Mad Max 

Wysłany: 2008-04-14, 21:48   

Masz 16 lat ludzi!!! we się na początek zastanów po jaką ci to cholerę? jedz trenuj i rośnij, jeszcze nie potrzebujesz wspomagaczy, gainer carbo i białko to wszystko póki co, wiem że chcesz szybko ale tak się nie da, pracuj to będą i przyrosty, bez odżywek i tym bardziej koksów, uwierz że szkoda zdrowia

KaMaSx 

Wysłany: 2008-04-14, 22:02   

szczerze mowiac to gdybym mogl teraz zaczac od nowa(tzn gdybym teraz zaczynal cwiczyc :-P ) to napewno bym sie pomeczyl z rok na sucho ;-)

Mad Max 

Wysłany: 2008-04-14, 22:05   

gdybym wiedział to co teraz wziąłbym coś dopiero koło 20-stki

KaMaSx 

Wysłany: 2008-04-14, 22:06   

no dokladnie ;-) pamietam swoje poczatki, byla dietka i bialeczko i wszystko ladnie szlo do przodu, ale jak sie zobaczylo te rozne suplementy w gazetach too.... sami wiecie :-P :lol:

moto2004

Wysłany: 2008-04-29, 21:39   

Kreatynę zależy jaką, jabłczan ( tcm ) czy mono. Pewnie to drugie, powiem Ci, że jeszcze za wcześnie na takie coś, ponieważ na początku masz i tak spore przyrosty, im więcej mięśnia tym trudniej jest wychodować coraz więcej. Ja polecam żebyś wzioł mono po 5 ciu miesiącach treningu, jeżeli masz problem z odpowiednią dietą ( potrzebujesz 2g białka na kilogram ciała ) możesz zakupić biało ( polecam biogenix prolongatum 750gx4 200 zł ) bądź coś co doda również energi w postaci węglowodanów gainer ( mass xxl TREC ). Pamiętaj, że dobrze jest brać witaminy podczas treningu, obojętnie jakie nawet centrum ( polecam olimp vitamin ), jeżeli masz problem z nadmiernym apetytem ( nadwaga ) 1 na 2 dni, jeżeli nie to bierz normalnie.

Pozdrawiam, moTo2o04.

Vadron 

Wysłany: 2008-05-04, 18:21   

Dziekuje za wszystkie wasze opinie... powiem uczciwie iż jak narazie jestem zadowolony ze swoich przyrostow bez zadnych "wspomagaczy". Lecz dużo osob mi mowilo ze dobrze bym zrobil gdybym kupil kreatyne, z tad mi przysla ta mysl.

Czy w ogóle cos mi polecacie jako dodatki ?

W czerwcu bede miec 17 lat. Mam 183 wzrostu i waze 80 kg.

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2008-05-05, 22:07   

Moim zdaniem masz na razie idealną wagę. Z taką masą możesz mieć naprawdę dobre efekty na siłowni. Tylko ciężka praca, i wytrwałość w tym co robisz dadzą najlepsze efekty. Ja zrozumiałem to dopiero niedawno i naprawdę prawidłowe nastawienie psychiczne często lepiej daje kopa niż odżywki. Wszystko z czasem.

"Ból przemija, chwała trwa wiecznie"
Alan Shearer

Krav 
Jama Zła

Wysłany: 2008-05-06, 13:26   

Dokładnie jeb*ać suple z dobrym nastawieniem psychicznym można dojść bardzo wysoko :-) z resztą przy twojej wadze kreatyna itp. jest zupełnie zbędna - takie jest moje zdanie ;-)

MasterKill 
Były moderator:P

Wysłany: 2008-05-06, 14:23   

pierwsza odzywke powinno sie wziasc najpredzej po 5miesiacach cwiczen :-P

Vadron 

Wysłany: 2008-05-06, 22:32   

No powiem szczerze ze na efekty nie narzekam...
Idzie mi bardzo dobrze jeżeli chodzi o efekty ćwiczeń, po tym okresie czasu już jako ostatnia serie na klate biorę 60kg - 6 razy..

A mój kolega z suple i takim samym stażem jak ja.. (tylko że bez przerw) bierze 70 kg jako ostatnia serie 6 razy.

Więc chyba zastosuję się do rad powyżej i na razie nie będę brać żadnych dodatków.

A mam jeszcze jedno pytanie, zadam je tutaj aby nie zakładać nowych tematów.

Otóż chciałbym spalić trochę tłuszczu głownie mówiąc z brzucha.. Tylko że nie wiem za bardzo jak to zrobić powiem szczerze.. Bo same brzuszki to chyba nic nie dadzą, myślałem o a6w (ale aż wstyd sie przyznać nie mogę zrobić pierwszego dnia a gdzie tam reszta).
Macie coś na myśli co mógłbym z tym zrobić ?

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2008-05-07, 21:47   

Ja ćwiczę następująco:
Pierwszy Dzień Ćwiczeń:
ławka Site Up - 4x20
wznosy nóg na poręczach
Trzeci Dzień Ćwiczeń:
w zwisie na drążku, wznosy nóg do góry - 4x20
leżąc na ławce rzymskiej, wznosy tułowia - 4x20
Na efekty nie narzekam, lecz troszkę to trwało zanim sobie porządnie wyrobiłem brzuch. Ale jak zapewne wiesz wszystko z czasem.

"Ból przemija, chwała trwa wiecznie"
Alan Shearer

Nise Boi 
Uczeń Bossa

Wysłany: 2008-05-08, 22:41   

Jeśli mogę dorzucić swoje trzy grosze, po dwóch miesiącach powinieneś nadal mieć spore naturalne przyrosty masowe, oczywiście pod warunkiem, że ćwiczysz, odżywiasz się i śpisz właściwie. Później jednak nadchodzi taki czas, gdy trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy będziesz się w to angażował już tak konkretnie, czy po prostu ćwiczył sobie rekreacyjnie dla "zdrowia". Jeśli jesteś zdolny do poświęceń takich jak ścisłe przestrzeganie diety, wykonywanie morderczych treningów, zrezygnowanie z alkoholu, papierosów i narkotyków ( a może i tak nie pijesz, nie palisz i nie bierzesz, wtedy tylko pogratulowac :D), wtedy, po tych sześciu czy siedmiu miesiącach owocnego treningu, przychodzi odpowiedni czas na suplementację. Osobiście uważam, że odżywki są przereklamowane i szkoda na nie pieniędzy, co zaś do suplementów, praktycznie mnożą efekty pod warunkiem, że są dobrze dobrane i stosowane ;) Musisz oczywiście dysponować odpowiednią wiedzą o suplach i ogólnie o kulturystyce, btw firma olimp cieszy się taką średnią reputacją, jest w miarę tania, ale radziłbym sięgnąć po coś z półki amerykańskiej ;) Suplementację radziłbym zacząć od Monohydratu rzecz jasna, z dobrą dietą i wiadrami mineralnej zamiast piwska możesz zrobić na nim nawet 5 kg mięśnia i duuuży rozwój siły w pierwsze dwa tygodnie. Kretkę bierze się cyklicznie, tak więc po miesiącu stosowania trzeba zrobić przerwę, a żeby efekt utrwalił się polecam BCAA jakiejś przyzwoitej amerykańskiej firmy. Dalej już masz całe spektrum możliwości, od silniejszych kreatyn z tlenkiem azotu, aż po różne zmyślne środki Bóg raczy wiedzieć jakie.

Ogólnie zejdzie Ci na to qpa kasy, a wystarczy jeden mały kryzys i większa przerwa w treningu, a wrócisz do starych złych nałogów i będziesz miał nawet problem z motywacją do wznowienia treningów. Wkrótce powrócisz do pierwotnych rozmiarów tzw suchara a po masie i wynikach siłowych nie zostanie śladu. Tak więc jeśli ma do tego dojść, to lepiej już w ogóle niczego nie brać a za kasę kupować maniurom jakieś drogie prezenty ^^ Pozdrawiam!

Odpowiedz do tematu