Wysłany: 2010-11-17, 17:05 Kreatyna w wieku 13 lat
Cześć!
Mam 13 lat i moje pytanie jest takie czy kreatyna w moim wieku nie zaszkodzi mi na zdrowiu.
Chodze na siłownie w pon sro i pt.Cwicze małymi cieżarami bo nie chcę obciążać kregosłupa.
Partię mięśniowe jakie ćwicze to klata,bic,tric,barki i nogi.Mam 169cm wzrostu i ważę ok 50 kg.Czytałem ten artykuł
http://www.fight-club.pl/art/6/Kreatyna
Pisze tam że pomaga w zwiększeniu masy mięsnowej a własnie oto mi chodzi bo jestem strasznie chudy przy wadze 50 kg i wzroscie 169 to lipa i chciałbym przytyc staram sie jesc duzo mięsa itp ale nie daje to duzych efektów.
Prosze powiedzcie czy tak kreatyna bedzie dobra czy nie na mase i na siłe w połączeniu z treningiem na siłowni.
Z góry dzięki.Pozdrawam!
Człowieku! Graj w piłkę nożną a nie siłownia, jedyne co w twoim wieku możesz robić, to pompki, brzuszki, przysiady, ogólnie ćwiczenia z własnym ciałem. Kreatyna? Dla 13-nastolatka? NIE!
Jeszcze urośniesz, dopiero dojrzewasz fizycznie, więc jeszcze sporo przytyjesz, więc nie ma się czym przejmować, odzywiaj się zdrowo i starczy.
Wysłany: 2010-11-17, 17:46
TheJohny14 napisał/a:
Pisze tam że pomaga w zwiększeniu masy mięsnowej
Jest napisane,poza tym "pomaga" oczywiście wraz z dietą,za młody jesteś na kreatyne nawet nie napisałeś stażu na siłowni,diety(zakładam,że jest jej brak).
Za młody jesteś i zakładam,że masz mały staż,dlatego odradzam,gdy w tym wieku zaczniesz chwytać się już kreatyn,to co może być potem,w tym sporcie potrzebna jest cierpliwość,kreatyna niczego za Ciebie nie zrobi.
_________________ BABILON PŁONIE-CZAS ODEBRAĆ KORONE BESTIA NA TRONIE KRWIĄ SPLAMIONE DŁONIE TARCZĄ MOJ BÓG MÓJ POCZĄTEK I KONIEC
staż na siłowni 4 mies a wy wszyscy z ta dieta japier*** oo bez diety nic nie osiagniesz bez diety nie ma masy bede sie zdrowo odzywail i to mi wystarczy a nie oo dieta,dieta i dieta a co mi kreatyna moze zrobić ? i pozniej nie mam zamiaru nic brac po co mi to jakies koksy itp pozniej chcem sie zajac sztukami walk jak pójde do liceum a teraz chcem mieć wiecej siły przecież nie bede sie katowal jakimis duzymi ciezarami bez rzesady gadacie jak bym mial 10 lat i jak bym nie wiedzial co robie wiem ze nie moge obciarzac kregosłupa chodziło mi o to czy mi nie zaszkodzi w nie wiem... cos z żołądkiem nerkami czy jakies zawroty głowy a jak mowicie zeby nie brac to ok poczekam do 16-17 lat ale kurde bez przesady z ta siłowna.
Wysłany: 2010-11-17, 18:32
Nie chcesz słuchać to nie. Chłopaki dobrze radzą. Najpierw zdrowe odżywianie i racjonalny trening (siłownia w tym wieku to nie jest racjonalny trening) na samym końcu znaczenie mają suple Ale jak jesteś mądrzejszy to żryj, nie nasz problem ;)
Majkel Pomógł: 14 razy Wiek: 20 Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 509
Wysłany: 2010-11-17, 18:43
TheJohny14, widzisz i Ty ten temat założyłeś tylko by usłyszeć "Tak bierz kreatynę będziesz zajebiście wielki i silny",rób jak chcesz nikt za Ciebie nie zadecyduje.
TheJohny14 napisał/a:
wy wszyscy z ta dieta japier*** oo bez diety nic nie osiagniesz
Czy wszyscy mogą się mylić? Poza tym nikt nie napisał tutaj,że bez diety nic nie osiągniesz tylko nie wyciśniesz całego potencjału z suplementu bez niej.Mówisz,że nie idzie masa to znaczy,że "gówno" żresz.
TheJohny14 napisał/a:
co mi kreatyna moze zrobić ?
Nic.
TheJohny14 napisał/a:
i pozniej nie mam zamiaru nic brac
Tego nie wiesz,ale jeśli już teraz po 4 miesiącach chcesz sięgnąć po kreatynę to ciekawe co będzie za kilka lat, jeśli utrzymasz się w tym sporcie,ale w to szczerze wątpię lecz mogę się mylić,powiem Ci tylko tyle,że jak chcesz to weź kreatynę i wtedy na własnej skórze przekonasz się,że ciekawość bywa zgubna.
TheJohny14 napisał/a:
a teraz chcem mieć wiecej siły przecież nie bede sie katowal jakimis duzymi ciezarami
To jaką Ty chcesz mieć siłę,nie używając dużych ciężarów?
TheJohny14 napisał/a:
wiem ze nie moge obciarzac kregosłupa
Co to za brednie...
TheJohny14 napisał/a:
gadacie jak bym mial 10 lat
Bo wiedzę w tym sporcie masz dokładnie taką samą jak dziesięciolatek.Poza tym chcę dodać,że trenujesz dopiero 4 miesiące,więc na pewno idzie do przodu no chyba,że jesteś ewenementem,to wtedy i z koksem chuja osiągniesz.
_________________ BABILON PŁONIE-CZAS ODEBRAĆ KORONE BESTIA NA TRONIE KRWIĄ SPLAMIONE DŁONIE TARCZĄ MOJ BÓG MÓJ POCZĄTEK I KONIEC
Castet Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Maj 2010 Posty: 152
Wysłany: 2010-11-17, 18:48
TheJohny14 napisał/a:
staż na siłowni 4 mies
4 miesiące zabawy? Nie uważam tego za jakikolwiek staż...
dobra je**c ta kreatyna dam sobie rade bez niej a jak bede normalnie ćwiczyl klatke tak ile moge na serie jak najwiecej i to samo z bicem tricem i barkami to po tym mi się raczej nic nie stanie nie ? do przodu idzie :D napisalem z tymi małymi ciezarami bo myslalem ze sie zaraz przysracie ze oo bede mial krzywy kregosłup ale spoko
dzieki za odpowiedzi napewno wiecie lepiej ode mnie posłucham was
ReX Pomógł: 1 raz Wiek: 17 Dołączył: 12 Lis 2010 Posty: 15
Wysłany: 2010-11-17, 20:28
Twoi rodzice są w pełni świadomi tego że chodzisz 3x w tygodniu na siłownie ?
Moim zdaniem powinieneś odstawić ten temat i wrócić do niego za parę latek :)
Też znam jednego gościa który w wieku 13 lat był bardzo chudy i zaczął chodzić na siłownie , wiesz jaki teraz jest tego efekt ? na siłownie pochodził 1.5roku, teraz już nie chodzi, przestał rosnąć i zatrzymał się na 168-170cm.
A jeśli już koniecznie chcesz "pakować" to nie taniej by ci wyszło kupić hantle do domu ? sam mówisz że ćwiczysz tylko małymi ciężarkami , miesięczny karnet na siłownie to 40-60zł. Dobre hantle ze zmiennymi talerzami 200zł :)
_________________ Nie zgrywaj bohatera bo kobiety mają w dupie blizny : ]
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"