Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Odzywki a sporty walki
Autor Wiadomość
EsoxNH 

Wysłany: 2009-03-17, 17:03   Odzywki a sporty walki

Witam Wszystkich !!!

Potrzebuje rady, aktywnie trenuje MuayThai, z dieta jak z dieta, jedyne co w tym kierunku robie to zadnych fast food'ow itp, napoi gazowanych i ogolnie co ma latke nie zdrowej zywnosci raczej nie jem, ale do diety to raczej daleko. ale do sedna o co mi chodzi, mysle nad kupnem gainerka (jakiego??) ktory bralbym przed treningiem i ewentualnie po treningu. Nie chodzi mi o mase tylko o odpowiednia dawke energi ktora spozytkuje na treningu. Nie zawsze uda mi sie zjesc odpowiedni posilek przed zajeciami a efekty sa takie ze poprostu brakuje mi pary. Co mozecie mi w tym temacie poradzic ?? (dodam tylko ze juz kiedys jadlem tego typu suplementy ale to byl okres kiedy staralem sie zyskac troche na masie podczas treningu na silowni)

Z gory dzieki za konkretne rady.

Spetz 
JJ/Sanda

Wysłany: 2009-03-17, 17:14   

Gainer po treningu jest zawsze wskazany, przed treningiem (jak i po) warto zjeść ryż z kurczakiem, ale jeżeli chcesz się naładować większą energią to polecam jakiś nitro booster.

EsoxNH 

Wysłany: 2009-03-17, 17:23   

Jezeli gainerek to w jakiej proporcji bialko weglowodany ?? 50/50 ??? Przy intensywnych treningach na masie raczej nie powinienem skoczyc ?? Bo jak pisalem wczesniej wage mam taka jaka chce miec a chodzi mi jedynie o sile i wytrzymalosc.

A co powiecie mi o stacku NO-SHOTGUN ?? Slyszalem od wielu osob pozytywne opinie, czy stosowanie takich suplementow w okresie trenigow MT moze przyniesc dobre rezultaty ??

_grucha 

Wysłany: 2009-03-17, 19:17   

jeśli trenujesz ciężko to i nie masz problemów z odkładaniem się tłuszczu to możesz kupić gainera z większą ilością ww. a no bostera to najlepiej brać pod trening siłowy.

Spetz 
JJ/Sanda

Wysłany: 2009-03-17, 19:29   

Boosterów jest kupa, wiele z nich ma dosyć dobre opinie. Ja wybrałem swój obecny (Deca Stack) dzięki opiniom użytkowników na innym forum, że pod SW ten jest dosyć dobry - nie wiem jak inne, ale polecam poszukać ludzi, którzy znają się na rzeczy.

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2009-03-17, 19:45   

Jest jeszcze opcja: Carbo + Białko. Plusy takiej suplementacji to zapewne uniwersalność zestawu. Jeżeli nie spożyłeś żadnego posiłku, możesz zastąpić go mieszanką białka i węgli w proporcjach odpowiednich dla ciebie. Jeżeli do posiadanego obiadu, zabrakło ryby/piersi z kurczaka (czytaj: pełnowartościowego białka), zażywasz odpowiednią dawkę białka. Od razu po treningu dostarczasz wyłącznie Carbo. Opcji jest sporo, zależnie od aktualnego stanu posiłków. Z białek polecam: Syntrax MATRIX (lub wariant ekonomiczny: Ostrowia WPC 80 :-D , UNS CFM 80); Carbo: Biogenix Carb BX.
Co do pobudzenia na treningu ewidentnie jest to winna odżywiania. Z tzw. wspomagaczy możesz zainwestować również w jakiś pobudzacz (arginina, guarana itp.).

Ale jak zawsze będę namawiał do przejścia na DIETĘ (jak dla mnie 80% sukcesu), tak często nie docenianej i zapomnianej.

"Ból przemija, chwała trwa wiecznie"
Alan Shearer

EsoxNH 

Wysłany: 2009-03-17, 19:55   

Doskonale wiem ze dieta to podstawa, ale wiem tez ze nie jestem w stanie utrzymac jako takiej diety, bo wracam z pracy i mam malo czasu zeby zjesc to co juz w kuchni jest gotowe a nie mysle nawet o przygotowaniu, dlatego tez pomyslalem o suplementach ktore dostarcza mi odpowiedniej energi :)

Dzieki za rady jeszcze poszukam i bede sie radzil dalej :)

Hate91 
KickBoxing , MT

Wysłany: 2009-03-17, 19:57   

tak jak kolega nademną carbo + białeczko ewentualnmie jakaś kreatynka ktora nie ciągnie wody no ale myśle ze dieta też odegra znaczną role :P

Spetz 
JJ/Sanda

Wysłany: 2009-03-17, 20:10   

Kup sobie na noc białko, które zastąpi ostatni posiłek (prawdę mówiąc jest dużo lepsze), a do tego wyjdzie taniej niż jakbyś miał np. każdym wieczorem wcinać kostkę twarogu (~50zł za miesiąc). Np. HI TEC Whey Protein lub Olimp Natural WPC.

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2009-03-17, 20:29   

Spetz napisał/a:
wyjdzie taniej niż jakbyś miał np. każdym wieczorem wcinać kostkę twarogu (~50zł za miesiąc).

Hehe, co to za podburzanie do ułatwiania sobie życia :-D .
A tak na poważnie to, z takim poglądem na skrupulatne, sprecyzowane odżywianie, daleko się nie zajedzie. Taniej, to jest na 100% (zresztą, w podliczeniu ogólnym, przestrzeganie diety, daje STRASZNIE mocno po kieszeni), ale korzyści wynikających z owych diet przerastają kilkukrotnie, zastępowanie posiłków typowym :"prochem". Nie chcę opisywać tu, żadnych wywodów, i wypisywać argumentów, ale właśnie takie informacje, często wprowadzają tzw. sezonowców i nowych użytkowników (z jednym postem na koncie), w błąd. Taki "osobnik" zazwyczaj pojmuje taką informacje na opak i zastępuje 2/3 posiłków odżywkami.
Spetz ten post nie jest kierowany do ciebie, i nie jest to żadna prowokacja ;-) . Napisałem, go ze względów: Troski o zdrowie tzw.: "Początkujących", jak i chęci wyrażenia własnego zdania.

Alan Shearer

Spetz 
JJ/Sanda

Wysłany: 2009-03-17, 20:38   

Oczywiście nie piszę żeby zastępować posiłki "chemią" bo mija to się z celem, ale to co napisałem (odnośnie zastąpienia owym białkiem ostatniego posiłku) wiem od dietetyka, a zarazem sportowca, który sprzedaje suplementy. Posiłek, który spożywamy przed snem jest bardzo ważny, bo wiemy jak ważne procesy zachodzą podczas snu, a to białko się ponoć idealnie w nie wkomponowuje ;-)

EsoxNH 

Wysłany: 2009-03-17, 23:19   

Zeby ktos mnie zle nie zrozumial, pytam o odzywki w celu zalatania brakow w posilkach bo wiem ze dobrej diety nie jestem w stanie utrzymac, a to co jem mam wrazenie ze starcza mi na polowe dobrego treningu :) A suple chyba w poniekad po to sa aby uzupelniac braki w codziennych posilkach.

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2009-03-18, 06:44   

EsoxNH napisał/a:
Zeby ktos mnie zle nie zrozumial, pytam o odzywki w celu zalatania brakow w posilkach

Te posty wyżej, nie tyczą się ciebie, lecz w pewnym sensie ogółu. Ale to i tak nie zwalnia ciebie, z (chociażby prób) utrzymania diety. Twój wybór Co zakupisz, a jak tego dokonasz; to tylko zostaje życzyć Ci sukcesu i wytrwałości.

Alan Shearer

EsoxNH 

Wysłany: 2009-03-18, 08:08   

Jak by tylko doba trwala 30h to bylo by latwiej :P

Dzieki za rady

musculow 

Wysłany: 2009-06-29, 15:08   

proste polecam staki kratynowe z duza iloscia argininy np. BSN NoXplode lub Dorian noxpump, równiez Gaspari super pump

Odpowiedz do tematu