Wysłany: 2009-10-06, 13:17 Prosze o pomoc z odżywkami !
Chciałbym prosić o rade , 2-3 lata temu brałem massa xxl + kreatyne + glutamine , jestem bardzo zadowolony , bo po tej kuracji przytyłem 8kg. Lecz prawie od roku już nie chodzę na siłownie, ponieważ zacząłem trenować sztuki walki, trenowałem przez pół roku boks, teraz przerzuciłem się na Muay Thai(tajski boks). Teraz ponownie chciałbym przytyć i mam taki problem , mój plan tygodniowy wygląda tak : wtorek i czwartek tajski boks + raz lub 2 razy siłowania + codziennie pompki przysiady .
I teraz mam pytanie: jaki efekt da branie odżywek przy takim planie ? (boje się czy to wystarczy czy nie wystąpią rozstępy lub jakieś nie pożądane efekty itp.)
I jeszcze prosze o rade jakie odżywki byście mi doradzili ? białko+ kreatyna ? a może coś innego ?
Jak chcesz masę robić, to moja taka sugestia nie rób tych pompek codziennych, zamiast tego dorzuć sobie 3 dzień siłki, bo o kondycje chyba nie musisz się martwić skoro ćwiczysz MT. 3 dniowy plan na masę będzie ok bo 2 dni to troszkę mało. Po 6 tygodniach (+/-) budowania masy wrócisz do normalnego planu.
Tego czy będziesz miał rozstępy nikt Ci nie zagwarantuje, to kwestia indywidualna.
Myślę że po 2 latach ćwiczenia na sucho najlepszego kopa da ci kreatyna. Dieta oczywiście musi być, jeśli będziesz miał braki wtedy białko lub gainer.
Jak chcesz masę robić, to moja taka sugestia nie rób tych pompek codziennych, zamiast tego dorzuć sobie 3 dzień siłki, bo o kondycje chyba nie musisz się martwić skoro ćwiczysz MT. 3 dniowy plan na masę będzie ok bo 2 dni to troszkę mało. Po 6 tygodniach (+/-) budowania masy wrócisz do normalnego planu.
Tego czy będziesz miał rozstępy nikt Ci nie zagwarantuje, to kwestia indywidualna.
Myślę że po 2 latach ćwiczenia na sucho najlepszego kopa da ci kreatyna. Dieta oczywiście musi być, jeśli będziesz miał braki wtedy białko lub gainer.
Po pierwsze bez diety (bo to bezpodstawnie najważniejsza rzecz w przybraniu na masie) o gainerach i odżywkach może pomarzyć bo jedyne co z tego wyjdzie to siano na - i 10g więcej masy.
Po drugie nie wspominaj o kreatynie. Trzeba mieć pojęcie o takich sprawach, mieć dietę i trening dopięty na ostatni guzik.
Do autora: Poczytaj o FBW 6-8tyg. potem możesz ruszać ze splitem. DIETA TO PODSTAWA :)
Pozdrawiam.
Dziękuje wszystkim za rady !
Dietę już mam i chyba zdecyduje się na białko + kreatyna i może ewentualnie L-glutamina ...
możecie może polecić jakieś białko , kreatyne i L-glutamine ? (ostatnim razem miałem mass xxl , kreatyne olimpa i glutamine treca)
Pomógł: 37 razy Wiek: 21 Dołączył: 18 Paź 2008 Posty: 603 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-10-07, 16:53
Białko - zależy ile możesz na nie przeznaczyć pieniędzy, są lepsze i gorsze białka (jakościowo oraz smakowo).
Glutamina - z nią nie do końca wiadomo jak jest (czy pomaga, czy też jest mitem), dlatego lepiej zaopatrzyć się w BCAA, które działają w 100%. Imo najlepszym wyborem będzie Activlab BCAA Xtra (które zawiera też glutę). 500g za niecałe 60zł, w dodatku dobry smak, produkt bezkonkurencyjny.
Kreatyna - monohydrat dowolnej firmy, np. Vitalmax, Olimp itp.
Witam! Gadalem z kuzynem na temat odzywke itp. zaczalem cwiczyc w pon chodze do kuzyna on sie na tym zna bo wiele o tym czytal w gazetach specjalnych poswieconych tematowi cwiczen i jak sie odzywiac... tym bardziej ze prawie skonczyl technikum weterynaryjne nieskonczyl bo musial zarabiac siano... i mowil mi ze od kreatyny sie nie zaczyna (tlumaczyl mi ale nie zrozumiealem;D) ale cos tam zzera biaalko czy cos takiego i ponoc bierze sie to od kilku lat cwiczen. a zaczyna sie od bialek-koktaili
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2009-10-07, 20:31
Batman napisał/a:
i mowil mi ze od kreatyny sie nie zaczyna (tlumaczyl mi ale nie zrozumiealem;D) ale cos tam zzera biaalko czy cos takiego i ponoc bierze sie to od kilku lat cwiczen.
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Kreatynę na ogół najlepiej przyjmować gdy pojawi się stagnacja - zastój treningowy tj. trudności z nabieraniem masy ciała , pomimo ,że stosujemy odpowiednią dietę i przemyślany trening. Relatywnie stagnacja występuje u różnych osób w innych okresach , co zależne jest głównie od obciążenia treningowego (intensywności/objętości sesji) oraz regeneracji organizmu, stopnia adaptacji wysiłkowej. Niemniej jednak kreatynę stosują również zaawansowani użytkownicy , którzy doskonale potrafią radzić sobie ze stagnacją innymi sposobami ? takie osoby już po prostu rutynowo planują cykle kreatynowe , bez względu na to czy są w okresie zastoju czy też nie. Pierwsze 6-10 miesięcy treningu powinno odbywać się bez stosowania kreatyny , a jedynie odpowiednio zbilansowanej diety i systematycznego treningu do momentu aż organizm osiągnie odpowiedni bilans adaptacyjny i będzie w stanie wykorzystać dodatkowe ilości kreatyny.
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2009-10-07, 21:01
Pawelbjj: Masz racje źle zacytowałem:
Cytat:
zzera biaalko
P.S Ale i tak nie ma to znaczenia, odniosłem się do kontekstu wypowiedzi, i wybrałem fragment który najbardziej mnie zaszokował/rozśmieszył. A i co do cytatów: Uwierz mi, nie potrzebnie je przytaczasz .
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"