Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Redukcja
Autor Wiadomość
Exael 

Wysłany: 2010-07-18, 23:01   Redukcja

Witajcie, mam pewien dylemat i chciałem poznać Waszą opinię na ten temat. Rozpocząłem okres redukcji po kontuzji, plan prezentuje się mniej więcej tak: codziennie trening domowy przed śniadaniem (20 minut biegu, potem ćwiczenia wytrzymałościowe plus rozciąganie) oraz 3/4 razy w tygodniu trening w klubie (kick-boxing). Dodatkowo oczywiście porządna dieta (spora ilość węglowodanów, duża białka i ograniczona tłuszczów). I tu się pojawia moje pytanie. Zamierzam dodatkowo stosować suplementy, tj. termogenik oraz antykatabolik. Niestety, fundusze są dosyć ograniczone i stać mnie jedynie na jeden. Nie wiem tylko, czy lepsze będą aminokwasy rozgałęzione BCAA czy też HMB. BCAA stosowałem przez pewien czas i byłem bardzo zadowolony z efektów, z HMB nigdy nie miałem styczności, a zainteresowało mnie jego (podobno) działanie wspomagające spalanie tłuszczu. Niestety, w przeciwieństwie do BCAA o HMB krąży bardzo dużo negatywnych opinii i to szerzonych przez naprawdę doświadczonych sportowców. Więc, co wziąć: BCAA czy HMB?
P.S.
Chcę się pozbyć około 10-12 kg.

lachu543

Wysłany: 2010-07-19, 10:37   

Po primo, piszesz że redukujesz, a potem "spora ilość węglowodanów". Czegoś tu nie kumam. Pod pojęciem "spora" kryje się jaka ilość na kg masy ciała? Najpierw może podaj tą Twoją diete, bo wydaje mi się, że może być źle ułożona. Pamiętaj, że kupowanie supli jedząc nieodpowiednio = wyrzucenie kasy do kosza.

Exael 

Wysłany: 2010-07-19, 10:53   

Opieram się na skrypcie "Dieta Sportowców" wrocławskiego AWF-u. Ilość węglowodanów to ok. 8-9g/kg, jednak nie jestem ekspertem, jeśli chodzi o dietę. Białko - 2.5-3g/kg i tłuszcze - 2-2.3g/kg. Proponowałbyś jakieś zmiany?

amen20 

Wysłany: 2010-07-19, 11:42   

Przytnij węglowodany, HMB odpada a przy BCAA będzie ciężej redukować chociaż ochroni po części czystą masę mięśniową. Dodałbym więcej aerobów, chociaż jakiś rowerek lub najlepiej pływanie.

Exael 

Wysłany: 2010-07-19, 11:48   

1.Aeroby zawarłem w porannym treningu, tj. około 20 minut biegu, potem dodatkowe ćwiczenia. Mimo tego zwiększyć ich ilość?
2.Ile g węglowodanów proponujesz?
3.Co z tym antykatabolizmem?

Wybaczcie natłok pytań, ale jestem żądny wiedzy. :)

amen20 

Wysłany: 2010-07-19, 11:54   

Więc 20-30 min wg mnie to za mało, dodaj w ciągu dnia coś dodatkowo...
Nie znam Twojej aktualnej masy ale polecam węgli 2-4 g/kg masy ciała max. Tłuszczy też jak najmniej.

Exael 

Wysłany: 2010-07-19, 11:57   

Na chwilę obecną jest 95/96kg.
A jak z białkiem, 2.5-3g/kg będzie odpowiednie?

amen20 

Wysłany: 2010-07-19, 14:37   

Tak, białko ok, więcej nie ma sensu.

lachu543

Wysłany: 2010-07-19, 20:41   

B: 2-2,5g/1kg
T: 0,5-1g/1kg
WW: 2-3g/1kg

Na początku redukcji możesz dać sobie tą górną granice i potem razem ze spadaniem wagi odejmować. BCAA możesz sobie brać tym bardziej, że masz znikomą ilość treningu siłowego. Co do aerobów to tak jak kolega amen20 powiedział - zwiększ ich ilość. Jeśli jednak nie masz zbyt wiele czasu to skłonił bym się ku zamianie ich na HIIT.

Pozdro.

PS. Podaj może tą Twoją całą diete ( posiłki ), bo jeśli oni na redukcji proponują 8-9g węgli to ja nie wiem co tam może być wypisane jeszcze.

Odpowiedz do tematu