Wysłany: 2010-07-09, 23:36 suple dla mnie. prosze o pomoc :)
Witam! Mam straszny dylemat co do wyboru supli. Moj budzet jest baardzo slaby z racji tego, ze za treningi MT place sam, a do tych bogatszych nie naleze. Trenuje MT juz jakies pol roku i postanowilem, ze zaczne przygode z suplemenatmi. Staram sie trzymac glownych zasad diety, rano owsianka, w szkole kanapki z miechem, warzywa, potem kurczak itp. Pierwsza rzecza ktora chcialbym kupic sa witaminy. Najlepsze sa chyba te z Olimpu - Multiple Sport tak?
Co do tego na sam poczatek dorzucic? odzywke bialkowa , czy carbo? Nie zalezy mi az tak strasznie na nabraniu masy. Jesli chodzi o treningi to cwicze 2x MT , 2x silka, biegam, robie sobie treningi w domu itd. staram sobie jednak robic dwa dni w tyg luzne od treningow. Tak jak juz mowilem - nie zalezy mi strasznie na nabraniu duzej masy. chce tylko poprawic muskulature, miec dobra kondycje... no i zeby jak najlepiej szlo mi w MT ;) to jest moj priorytet. Wszystko staram sie ukierunkowac w tym kierunku. Myslalem nad tym zeby kupic witaminy i carbo na sam poczatek. dojezdzam na treningi pare ladnych kilometrow no i z posilkami potreningowymi jest slabo. dopiero 1,5 godz po treningu. no i tutaj dobrym rozwiazaniem byloby carbo, czyz nie? odzywka bialkowa potem, jesli zdecyduje sie nad stosowaniem nastepnego suplementu. mam dobry tok myslenia? co wy na to? jakiej firmy carbo lub bialko polecacie w moim przypadku? jak najtansze i najskuteczniejsze? z gory dzieki za pomoc. pozdro!
Pomógł: 1 raz Wiek: 18 Dołączył: 01 Maj 2010 Posty: 98 Skąd: G-dz
Wysłany: 2010-07-10, 09:31
Owszem witaminki i carbo będzie dobre na początek.
Co do mnie to z witamin łykam żen-szeń z olimpu, a carbo biorę też z olimpu, i jak najbardziej polecam.
Za chwasta (żeń-szeń) dałem 8zł-11zł w aptece
Carbo 20zł w sportowym
Carbo jak najbardziej możesz sobie dołożyć. Akurat jest bez różnicy z jakiej firmy. Czy to będzie olimp czy trec czy biogenix czy jeszcze inna, obojętne, sugeruj się bardziej smakiem :P Chociaż smaki też jak dla mnie wszystkie znośne... no może poza czerwonym grejpfrutem chyba activlaba bo był strasznie kwaśny i z rozpuszczalnością małe problemy były.
A witaminy każdemu potrzebne. Czy ćwiczacy czy nie ćwiczący, młody, stary, witaminy zawsze warto łykać
Już dałem. Jeszcze jedno pytanie. Jak dawkować to carbo? Czy opłacalne jest picie tylko po treningu? Przed treningiem jadam zawsze na spokojnie w domu więc chyba nie ma po co wtedy pić. Producenci piszą, że jedna porcja to 50g. Jak to wygląda w rzeczywistości?
Majkel Pomógł: 14 razy Wiek: 20 Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 509
Wysłany: 2010-07-12, 00:25
WW tylko od razu po treningu w ilości 40gram.
_________________ BABILON PŁONIE-CZAS ODEBRAĆ KORONE BESTIA NA TRONIE KRWIĄ SPLAMIONE DŁONIE TARCZĄ MOJ BÓG MÓJ POCZĄTEK I KONIEC
Wysłany: 2010-07-12, 09:32
Majkel napisał/a:
WW tylko od razu po treningu w ilości 40gram.
Ty znawca, każdy suplemencik rozpuszcza się inaczej, pisze na opakowaniu . PS 40gram na jaką ilość? ^.- . Carbo z olimpu rozpuszczam 50g/100ml(jak na opakowaniu). Ew. dodaje trochę wody żeby smak był lepszy (jak dla mnie)
Ostatnio zmieniony przez grabarz 2010-07-12, 13:12, w całości zmieniany 1 raz
Nie skumałem posta grabarza, ale podpisze się pod tym co napisał Majkel. Ewentualnie jak czujesz że brakuje Ci "powera" to możesz też z godzine przed treningiem łyknąć carbo.
Boże. Chodzi o to że dawkuje się tak, jak pisze na opakowaniu ! Nie odwrotnie...
Jak pisałem posta to nie było jeszcze zanim edytowałeś posta, ale to nie zmienia faktu że nie zgodze się z tobą. A przynajmniej nie w każdym przypadku. Ja niekiedy sugeruje się tym co napisał producent ale raczej sypie i dolewam wg. uznania.
A to czy do 50g carbo dolewasz 100ml wody czy 300ml, to jak byś zauważył żadna różnica. Bo ilośc WW w twoim roztworze będziesz mieć taką samą bez względu na ilośc wlanej wody. Więc tutaj rozchodzi się tylko o smak. Ja np. carbo sypie 30-40g i przy 300ml jest dość słodkie dla mnie, więc nie wyobrażam sobie wypić 50g przy 100ml
Wysłany: 2010-07-12, 19:45
stilian napisał/a:
grabarz napisał/a:
Boże. Chodzi o to że dawkuje się tak, jak pisze na opakowaniu ! Nie odwrotnie...
Jak pisałem posta to nie było jeszcze zanim edytowałeś posta, ale to nie zmienia faktu że nie zgodze się z tobą. A przynajmniej nie w każdym przypadku. Ja niekiedy sugeruje się tym co napisał producent ale raczej sypie i dolewam wg. uznania.
A to czy do 50g carbo dolewasz 100ml wody czy 300ml, to jak byś zauważył żadna różnica. Bo ilośc WW w twoim roztworze będziesz mieć taką samą bez względu na ilośc wlanej wody. Więc tutaj rozchodzi się tylko o smak. Ja np. carbo sypie 30-40g i przy 300ml jest dość słodkie dla mnie, więc nie wyobrażam sobie wypić 50g przy 100ml
nom edytowałem bo trochę nie jasno napisałem ( taka już moja natura)
Tylko mi chodzi o to, że powinno się sypać i traktować jako 1porce-> 50g (w tym wypadku), a kto ile wody doleje to w sumie jego sprawa ;). Sam dolewam do carbo ok 50ml do 100ml/50g. Bo tak samo ktoś może powiedzieć, że jedna porcja to np. 100g a na opakowaniu będzie pisać 10g/xx i max porcji dziennie to 3.
Zresztą nie ma co roztrząsać ;) Bo zaraz się tu pozjadamy ;d
Majkel Pomógł: 14 razy Wiek: 20 Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 509
Wysłany: 2010-07-13, 14:27
grabarz napisał/a:
Ty znawca, każdy suplemencik rozpuszcza się inaczej, pisze na opakowaniu
Widzisz i Ty jesteś jednym z tych co ślepo wierzą w to co napisane na opakowaniu,okej twoja sprawa żyj w tym swoim zamkniętym świecie.
grabarz napisał/a:
Carbo z olimpu rozpuszczam 50g/100ml(jak na opakowaniu).
Widzisz akurat czym się sugerujesz,to że jest napisane tak na opakowaniu nie ma nic do rzeczy...Zobacz ile wychodzi np. w testach ilość białka w niektórych odżywkach,a ile jest w rzeczywistości,Ty powiesz "Tam jest xxgram białka ponieważ tak jest na opakowaniu"
Cytat:
Ty znawca
Hm jeśli nie masz własnego zdania na jakiś temat to proszę nie krytykuj i nie oceniaj.
_________________ BABILON PŁONIE-CZAS ODEBRAĆ KORONE BESTIA NA TRONIE KRWIĄ SPLAMIONE DŁONIE TARCZĄ MOJ BÓG MÓJ POCZĄTEK I KONIEC